'Can güvenliği' için sendikal mücadele yerine ölenlerin ruhuna 'Mevlit'

'Can güvenliği' için sendikal mücadele yerine ölenlerin ruhuna 'Mevlit'[Sesonline] ZONGULDAK- Maden kuyularının girişlerine...

'Can güvenliği' için sendikal mücadele yerine ölenlerin ruhuna 'Mevlit'

[Sesonline] ZONGULDAK- Maden kuyularının girişlerine adeta 'iş olsun' diye yazılan “Evvela tedbir, sonra tevekkül” sloganını, “Evvela tevekkül”e çeviren bir uygulama Genel Maden İşçileri Sendikası’ndan geldi. Sendika, ramazan ayı münasebeti ile “şehit madencilerin ruhu için” Zonguldak Ulu Camii’nde mevlit okuttu. Mevlitte başta GMİS Genel Başkanı Ramazan Denizer olmak üzere tüm genel merkez ve şube yönetim kurulu üyeleriyle işyeri temsilcileri "Allah’ın huzurunda el açarak, yeraltındaki karanlıklarda yitip giden madencilere gani gani rahmet" diledi. Mevlide katılanlara, gülsuyu ve şeker dağıtıldı. [ HABER/YORUM: Ahmet Öztürk ]

Bu zamana değin meydana gelen 'iş cinayetleri'nin önlenmesi için ciddi bir çaba sarf etmek bir yana, sorumluların cezalandırılmasının önüne geçen “kaçınılmaz kaza” raporlarına dahi en küçük bir itirazı olmayan GMİS’in bu tutumu, işçiler arasında tepkiyle karşılandı. Ortaya çıkan durumun Zonguldak’ta sendikal hareketin geldiği içler acısı durumun bir göstergesi sayan işçiler, “Sendika işverenlerle mücadele etmek, kaçak ya da rödevanslı ocaklarda son derece güvenliksiz ortamda, her türlü güvenceden yoksun biçimde çalışan işçileri örgütleyerek sendikal mücadelenin içine katmak için çalışmıyor. Yalnızca kamu işyerlerinde değil tüm kömür havzasında iş güvenliği kurallarının uygulanması için ödünsüz bir savaşım yürütmek yerine mevlit okutup, amin demeyi yeğliyor. Eskiden GMİS 'sarı' sendikaydı. Şimdi bunun da gerisine düşen bir garabete dönüştü” dediler.

"SENDİKA, 'SENDİKAL MÜCADELE' YERİNE MEVLİT OKUTUYOR"

Görüşlerine başvurduğumuz eski işyeri temsilcilerinden Metin Genç, “Toplumdaki gericileşmenin sendikal harekete yansıması olarak görülebilecek bu durum, aynı zamanda maden işçilerini bekleyen büyük tehlikelerin de işaretçisi. Son zamanlarda artan iş kazalarından da rahatlıkla anlaşılabileceği gibi TTK işyerleri, rödevanslı sahalar ve özel işletmelerde iş güvenliği kurallarının uygulamalarında ciddi sorunlar var. Maliyetleri artırdığı gerekçesiyle bu alanda gerekli yatırımlar yapılmazken, üretim sürecini yavaşlatacağı ve dolayısıyla üretimi düşüreceği içinse gerekli teknik koşullara uyulmuyor. Tüm bu süreci denetlemesi gereken GMİS ise, kurban kesip mevlit okutarak sözcüğün tam anlamıyla “tribünlere” oynuyor” dedi.

"KAZALAR ÖNLENSİN DİYE 'KURBAN' KESİLDİ"

Birkaç hafta önce yerel gazetelerde, TTK yetkililerinin iş kazalarının önlenmesi için kestiği kurbanın önünde 'huşu içinde' dua ederken çekilmiş fotoğraflarıyla, aynı ocakta meydana gelen kazada 'ölen maden işçisinin' fotoğrafının aynı sayfalarda yayınlandığın anlatan Genç, “Ortaya çıkan manzara için, “TTK’nın Allahlık durumu” denmişti. Ölümlü bir kaza için demek doğru değil belki ama tarihin ironisi denilen şey, böyle bir şeydi galiba. İş cinayetlerinin önüne geçebilmek için, gerekli önlemler almak yerine bir (başka bir cinayet) hayvan boğazlayıp işi Allah’a havale etmek, hiçbir derde deva olmuyor, ne yazık ki” dedi.

HABER / YORUM: Ahmet Öztürk
FOTOĞRAF: Genel Maden İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Denizer sendikanın son etkinliğinde...
07 Ekim 2007 Pazar

http://www.sesonline.net/php/index.php

 

Güncel Haberleri

Kendi kaleminden: Rabia Mine kimdir?
‘Bizim Yunus’ genelgesine tepki
Önlü: Dersim’in doğası talan edilirken itiraz edilmesin istiyorlar!
Diyanet: 'Kadın-erkek el ele olmasın'
Seyahat yasağı mağdurları isyan ediyor