Alevilerden Kadıköy çıkarması

Alevilerden Kadıköy çıkarması Alevi Bektaşi Federasyonu öncülüğünde Kadıköy'de "Ayrımcılığa Karşı Eşit...

Alevilerden Kadıköy çıkarması

Alevi Bektaşi Federasyonu öncülüğünde Kadıköy'de "Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı" mitingi düzenlendi.

FOTO GALERİ >>>

VİDEO >>>

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, "(Bu Alevilerden adam olmaz, bu Aleviler bir araya gelemez, bu Alevilerden iş çıkmaz) diyorlardı. Şimdi görsünler bu resmi, görsünler bu sesi, görsünler o güzel cemalinizi" dedi.

Balkız, Kadıköy'de Alevi Bektaşi Federasyonu'nun yanı sıra Pir Sultan Abdal Derneği, çeşitli Alevi örgütleri, sendikalar ve siyasi partilerin de katıldığı "Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı" mitinginde konuşma yaptı.

Ankara'da geçen yıl düzenlenen mitingde, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ve zorunlu din derslerinin kaldırılmasını, Madımak Oteli'nin müze olmasını ve Alevi köylerine cami yapılmaktan vazgeçilmesini istediklerini belirten Balkız, bugüne kadar hiçbir sonuç alamadıklarını söyledi.

Balkız, AK Parti'nin 3 Haziran 2009 tarihinde bir Alevi Çalıştayı düzenlediğini, Çalıştay'a 35 Alevi örgüt temsilcisi ile birlikte katıldıklarını ve taleplerini birleştirerek Diyanetten sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik'e sunduklarını kaydetti.

Bir yıl önce düzenlenen mitingden sonra Alevilerin çok moral kazandığını belirten Balkız, Alevilerin, onurla gururla, kendi kavram anlayışlarıyla, kendi ibadetleriyle dünyaya örnek olduklarını ve örgütlenmenin erdemlerini kavradıklarını ifade etti.

Balkız, "(Bu Alevilerden adam olmaz) diyorlardı, (bu Aleviler bir araya gelemez, bu Alevilerden iş çıkmaz) diyorlardı. Şimdi görsünler bu resmi, görsünler bu sesi, görsünler o güzel cemalinizi" dedi.

Alevilerin hiç bir haklarının olmadığını savunan Balkız, "Sayın Başbakan'a şunu söylemek isteriz, bu iş kapalı kapılar arkasında olabilecek bir iş değil. Hele hele Dolmabahçe yöntemleriyle çözülebilecek bir iş asla değildir. Biz Dolmabahçe'ye gelip görüşecek kesimler değiliz, olmadık, olmayacağız. Biz meydanlarda konuşacağız. Sayın Başbakan, biz 2010 yılında okullar açıldığında biz çocuklarımıza 'zorunlu din derslerine girmeyin, boykot edin' demek istemiyoruz" diye konuştu.
 
Balkız, devletin evrensel anlamda bütün kurum ve kuruluşlarıyla gerçekten demokrat, laik, sosyal, eşitlikçi ve özgürlükçü, insan haklarına dayalı bir yapıya kavuşuncaya dek bu yollarda yürümeye devam edeceklerini söyledi.

İstanbul'da birçok Alevi'nin bulunduğuna dikkati çeken Balkız, "Burada Şahkulu var, Karacaahmet var. Bunlar Osmanlı döneminden kalma, atalarımızdan kalma bizim mekanlarımız, dergahlarımız. Buradaki dostlarımız, dernek yöneticilerimiz ve vakıf yöneticilerimiz kirada oturuyorlar. Hangi caminin cemaati oraya kirayla girip çıkıyor, Hacıbektaş'ta olduğu gibi içeriye girerken bilet alıp giriyor. Bu ne biçim dünya bu ne biçim hak bu ne biçim hukuksuzluk" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Balkız, Gümüş ve Özdil, barış güvercini uçurdu. Mitinge, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş, Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Bağımsız İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, sanatçı Suavi, Şevval Sam ve çok sayıda kişi katıldı.

Miting, verilen konserlerle sona erdi. Miting alanı, katılımcılar çok kalabalık olduğu için Kadıköy otobüs duraklarında kuruldu.

Mitinge katılanlar, yoğun kalabalık nedeniyle Rıhtım Caddesi'nin girişinde oluşturulan kontrol noktalarından üstleri aranarak içeri alındı. Arama noktalarında bazı polislerin "domuz gribi"ne karşı maske taktıkları görüldü.

CNNTÜRK - 08 Kasım 2009 Pazar

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR