Alevi öğrenciye zorla ezan

Alevi öğrenciye zorla ezanÖğretmenin, 'Kötü B.' diye çağırdığı Alevi öğrenciyi tehditle zorladığı belirtildi.Antalya...

Alevi öğrenciye zorla ezan

Öğretmenin, 'Kötü B.' diye çağırdığı Alevi öğrenciyi tehditle zorladığı belirtildi.

Antalya Altınova İlköğretim Okulu'nda din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeninin, 'Kötü B.' diye çağırdığı Alevi öğrenciyi tehditle abdest almaya ve ezan okumaya zorladığı belirtildi.

Okullarda, Alevi öğrencilere yönelik giderek artan baskılara bir yenisi de Antalya'dan eklendi. Altınova İlköğretim Okulu 6-B sınıfında eğitim gören 5 Alevi öğrencinin velileri, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde çocuklarına abdest almaları ve ezan okumaları yönünde baskı uygulandığını, yapmayanların ise zayıf not verileceği tehdidiyle karşılaştığını söylediler. Öğrenci B. K 'nin babası İsmail K. ise tüm bu uygulamalarla yüz yüze kalan kızının, ayrıca öğretmeni tarafından "kötü" diye çağrıldığını belirtti.

Baba K. "Kızım, bir arkadaşının soruyu bilmemesi üzerine, parmak kaldırıp yanıtlamak istemiş. Öğretmeni de bunun üzerine, 'Sen kötü bir öğrencisin, arkadaşın bilemediği için hemen parmak kaldırıyorsun' demiş. Bu olayın ardından da kızıma sürekli 'kötü' diye hitap etmeye başlamış. Bu sözden etkilenen bazı arkadaşları da kızımı 'kötü B.' diye çağırmaya başladı" şeklinde konuştu.

Kızının bu tür davranışlardan rahatsız olmasına karşın okula gittiğini, ancak din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeninin aynı gün kızına zorla abdest aldırdığını belirten baba K. şunları söyledi:

"Kızım, hasta olduğunu söyleyip soğuk havada abdest almak istemediğini belirtmesine rağmen onu zorlamış. Bu olayın ardından iyice hastalandı ve rapor almak zorunda kaldı. Ayrıca ezan okumasını istemiş. Kızım da okumayacağını söyleyince, onu zayıf vereceği yönünde tehdit etmiş. Arkasından da şaka yaptığını söylemiş. Olayın ortaya çıkmasının ardından din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni Sadi Türk ile okul müdürü Zühtü Şişman evimize geldiler. Öğretmenin şaka yaptığını ve bunun yanlış anlaşıldığını söyleyip özür dilediler. Önce söyleyeceklerini söylüyor, yapacaklarını yapıyor, ardından da şaka diye olayı kapatmaya çalışıyorlar."

B. K. ile aynı sınıfta eğitim gören bir başka Alevi öğrencinin ağabeyi Tekin K. de "Bu sınıfta 5 Alevi öğrenci var. Ancak çocuklar tedirgin. İçlerinde okula gitmek istemeyenler bile var. Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili şikâyette bulunacağız" dedi.

Okul Müdürü Zühtü Şişman ise aileyle görüştüğünü ve ailenin herhangi bir şikâyetinin olmadığını savunarak "Ne okula, ne de valiliğe şikâyette bulundular. Ben de zaten okul müdürü olarak Milli Eğitim'e bilgi verdim. Olay doğru değil" dedi. "Alevi" demekten bile çekinen Müdür Şişman, öğretmenin, öğrenciye "kötü" diye hitap ettiği konusuna ilişkin olarak da "Kötü kelimesi bir espri. Öğrenci yanlış anlamış olabilir" diye konuştu.

Okul müdür yardımcısı Sadık Okan ise iddiaları yalanlayarak "Söylenenlerin tümü uydurmadır" açıklamasını yaptı.

15 / 12 / 2007
GÜRSU KUNT / Cumhuriyet

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR