Seyahat yasağı mağdurları isyan ediyor

Seyahat yasağı mağdurları isyan ediyor

HDP’nin Alevi milletvekillerinden Zeynel Özen, birçok kişiyi mağdur eden seyahat yasaklarını İçişlerine Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

A+A-

 

HDP’nin Alevi milletvekillerinden İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, katı bir şekilde uygulanıp birçok insanı mağdur eden seyahat yasakları ile ilgili İçişlerine Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik bir soru önergesi hazırladı.

Soru önergesinin gerekçesi;

Koronavirüs Covid-19 salgını nedeniyle ülkemizin birçok şehrinde aylardır seyahat yasağı uygulanmakta. Bu yasaklar pandeminin yayılımının önüne geçebilmek için gerekli tedbirler kapsamında uygulansa da, aile bütünlüğünü ve bağlarını sarsacak biçimde katı bir şekilde uygulanması, işsiz kalanlar dahil birçok yurttaşımızı aylardır sılalarına, evlatlarına, analarına, babalarına hasret bırakmıştır.

Yurttaşlarımızın kaymakamlıklardan e-devlet üzerinden almak durumunda bırakıldıkları seyahat izni talepleri gerekçeleri ne olursa olsun ekseriyetle onaylanmamakta ve seyahatlerine müsaade edilmemektedir. Memleketin dört bir yanından bizlere ulaşan seyahat yasağından dolayı yaşanan mağduriyetler artık yurttaşları isyan ettirecek boyutlara gelmiştir. Özellikle bu salgın sonrası işini kaybeden veya iş yerini kapatmak zorunda kalan, maddi imkânsızlıklardan dolayı evi barkı artık (pandemi öncesi) ikamet ettiği yerde dahi bulanmayan binlerce kişi de bu seyahat yasağının mağdurları arasındadır.

Öte yandan bu önlemler salgın tüm dünyada yayılım gösterirken yüzbinlerce hacı umreye gitmeden, Ortadoğu, Avrupa ve ABD yurt dışı giriş çıkışları kontrolsüz bir şekilde açık tutulmadan önce yapılmış olsaydı ve böylece tüm ülkeye yayılımının önüne başlamadan önce tedbirler alınsaydı, bugün milyonlarca insan farklı şehirlerde ailelerinden ayrı yaşamak zorunda bırakılmayacaktı. 

20 Mayıs itibariyle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan 'seyahat kısıtlaması' engeli kaldırılan yaklaşık 50 bin civarındaki çay üreticilerinin ve işçilerinin bu şehirlerimize seyahat edebilmelerinin önü açıldı. Çay ülkemiz için stratejik bir üründür ama ülke ekonomisindeki yeri de önemli olmakla beraber bu insanların ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir ekonomiye erişebilmelerinin de önü açılmalıdır. Doğu Karadeniz bölgesindeki çay üreticilerinin seyahat engelinin kaldırılması olumlu gelişme olmakla beraber, yeterli değildir. Seyahat serbestliği ülkemizin her köşesinde üretimi canlandıran tarım emekçileri başta olmak üzere, işini yitiren, evlerine, eşlerine, evlatlarına hasret kalan tüm yurttaşlara eşit bir şekilde uygulanmalıdır. Mevcut durumda seyahat etme hakkının en temel insan haklarından birisi olduğu gerçeği de göz önünde bulundurularak, bir an önce gerekli tedbirler alınarak bu seyahat yasağı mağduriyetlerini ortadan kaldıracak ve insanların sağlığını tehlikeye atmayacak yeni bir çözüm getirilmelidir.     

 

Bu bağlamda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yöneltilen sorular:

  1. İnsanları ailelerinden koparan ve büyük mağduriyetler yaratan ‘seyahat kısıtlaması’ engelleri, Doğu Karadeniz Bölgemizdeki çay üreticilerine uygulandığı gibi ülkemizin diğer bölgelerinde de aynı şekilde kaldırılmasının önü ne zaman açılacaktır?
  2. Kaymakamlıkların görevlendirildiği seyahat izni talepleri neden katı bir şekilde uygulanarak izinler zorlaştırılmaktadır?
  3. Seyahat izni taleplerinde bulunan yurttaşların neden bulundukları yerdeki, maddi imkânsızlıkları, işsizlikleri ve aile durumları göz önünde bulundurulmamaktadır?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.