Bu yangın sönsün artık

Bu yangın sönsün artık Madımak Oteli’nde katledilen 35 aydın, Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinden Sivas’a gelen...

Bu yangın sönsün artık

Madımak Oteli’nde katledilen 35 aydın, Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinden Sivas’a gelen on binler tarafından anıldı.

Sivas Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği önünden katliamın yaşandığı Madımak Oteli’ne yürüyen binlerce kişi, burada miting düzenledi.

Sabahın erken saatlerden itibaren yaşamını yitirenlerin aileleri, Türkiye’nin birçok yerinden Alevi dernekleri, çeşitli siyasi partiler ve demokratik kitle örgütü temsilcileri ile on binlerce kişi, anma yürüyüşünün yapılacağı Pir Sultan Abdal Cemevi önünde bir araya geldi. Yürüyüş boyunca ve miting alanında, “Devletin Alevisi olmayacağız”, “Madımak müze olsun”, “Sivas kardeşlik ve barış kenti olsun” sloganları atıldı.

Semah kıyafetleri giyenler ve ellerinde bağlama taşıyanlar dikkat çekerken, cemevi önünde bir araya gelen on binlerce insan, 35 aydının diri diri yakıldığı Madımak Oteli’ne yürüdü. Katliamda yaşamını yitiren aydınların aileleri de yürüyüşe katıldı. Aileler yürüyüş boyunca, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıdı. Polis de sabahın erken saatlerden itibaren kent merkezi ve yürüyüşün yapılacağı güzergahı abluka altına aldı.

‘SİVAS YANMAYA DEVAM EDİYOR’

Saygı duruşuyla başlayan mitingde katliamda hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okunarak yoklama yapılmasına, kitle hep bir ağızdan “Yaşıyor” diye karşılık verdi. Mitingin açılış konuşmasını yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, aradan 16 yıl geçmesine karşılık, katliama yönelik öfkenin her geçen gün arttığını söyledi. “On binler; Nesimi’yle, Akarsu’yla, Hasret’le deyiş söylemeye; Asuman’la, Gülender’le semah dönmeye; Behçet’le, Metin Altıok’la şiir okumaya; Asaf’la karikatür çizmeye devam ediyor… Bunu engelleyemediler, engelleyemezler... Çünkü Sivas hâlâ vicdanlarımızda yanmaya devam ediyor” diyen Gümüş, katliamın yapıldığı otelde uzun süre kebapçı dükkanı açılmasını da, “Onlar bizim yanan etlerimiz üzerinde yıllarca kebap yediler. Sizi her gün yakıyoruz der gibi” sözleriyle tepki gösterdi.

Sivas’ın üzerine çöken toz dumanın dağılması gerektiğini belirten Gümüş, bu vahşet ve lekenin temizlenmesi gerektiğini vurguladı. Gümüş, “Yalanlarını yüzlerine vurmak için buradayız. Buradan bir kez daha sesleniyoruz. Bırakın artık yalan söylemeyi, bizleri oyalamayı! Madımak’ı artık müze yapın! Bugün buradayız. Çünkü katliamın siyasi sorumluları; yani dönemin cumhurbaşkanı, başbakanı, içişleri bakanı halen yargılanmadılar” dedi.

‘BİRLEŞMEZSEK, KATLİAMLAR SÜRER’

Madımak katliamına karşı çıkanlara, siyasi cinayetlerin aydınlatılmasını isteyenlere, farklı kültürlerin birlikteliğini savunanlara “Artık birleşelim!” çağrısında bulunan Gümüş, “Birleşelim, çünkü bizler birleşmediğimiz sürece hep birileri yöneten, bizler de yönetilen oluyoruz. Onlar yakıyor biz seyrediyoruz. Katliamın 16. yılında artık seyirci olmaktan çıkmalıyız. Yalnızca ağıt yakmaktan vazgeçmeliyiz. Artık alanlara inmeliyiz” şeklinde konuştu.

Katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri adına konuşan Murat Gündüz’ün babası Mehmet Gündüz, katliamın güvenlik güçlerinin gözü önünde yapıldığını ve devletin katliama göz yumduğunu söyledi.

Hükümetin Kürtleri, Alevileri ve emekçileri dışlayarak, sermaye ile kol kola girdiğini belirten KESK Genel Başkanı Sami Evren, ortak mücadele yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Almanya Alevi Dernekleri Başkanı Turgut Öker ise konuşmasında AKP ve CHP’ye yüklendi. CHP’lileri samimi olmamakla suçlayan Öker, “Alevilerin oylarıyla Meclis’e girdiler ama burada yoklar” diye konuştu.

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız ise devletin yaşananlara göz yumarak katliamın ortağı olduğunu söyledi. Katillerin halen bulunamadığını belirten Balkız, “Camiler ibadethanedir saygı duyarız, ama cemevleri de öyledir. Madımak müze yapılıncaya kadar biz bu işin peşini bırakmayız” diye konuştu. Balkız, Başbağlar katliamının gerçekleştiği anıt dikilmesi talebinde de bulundu. (SİVAS)

SİVAS MİTİNGİNDEN NOTLAR...

* Türkiye’nin birçok ilinden anmaya katılmak için Sivas’a gelenlerin bulunduğu otobüsler, Sivas girişinde durduruldu. Otobüslerin bagajları ve yolcuların valizleri tek tek aranırken, basın mensuplarının görüntü alması engellenmeye çalışıldı.

* Anmaya gelenlerin GBT’lerine bakan polisler, aramaları Sivas 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nden aldıkları karara dayandırdı.

* Mitinge katılanlar, yakalarına Hz. Ali rozetleri, başlarına da Hz. Ali yazılı bantlar bağladı.

* Mitingde, Nesimi Çimen ve Hasret Gültekin’in sözlerinin olduğu önlükler ve yakalarında siyah bantlar üzerine ‘Unutmadık’ yazılı tişörtler giyildi.

* Yürüyüşte 2 Temmuz’da yeni doğanlara, genç ve çocuk olanlara ‘Anne ve babanıza 2 Temmuz’da nerede olduklarını sorun. Siz sormazsanız tarih soracak’ denildi.

* Yürüyüş ve mitinge DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Ali Balkız, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras, DTP milletvekilleri Şerafettin Halis, Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel ile Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç katıldı.

* On binlerce insanın Madımak Oteli önüne gelmesiyle birlikte, otelin karşısında bulunan bir işyerinde geçtiğimiz aylarda geçirdiği helikopter kazası sonrası yaşamını yitiren BBP eski Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun fotoğrafının olduğu bir döviz açıldı. Burada kısa süreli bir arbede yaşanırken, kitle pet su şişeleri ve tahta sopalarla binadan laf atanlara karşılık verdi.

EVRENSEL - 3 Temmuz 2009

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR