AKP'nin Alevi Açılımına "ABD" İlgisi

AKP'nin Alevi Açılımına "ABD" İlgisi Alevi Örgütlerini İkiye Bölen AKP'nin Alevi Açılımını ABD de...

AKP'nin Alevi Açılımına "ABD" İlgisi
 
Alevi Örgütlerini İkiye Bölen AKP'nin Alevi Açılımını ABD de Gündemine Aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı Demokrasi ve İnsan Hakları Bölüm Başkanı Laura N. Carey, Söz Konusu Açılımlarla İlgili Olarak Türkiye'de Temaslarda Bulundu. Alevi Araştırmaları Başkanı Ali Yıldırım'la Görüşen Carey, 2008 Mart'ında Açıklanması Beklenen İnsan Hakları Raporu'nda Aleviler'e de Yer Vereceklerini Söyledi.

AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun Alevilerin sorunlarının çözümüne yönelik gündeme getirdiği öneriler, ABD tarafından da yakın takibe alındı. ABD Dışişleri Bakanlığı Demokrasi ve İnsan Hakları Bölüm Başkanı Laura N. Carey, söz konusu açılımlar konusunda Ankara'da temaslarda bulundu.

Alevileri ikiye bölen AKP'nin son Alevi açılımı, ABD Hükümeti tarafından yakın takibe alındı. ABD Dışişleri Bakanlığı Demokrasi ve İnsan Hakları Bölüm Başkanı Laura N. Carey, konuyla ilgili olarak Alevi Araştırmaları Merkezi Başkanı Ali Yıldırım'la görüştü.

Görüşmeye ilişkin ANKA'ya bilgi veren Alevi Araştırmaları Merkezi Başkanı Ali Yıldırım, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın her yıl hazırladığı "İnsan Hakları ve İnanç Özgürlüğü" raporu nedeniyle görüşmenin gerçekleştiğini söyledi. Yıldırım, ABD Dışişleri Bakanlığı Demokrasi ve İnsan Hakları Bölüm Başkanı Laura N. Carey'in, Alevilerin Türkiye'deki durumu ve AKP'nin son Alevi açılımı konusunda kendisinden bilgi aldığını söyledi.

Carey'e, Aleviler'in "inançsal" sorunlarının çözülemediğini anlattığını belirten Yıldırım, hükümet çevrelerinin Aleviliğin Türkiye'de özgün bir inanç olarak kabul edilmemesinden yakındıklarını kaydetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararına rağmen Alevi çocuklarına zorla din eğitimi verildiğini ve Alevi köylerine asimilasyon amaçlı cami yapıldığını konuştuklarını aktaran Yıldırım, AKP Hükümeti'nin de Alevilerin bütün görüşme taleplerini reddettiğini söylediğini belirtti.

Laura N. Carey'in ise görüşmede, Alevilerin inançsal sorunlarına ilişkin gelişmelerin önceki yıllarda hazırlanan ABD İnanç Özgürlüğü Raporlarında yer aldığını hatırlattı. Carey, 2008 yılında yayınlanacak ABD Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları Raporu'nun İnanç Özgürlüğü bölümünde de bu sorunlara tekrar yer vereceklerini kaydetti.

(ANKA) - 14 Aralık 2007

AK Parti'nin alevi açılımına ABD ilgisi

AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun Alevilerin sorunlarının çözümüne yönelik gündeme getirdiği öneriler, ABD tarafından da yakın takibe alındı. ABD Dışişleri Bakanlığı Demokrasi ve İnsan Hakları Bölüm Başkanı Laura N. Carey, söz konusu açılımlar konusunda Ankara'da temaslarda bulundu. Alevileri ikiye bölen AK Parti'nin son Alevi açılımı, ABD Hükümeti tarafından yakın takibe alındı. ABD Dışişleri Bakanlığı Demokrasi ve İnsan Hakları Bölüm Başkanı Laura N. Carey, konuyla ilgili olarak Alevi Araştırmaları Merkezi Başkanı Ali Yıldırım'la görüştü. Görüşmeye ilişkin bilgi veren Alevi Araştırmaları Merkezi Başkanı Ali Yıldırım, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın her yıl hazırladığı “İnsan Hakları ve İnanç Özgürlüğü” raporu nedeniyle görüşmenin gerçekleştiğini söyledi. Yıldırım, ABD Dışişleri Bakanlığı Demokrasi ve İnsan Hakları Bölüm Başkanı Laura N. Carey'in, Alevilerin Türkiye'deki durumu ve AK Parti'nin son Alevi açılımı konusunda kendisinden bilgi aldığını söyledi.

15.12.2007 - YENİ ŞAFAK
ANKARA (ANKA)

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR