Aleviler, yeni anayasadan endişeli

PİR SULTAN ABDAL 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı, anayasa değişikliği ile ilgili anayasada yer almasını istedikleri hususları bir dilekçe...

PİR SULTAN ABDAL 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı, anayasa değişikliği ile ilgili anayasada yer almasını istedikleri hususları bir dilekçe ile TBMM Anayasa Komisyonluğu Başkanlığı'na sundu. Vakfın Başkan Yardımcısı Emel Sungur, TBMM önünde yaptığı açıklamada, "Bugünün hükümet yetkilileri, çoğulculuktan dinci çoğulculuğu, laiklikten türbanlı üniversite öğrenim hakkını, demokrasiden de şeriat devlet önündeki yasal engellerin kaldırılmasını anlıyor" dedi. Devlet okullarında din-mezhep dersine karşı çıkmanın demokrat ve laik birey olmanın temel koşulu olduğunu belirten Sungur, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeni Anayasa denilerek laikliği tamamen kazıma çabalarının amacı, mevcut yasal engellerin ortadan kaldırılmasıdır. Düzeltilmesi gereken Anayasanın laiklikle ilgili bölümleri değil, mevcut dinci zihniyettir. Türbanlı üniversite hakkı, medrese eğitim düzenine geri dönmektir. Hükümetin bu çağdışı bölücü tasarısı, sadece laikliğin, demokrasinin ve bir arada yaşama istemimizin tasfiyesi değil, aynı dersliklerde eğitim görme güvencesini de tasfiyeyi amaçlıyor."

'MEZHEP TARTIŞMALARI OLABİLİR'

Mevcut Anayasa'dan da memnun olmadıklarını ifade eden Sungur, "Bugünkü Anayasa, Sünni mezhebini resmi ve tek inanç ilan ediyor. Aynı düşünceden hareketle Sünni Diyanet İşleri Başkanlığını kuruyor, bütçe ayırıyor, yasa çıkarıp bu mezhebin herkese, zorla öğretilmesini sağlıyor" diye konuştu. Zorunlu din dersi kavramının, laiklik ilkesiyle çeliştiğini, bu dersi almak istemeyen Alevi çocuklarına devlet zoruyla Sünni inancının öğretildiğini vurgulayan Sungur, yeni anayasa çalışmaları kapsamında konulacak 'seçmeli din dersi'nin de öğrenciler arasında mezhep tartışmaları başlatabileceğini kaydetti. Sungur, TBMM Başkanı Koksal Toptan başta olmak üzere tüm yetkililere, "Çocuklarımızı, okullarda karşı karşıya getirmeyin" çağrısında bulundu. Sungur Diyanet İşleri Başkanh'ğının en kısa sürede kaldırılması gerektiğini söyledi.

24/09/2007
Zehra Şahindokuyucu
Ankara - Birgün
 

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR