Alevilerin talepleri Meclis gündeminde

Alevilerin talepleri Meclis gündeminde Alevilerin büyük bir yürüyüş ve mitingle dile getirdikleri talepleri Meclis Genel Kurulu'nda...

Alevilerin talepleri Meclis gündeminde

Alevilerin büyük bir yürüyüş ve mitingle dile getirdikleri talepleri Meclis Genel Kurulu'nda tartışma yarattı. DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis'in gündeme getirdiği taleplere yanıt veren, MEB Hüseyin Çelik, "Okullarda Aleviliğin de öğretildiğini" ileri sürdü.

Ülkenin dört bir yanından gelip, 100 bini aşkın bir kitleyle Ankara’da taleplerini ileten Alevilerin taleplerini Meclis’e taşıyan DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis’e yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, “Okullarda Aleviliğin de öğretildiğini” iddia etti.

TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alan DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Alevi vatandaşların demokratik taleplerini hafta sonunda Ankara’da gerçekleştirilen mitingle dile getirdiklerini belirterek, daha miting bitmeden Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu’nun “bu talepler uç fikirlerdir, itibar etmiyoruz” sözlerini hatırlattı. Halis, “Siz tutup cemevlerine ‘cümbüş evi’ derseniz, bu uç fikir olmayacak. Ama ‘cemevleri ibadet yeri olsun’ denilmesi uç fikir olacak öyle mi?” diye sordu. Alevilerin taleplerini sıralayan ve hükümetten yanıt beklediklerini belirten Halis’e yanıt ise MEB Hüseyin Çelik’ten geldi.

AKP Hükümeti adına konuşan Çelik, Aleviliğin, İslam kültür ve medeniyeti içinde ortaya çıkmış bir inanç sistemi olduğunu savunarak, “Alevi vatandaşlarımızın problemleri, sıkıntıları varsa elbette buna muhatap olmaktan şeref duyarız, bunu görev telakki ederiz” dedi.

32 sayfa ayrılmış!

Aleviliğin, iyi anlatılması ve iyi anlaşılması için ilköğretimde okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi müfredatına alındığını savunan Bakan Çelik, “32 sayfa ayrılmıştır. Alevi vatandaşlarımızı şu veya bu şekilde yanlış anlatan, Alevi vatandaşlarımızı töhmet altında bırakan ifadeler bizim tamamen dışımızdadır. Kabul edeceğimiz şeyler değildir. Biz bunu ders kitaplarına dahil ederken, Alevi vatandaşlarımızın kurduğu sivil toplum örgütleriyle görüştük. Netice itibariyle bu, bir uzmanlık işidir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisinde, İslam dinindeki tüm mezhepler öğretilir” dedi. Çelik’in “Aleviliğin de öğretildiği” yönündeki sözlerine CHP sıralarından itirazlar yükseldi.

“Alevi vatandaşlarımızın bir sıkıntıları varsa, bununla muhatap olmaktan şeref duyarız, bunu görev telakki ederiz. Hükümetimize karşı bir sitemleri de olabilir. Biz onların hükümetiyiz. Bu ülkede eksiklik duyan veya şu veya bu şekilde rahatsız olan vatandaşlarımız sitemlerini elbette bize yapacaklardır. Gidip Amerikan hükümetine yapacak değiller. Sitem sevgiden doğar. Alevi vatandaşlarımızı töhmet altında bırakan ifadeler bizim tamamen dışımızdadır. Kabul edebileceğimiz şeyler değil” savunmasını yapan Çelik, bütün tepkilere saygı duyduklarını iddia etti.

‘Cümbüşevi’ dememişler

Yetkili konumda olan hiçbir arkadaşımız cemevi için ‘cümbüş evi’ dememiştir. Birileri cemevine cümbüş evi demişse, önce biz onu kınıyoruz” diyen Çelik, “Vatandaşlarımızın ister ibadet, ister kültürel amaçla bir araya geldiği yeri hor görme, onları küçümseme hakkımız yoktur. Başkasının hayat biçimini küçümseyemeyiz” savunusunda bulundu.

Uç fikir olsa bile” diyerek, Yazıcıoğlu’nun “uç fikir” değerlendirmesine katılan Bakan Çelik, “Uç fikir olsa bile demokrasilerde, demokratik bir yolla, demokratik bir dille ifade edilmiş en aykırı görüşler bile saygı duyulacak görüşlerdir” dedi.

“Alevi vatandaşlarımız düşünce olarak şurada veya burada olabilir. Bırakın Alevi vatandaşlarımızı, bu ülkedeki gayrimüslim vatandaşlarımızın bile inançlarını garanti altına almak, inançlarını en iyi şekilde yaşamasını sağlamak laik devletin boynunun borcudur. Laiklik budur aslında. Hukuk içinde kalmak ve şiddet içermemesi kaydıyla, demokratik olarak ortaya konan her tepkiye saygı duyarız. Katılmasak da saygı duyarız” diyen Çelik, eylemden dolayı Alevileri tebrik ettiğini ifade etti.

Çelik, “Birileri hafta sonunda Kızılay’da yapılan toplantıda vatandaşların camlarına taş atılmasını, cam çerçeve indirilmesini, araba yakılmasını bekliyordu. Ama Alevi vatandaşlar büyük sağduyu örneği göstermişler ve orada olgun bir toplantı yapmışlardır. Bazı siyasilerin onları kışkırtmalarına alet olmamışlardır” dedi. Buna tepki gösteren DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da Çelik’in “Bazı siyasiler...” sözüyle kendilerini kastettiğini belirterek söz istedi. Ancak Meclis Başkan Vekili MHP’li Meral Akşener, “parti adı telaffuz edilmediği” iddiasıyla söz vermedi.

(Ankara/EVRENSEL) - 13 Kasım 2008

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR