Bu coğrafyanın barışa ihtiyacı var!

Bu coğrafyanın barışa ihtiyacı var!Manisa’nın Selendi İlçesi’nde Roman yurttaşlara dönük saldırı Ankara’da protesto...

Bu coğrafyanın barışa ihtiyacı var!

Manisa’nın Selendi İlçesi’nde Roman yurttaşlara dönük saldırı Ankara’da protesto edildi 

BU COĞRAFYANIN BARIŞA  İHTİYACI VAR!

Son bir yılda birçok ilde, ilçede ya da mahallede defalarca bilinçsiz halk toplulukları doldurulup kışkırtılarak bir başka halk topluluğunun üzerine gönderildi. Adeta robot gibi kurulan topluluklar hedef seçilenlerin mahallesini kuşatıp, araçlarını tahrip ederek evini yaktı. İnsanlar linç edildi. Saldırıya uğrayanların derhal bulunduğu yeri terk etmeleri istenildi. Geçen süre içinde görüldü ki, ne dolduranlar ne de dolduruşa getirilenler hakkında hiçbir adli işlem yapılmadı. Her şey yapanın yanına kar kaldı bu yeni saldırıları da tetikledi teşvik etti.

İzmir, Çanakkale, Edirne, Erzincan, Kars ve Aksaray’dan sonra dün de Manisa’nın Selendi İlçesi’nde çirkin bir saldırı gerçekleşti. Kimi basın organlarında yeralan habere göre Roman yurttaşları hedef alan ırkçı saldırganlar, ellerinde sopalarla tekbir getirerek evleri taşlayıp ‘ÇİNGENELERE ÖLÜM – İLÇEMİZDE ÇİNGENE İSTEMİYORUZ’ diye bağırdılar. Yine Roman yurttaşların iddialarına göre, halkı kışkırtanda, araçlarını belediyenin iş makineleriyle tahrip ettirende MHP’li belediye başkanı.

Yetkililer, bu insanlık düşmanı saldırıları seyretmekle yetinip, kışkırtıcıları ve saldırganları savcılığa teslim etmek yerine, saldırıya uğrayan Roman yurttaşları cezalandırma yolunu tercih ettiler. İlçeyi kendi istekleriyle terk ettiklerine dair ellerinden imzalı kağıt almaya çalışan yetkililer, Roman yurttaşlarımızı yasal dayanaktan yoksun bir şekilde başka ilçelerde zorunlu iskâna tabi tutmaya başladılar.

Yaşanan bu ırkçı, şoven olaylar insan hakları savunucularını üzmüş ve ciddi anlamda kaygılanmalarına neden olmuştur. ‘Demokratik Açılım’ mimarları ise, yaşanan ve emekçi halkları karşı karşıya getirmeyi amaçlayan bu tür tertipleri görmezden gelmektedir.

Demokrasi güçleri İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi öncülüğünde Selendi’de yaşayan Roman yurttaşlarımızın uğradığı saldırıya karşı sessiz kalmamış, 7 Ocak Perşembe günü basın açıklaması gerçekleştirmiştir. Ülkede dalga dalga yayılan ırkçı şoven saldırıları protesto amaçlı basın açıklaması, akşam saat: 18:00’de İnsan Hakları Anıtı önünde yapılmıştır.

‘BU COĞRAFYANIN BARIŞA İHTİYACI VAR’ pankartı arkasında, İnsan Hakları Derneği Ankara Şube Başkanı Gökçe OTLU’nun, ‘FAŞİZME KARŞI OMUZ OMUZA – YAŞASIN HALKLARIN KARDEŞLİĞİ’ sloganları arasında yaptığı basın açıklaması metni aşağıdadır.

İnsan Hakları Derneği Ankara Şube Başkanı tarafından okunan metin:

Basına ve Kamuoyuna!

Bu coğrafyanın barışa ihtiyacı var!

Barış sımsıkı kenetlenmiş elleridir insanların, barış gözyaşının bittiği andır. Barış halkların birlikte yaşadığı gökkuşağının altıdır. Barış sımsıkı kenetlenmiş yüreklerin içindedir.

Bu coğrafyanın barışa ihtiyacı var!

Milliyetçilik şovenizm insanların ellerindeki ve yüreklerine bulaştırılmış kirdir. Milliyetçilik kardeşkanı dökmektir. Milliyetçilik halkları bir birine kırdırmaktır. Katliamdır, sürgündür, kandır ve gözyaşıdır.

Bu coğrafyanın barışa ihtiyacı var!

İzmir’de başlayan Çanakkale Bayramiç’de devam ederek büyüyen şovenist saldırı son süreçte arttı.

27 Aralık tarihinde Edirne İlinde tutuklanan arkadaşlarının serbest bırakılması için imza toplayan gençler linç edilmek istendi. Erzincan ve Kars’ta da Edirne’deki saldırıları protesto eden gençlere ülkücüler saldırmış linç girişiminde bulunmuştur. Bu olaylarda eylemciler gözaltına alınmış ancak linç girişiminde bulunanlara dokunulmamıştır.

Bu coğrafyanın barışa ihtiyacı var!

Son günlerde Manisa ili Selendi İlçesinde yaşayan romanların evleri, arabaları taşlanmış ve yakılmıştır. Romanlar jandarma karakoluna götürülürken, polis ve jandarma barikatını aşarak hükümet konağına doğru yürüyen binlerce ırkçı milliyetçi kalabalık ‘Selendi bizimdir bizim kalacak’, ‘Romanları istemiyoruz’ diye slogan atmışlardır. Devlet bu saldırıları durdurması gerekirken saldırganların sırtını sıvazlamış ve çözüm olarak Roman kardeşlerimizi başka ilçelere göndermiştir.

Dün Aksaray ilinde 4 kürt genci ülkücüler tarafından linç edilmek istenmiştir. Gençler hastaneye kaldırılmış ancak saldıranlar hakkında henüz hiçbir işlem yapılmamıştır. Tüm bu yaşanan linç girişimlerini Emniyet Müdürlükleri adeta izlemekle yetinmiştir.

Bu coğrafyanın barışa ihtiyacı varken kimler adeta düğmeye basılmışcasına coğrafyanızın her yerinde linç girişimleri ve provokasyonları yükseltmek istiyor. Kimler halkları birbirine kırdırmak istiyor. Kimler bu provokasyonları planlıyor? Türkiye hassas bir süreçten geçiyor. Türkiye iç savaşa doğru sürüklemek isteyenlerin görev başında oldukları provokasyonlar ve linç girişimleri ile ortada iken AKP hükümeti bu şoven dalgayı izliyor adeta saldırganlara güç veriyor.

Buradan soruyoruz. Linç girişimleri ve provokasyonlar bu coğrafyaya ne getirdi? Bu coğrafya Maraş, Çorum, Gazi ve Sivas gibi katliamları  yaşayarak hala mı kana doymadı?

Ellerinde kardeşlerinin, komşularının kanını taşıyanlar, nasıl rahat uyuyacaksınız geceleri? Milliyetçilik kiri bulaşan ellerinizi çekin halkların yakasından. Dün olduğu gibi yarında barış içinde yaşamayı sürdüreceğiz.

Buradan bir kez daha sesleniyoruz.

Halklar kardeşçe yaşamak istiyor.

Barış istiyor.

Bu yaşadığımız coğrafyanın barışa ihtiyacı var.  

İHD ANKARA ŞUBESİ"

KAYNAK : Yılmaz KIZILIRMAK / Alevihaber.com - Ankara - 7 Ocak 2010

Güncel Haberleri

Kendi kaleminden: Rabia Mine kimdir?
‘Bizim Yunus’ genelgesine tepki
Önlü: Dersim’in doğası talan edilirken itiraz edilmesin istiyorlar!
Diyanet: 'Kadın-erkek el ele olmasın'
Seyahat yasağı mağdurları isyan ediyor