Alevilerin sabrı taştı

Alevilerin sabrı taştıAleviler dün eylemdeydi. Diyanet Başkanı Ali Bardakoğlu da Radikal'e, kimliklerdeki din hanesinin kaldırılması gerektiğini...

Alevilerin sabrı taştı

Aleviler dün eylemdeydi. Diyanet Başkanı Ali Bardakoğlu da Radikal'e, kimliklerdeki din hanesinin kaldırılması gerektiğini söylemişti.

Alevi Bektaşi Federasyonu, nüfus cüzdanlarından din hanesinin kaldırılması için eylem yaptı ve Başbakanlığa dilekçe verdi.

Aleviler, nüfus cüzdanlarındaki din hanesinin kaldırılması için Başbakanlığa başvurdu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), nüfus cüzdanlarında din ibaresinin yer almaması yönündeki kararının üzerinden beş ay geçmesine karşın hala bir adım atılmazken, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu da Radikal’e Ahmet İnsel’le yaptığ söyleşide, din hanesinin kaldırılması gerektiğini söylemişti.

Alevi Bektaşi Federasyonu dün harekete geçti. Federasyonun genel başkanı Ali Balkız, üyeler ve AİHM kararına neden olan başvuruyu yapan Sinan Işık, birlikte Başbakanlık’ın Güvenpark tarafında açıklama yaptı. AİHM’in, 2 Şubat 2010’da verdiği kararla nüfus cüzdanlarında bulunan ‘Dini’ hanesinin varlığını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 9. maddesine aykırı bulduğunu belirten Ali Balkız, “Çünkü yurttaşın dindar olup olmadığı, dindar ise hangi dine mensup olduğu laik devleti ilgilendiren bir husus değildir” dedi.

Din hanesi bölümünün, dininin ne olduğunu açıklamak zorunda bıraktığına da dikkat çeken Balkız, AİHM kararının uygulanması için Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne gideceklerini, bunu da Türkiye’nin her yerinden Brüksel’e yürüyerek yapacaklarını dile getirdi. Balkız ve beraberindekiler daha sonra Başbakanlık’a dilekçe verdi.

Radikal - İSTANBUL - 27 Ekim 2010

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR