Aleviler 'eşit yurttaşlık' için meydanlarda

Aleviler 'eşit yurttaşlık' için meydanlardaGeçen yıl Ankara'da yapılan mitingden... ‘Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık...

Aleviler 'eşit yurttaşlık' için meydanlarda

Geçen yıl Ankara'da yapılan mitingden... ‘Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı’ başlıklı Alevi mitingi bugün saat 13:00'te İstanbul Kadıköy'de yapılıyor.

Alevi Bektaşi Federasyonu, geçtiğimiz yıl Ankara’da yaptıkları geniş katılımlı mitingle gündeme getirdikleri taleplerinin gerçekleşmesi yönünde AKP iktidarı tarafından herhangi bir adım atılmaması üzerine, bugün İstanbul’da benzer bir miting düzenliyor. Geçen yıl 9 Kasım’da Ankara’da yapılan mitingde, zorunlu din dersinin kaldırılması, cemevlerinin yasal statüye kavuşması, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lağvedilmesi ve Madımak Oteli’nin müze yapılması talepleri ile yapılan mitingin ardından, AKP iktidarı Alevi açılımını ve ardından çalıştayları gündeme getirmişti.

Sonuçsuz çalıştaylar ve ‘galoşsuz’ Cumhurbaşkanı ile...

AKP iktidarının, Diyanet’ten Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik’in temsiliyetinde düzenlediği Alevi çalıştaylarının dördü bugüne kadar değişik bileşenlerle toplandı. Ancak çalıştaylar, taleplerin gerçekleştirilmesinden çok, AKP'nin "Alevilerin sorunlarını çözüyor" gözükerek desteklerini alma çabası olarak değerlendiriliyor.

Nitekim, ilk çalıştay dışında sonraki üç çalıştaya Alevi örgütlerinin katılım talebi Hükümet tarafından reddedildi. Alevi örgütleri ile yapılan ilk çalıştayın ardından, sırasıyla akademisyenlerle, ilahiyatçılarla ve çeşitli kurumların temsilcileri ile toplantılar yapıldı. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, bir çalıştayda, Aleviler için ‘iç ve dış güçlerin kullandığı bilinçsiz topluluk’, ‘darbecilerin yandaşı’ gibi ifadeler kullanıldığını söylerken, ilahiyatçılarla yapılan çalıştayda ise, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı'ndan cemevleri için ‘camiye alternatif’ denmesini kabul edemeyecekleri açıklaması geldi.

AKP iktidarının, Madımak’ı müze yapmaktansa kitapçı ya da çiçekçiye çevirmek istemesi ve müze için ‘arkasında duramayız’ demesi, zorunlu din dersini kaldırmaktansa Aleviliği de derse dönüştürmeyi önermesi ve Alevi köylerine cami yapılmaması talebine ‘yok öyle bir şey’ cevabını vermesi Alevi örgütlerini harekete geçirdi. Geçtiğimiz Eylül ayında Ankara’daki taleplerinin yanı sıra, "eşit parasız eğitim", "IMF politikalarının son bulması", "zamların geri alınması" ve "yurtta barış dünyada barış" gibi taleplerin de olduğu bir çağrı ile 8 Kasım’da İstanbul’da büyük bir miting düzenleyeceklerini duyurdular.

O günden bu yana hazırlıkları devam eden miting öncesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tunceli’de bir cemevini ziyaret etti. Basında geniş yer bulan bu ziyaret özellikle gerici basın tarafından öne çıkarıldı. Abdullah Gül’ün ziyaretinin Alevileri memnun ettiğini öne süren gerici basın, özellikle Cumhurbaşkanı’nın cemevine galoşsuz girmesinin Alevi toplumunun adetlerini bildiğinin göstergesi olarak değerlendirildiğini yazdı. Liberal Düşünce Topluluğu Alevi-Bektaşi Araştırmaları Merkezi Direktörü Şenol Kaluç, Gül’ün ziyaretini Alevilerin fiilen tanınmasının göstergesi olduğunu söyledi.

Öte yandan, Abdullah Gül’ün cemevine ‘galoşsuz’ girip, semah izlemesi bazı Alevi örgüt temsilcilerinde benzer bir ‘heyecan’ yaratmadı. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, “ Cumhurbaşkanımız herhalde şunu biliyordur; geldiği o yerin imar yasasında yeri yoktur. Vicdanımızda, kendi gerçeğimizde var. Ama yasalar karşısında, resmiyette yok. Cumhurbaşkanı aslında yasa dışı bir yere gelmiştir. ‘Cemevi diye bir yer yok’ diyen Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri Cumhurbaşkanı hakkında yarın suç duyurusunda bulunurlarsa şaşırmayacağız” dedi.

