AKP'lilerin Derdi Demokrasi Değil İktidar

AKP'lilerin Derdi Demokrasi Değil İktidarAKP altı yıldır iktidarda ve şimdi değişmesi onlarca kez talep edilen Anayasa ve SPY nedeniyle kapatma istemiyle...

AKP'lilerin Derdi Demokrasi Değil İktidar

AKP altı yıldır iktidarda ve şimdi değişmesi onlarca kez talep edilen Anayasa ve SPY nedeniyle kapatma istemiyle kaşı karşıya. Savunması da demokrasiye değil, faşizme işaret ediyor.

Yargıtay Başsavcısının Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hakkında "laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu" iddiasıyla açtığı kapatma davasına karşı gelen tepkiler demokrasi ve özgürlük talebinden çok varolan muhafazakar ve baskıcı sistemin savunusunu öne çıkarıyor.

2002'ten bu yana iktidarda olmasına rağmen yargının siyasallaşmasının önüne geçmek, siyasi partilerin kapatılmasını güçleştirmek ve demokratikleşme için adım atmayan AKP, başsavcıyı hedef alarak, 22 Temmuz seçimlerindeki oy oranından dolayı "milli iradeyi temsil ettiğini" iddia ederek iddianamenin içeriğini yok sayıyor.

AKP'ye yönelik açılan davaya gelen itirazlar şöyle:

AKP iktidar partisi, yüzde 47 oy alan parti kapatılamaz, AKP "milli irade"yi temsil ediyor: Şanlıurfa'da partisinin kadın kolları toplantısında konuşan Erdoğan, "Meydanlar ortada, millet meydanlarda. Demokrasi bu, cumhuriyet, cumhur bu, kararı millet verecek" dedi. Erdoğan Siirt'te de "Şunu iyi bilmemiz lazım; dünkü olay AKP'ye yönelik atılmış bir adım değildir. Dünkü olay milli iradeye yönelik atılmış bir adımdır" diye ekledi. AKP için Anayasa taslağını hazırlayan ekipten Prof. Dr. Ergun Özbudun "O zaman halkı da kapatıp, uzaydan halk getirelim” dedi.

Savcı siyasi hareket ediyor: Savcının iddianamesinde hakkında siyaset yasağı istenen isimlerden Bülent Arınç "Bu iddianame hukukun değil, kin ve garezin ürünüdür” dedi. Arınç, Mehmet Gül'ün cenaze töreninde de "Ölüm en büyük gerçek. Başsavcı da bunu görmeli" dedi. Erdoğan, Yalçınkaya'ya yönelik olarak "Herkes bu memlekete vereceği zararın vebalini üstleneceğini bilmelidir" dedi.

Üyelerinin sözleri ve eylemleri nedeniyle parti kapatılamaz: Bülent Arınç'a göre "parti yöneticilerinden veya temsilcilerinden hukuka aykırı eylem yapanlar varsa, cezasını mahkemelerde bireysel olarak çekerler, ama onların hataları sebebiyle bir iktidar partisini kapatmak, üçüncü dünya ülkelerinde bile mümkün değil".

Ekonomi zarar görür: Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a göre "dava Türk ekonomisine büyük yük getireceği" için "herkes dikkatli olmalı".

Sorular

* AKP'nin milli iradeyi temsil ettiği iddiası faşizan bir yönelime işaret ediyor ve hukuki bir argüman değil. Yüzde kaç oy alan parti kapatılabilir? Halk ne derse o olur mu? Demokraside halk isterse odunu bile mebus yapabilir, şeriatı bile mi getirebilir?

* Savcı Yalçınkaya'nın "hukuki değil siyasi gerekçelerle dava açtığı" iddiası doğru olabilir ama AKP'nin örneğin Şemdinli davasında savcı Ferhat Sarıkaya görevden alındığında sesini çıkarmadığını hatırlamak gerekli.

* "Avrupa'da böyle uygulama yok; dünyaya rezil olduk" itirazını değerlendirirken de hükümetin yine Avrupa'da olmayan örneğin 301. maddeyi ne kadar inatla savunduğunu unutmamalı.

* Yargıtay Başsavcısı, iddianamesini Anayasanın 69. maddesi ve Siyasi Partiler Yasası'na (SPY) dayandırıyor. Anayasa Mahkemesi son 44 yılda 24 parti kapattı. SPY'de değişiklik için 2 milyon imza toplandı. Demokratik Toplum Partisi (DTP) bu konuda değişiklik önergesi verdi. DTP'ye kapatma davası açıldığında AKP'den tepki gelmedi. (EÜ/GG)

Erhan ÜSTÜNDAĞ / BİA Haber Merkezi - İstanbul
17 Mart 2008, Pazartesi

Güncel Haberleri

Kendi kaleminden: Rabia Mine kimdir?
‘Bizim Yunus’ genelgesine tepki
Önlü: Dersim’in doğası talan edilirken itiraz edilmesin istiyorlar!
Diyanet: 'Kadın-erkek el ele olmasın'
Seyahat yasağı mağdurları isyan ediyor