Mitingle ilgili değerlendirmeler

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Fevzi Gümüş ve Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, iki aydır hazırlıkları devam eden mitingi soL’a değerlendirdiler. Fevzi Gümüş, yüzbinlerce bildiri, afiş ve binlerce pankartla Türkiye’nin dört bir yanında mitingin duyurusunu yaptıklarını, büyük bir katılım beklediklerini ve Kadıköy’ün son yılların en büyük mitingine sahne olacağını söyledi. Mitingde taleplerini vurgulayacaklarını belirten Gümüş, siyasi partilerden, sendikalardan katılım beklediklerini ve internet üzerinden dolaşan mitinge destek metninin de Yaşar Kemal’den, sendika başkanlarına ve sol partilerin genel başkanlarına kadar birçok kişi tarafından imzalandığını da ekledi.

Gümüş, Ankara’da geçen yıl yapılan mitingin Alevilerin ilk kez kendilerine dönük bir saldırıya tepki olarak değil de talepleri için sokağa çıktıkları bir eylem olduğuna değinerek, “O heyecanı bu yıl kararlılığa çevirmek istiyoruz” dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ise, İstanbul’un mitinge hazır olduğunu ve büyük bir katılım beklediklerini belirtirken, “ Geçen sene Sıhhiye Meydanı'nda yapılan mitingin birkaç katı katılım bekliyoruz. Bu mitingle AKP'ye ‘taleplerimizin arkasında duruyoruz’ demiş olacağız. Mahkeme kararlarından başlayarak taleplerimizin hayata geçirilmesini bekliyoruz. Mitinge Sünni kardeşlerimizi de bekliyoruz. Kürtlerin ve Türklerin sorunlarının bir olduğu gibi, Alevilerle Sünnilerin sorunları da bir” dedi.

‘Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı’ için...

Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı vurgusu ile düzenlenen mitingde, Alevilerin temel talepleri dışında, başlıklar da öne çıkıyor. Özelleştirmelerin, sendikasızlaştırma ve örgütsüzleştirmenin son bulması, eşit işe eşit ücret ödenmesi, dokunulmazlıkların kaldırılması, zamların geri alınması, ve IMF politikalarının sona ermesi gibi isteklerin de öne sürüldüğü mitinge siyasi parti, sendika ve kitle örgütlerinden de destek açıklaması geldi.

TKP yayınladığı genelgede üye ve dostlarına, mitingin en etkili biçimde gerçekleşmesi için çalışmalarını yoğunlaştırmaları çağrısı yaparken, Alevilerin eşit yurttaşlık ve inanç özgürlüğü temeline oturan taleplerini ifade etmek ana hedefiyle düzenlenen mitingin, AKP hükümetinin hız verdiği gerici, piyasacı ve Amerikancı dönüşüme dönük direncin ortaya konmasını da sağlaması gerektiğini vurguladı. Genelgede son olarak, “İçinden geçtiğimiz süreçte AKP'ye karşı, Alevilerle Sünnilerin, Türklerle Kürtlerin, farklı dini ve etnik kökenden tüm emekçilerin tek yürek ve tek vücut olduğunun gösterilmesi son derece anlamlı olacaktır" ifadeleri yer aldı.

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, mitingle ilgili yaptığı açıklamada hükümetin Alevilere bakış açısını eleştirerek, “Alevi yurttaşlarımızın eşit yurttaşlık hakkı için somut adımlar atmalıdır.Gerçekten laik demokratik bir ülke olabilmemizin yolu Alevi yurttaşlarımızın eşit yurttaşlık hakkına kavuşmasından geçiyor” dedi. EMEP, DTP, SHP, DİSK, KESK ve bir çok kitle örgütü de miting için hazırlık ve katılım çağrısı yaptı.

Saat 13:00’te başlayacak miting için toplanma saati 11:00 olarak ilan edilirken, iki ayrı buluşma noktası belirlendi. Alevi örgütleri ve Türkiye genelinden gelen örgütler Salı Pazarı’nda toplanırken, siyasi partiler ve kitle örgütleri ise Haydapaşa Numune Hastanesi önünde biraraya gelecek. Mitingde yapılacak konuşmaların dışında, sanatçılar Edip Akbayram, Sabahat Akkiraz, Şevval Sam, Emre Saltık, Ferhat Tunç ve Suavi’nin de şarkı ve türküleri ile katılması bekleniyor. Miting, Yol TV’den canlı olarak yayınlanacak.

(soL–Haber Merkezi) - 8 Kasım 2009

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR