Eğitim-Sen : Ek Ders Ücretlerimizi Gasp Ettirmeyeceğiz

Ek Ders Ücretlerinin Yeniden Gasp Edilmesini Kabul Etmeyeceğiz Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç’ın “Ek Ders Ücretlernin...

Ek Ders Ücretlerinin Yeniden Gasp Edilmesini Kabul Etmeyeceğiz

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç’ın “Ek Ders Ücretlernin Yeniden Gasp Edilmesini Kabul Etmeyeceğiz!”konulu basın açıklaması metni

Hükümet ve Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim emekçilerinin kazanılmış haklarını gasp etmekte sınır tanımıyor. Bakanlar Kurulunun yeni kararı ile sevk alan eğitim emekçilerinin ek ders ücretlerini gasp eden düzenlemeye geri dönüldü.

Hükümetin ek ders ücretlerine yönelik gaspçı tutumu yeni değildir. Bilindiği gibi hükümet 2006 yılının sonunda aldığı bir kararla ders ve ek ders ücretlerini düzenleyen esasları değiştirmişti. Yapılan değişiklikle, sevk alan sınıf öğretmenlerinin, sadece sevk aldıkları günkü ek ders ücreti değil, 7 saatlik ek ders ücreti kesilmeye başlandı. Oysa değişiklikten önce bu, 3 saatlik bir kesintiydi. Sendikamız bu açık hak gaspını kabul etmeyerek hem yargı yoluna başvurdu hem de örgütlü tepkisini göstererek 25 Nisan 2007 tarihinde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. İş bırakma eylemimizle sevk alınan bir gün için yedi saatlik ek ders ücreti kesintisine son verilmesini, eskiden olduğu gibi sevk alınan gün kaç ek ders varsa onunla sınırlı kesinti yapılmasını talep ettik.

25 Nisan’daki iş bırakma eylemimiz ve hukuki mücadelemiz sonucunda, Bakanlar Kurulu bu gaspçı düzenlemeden geri adım atmak zorunda kaldı. 21 Temmuz 2007’de yapılan değişiklikle, mili bayram kutlamalarına katılan öğretmenlere ek ders ücreti verilmesinin yanı sıra ayda dört defayı geçmemek üzere alınan sevklerde ek ders ücretinin kesilmesine son verildi.

Şimdi aradan daha bir yıl bile geçmeden, yeni bir Bakanlar Kurulu kararıyla bu düzeltme geri alınmıştır. Son Bakanlar Kurulu Kararı’yla 21 Temmuz düzenlemesinde yer alan “bir ayda dört günü geçmemek üzere ayakta tedavi nedeniyle” ibaresini metinden çıkarılarak eğitim emekçilerinin ek ders ücretleri bir kez daha gasp edilmiştir. Hükümet bu uygulamayla eğitim emekçilerinin ek ders haklarını budamakla kalmamakta, sağlık haklarına ket vurmaktadır.

Bakanlar Kurulu’nun ek ders ücretleri ile ilgili bu tutumu emekçi karşıtlığından başka bir şeyle açıklanamaz. Her fırsatta emekçilerin kazanılmış haklarına göz diken hükümet, önce eğitim emekçilerinin ek ders ücretlerini büyük ölçüde gasp eden bir düzenleme getirmiş, karşılaştığı tepki sonucunda geri adım atmıştı. Öğretmenlerde infial yaratan bu düzenlemeyi seçimlerden bir gün önce değiştirmişti. Ve daha aradan bir yıl geçmeden yeni bir kararla seçim öncesi yaptığı düzeltmeyi ortadan kaldırıyor ve eğitim emekçilerinin ek ders ücretlerini yeniden gasp ediyor.

Şu çok iyi bilinmelidir ki, hükümet emekçilerin haklarını gasp etmede ne kadar kararlı ise, eğitim ve bilim emekçilerinin örgütlü gücü Eğitim Sen, bu haklara sahip çıkmada çok daha kararlı bir tutum içinde olacaktır. Hükümeti bu haksız uygulamadan en kısa zamanda geri dönmeye çağırıyoruz. Aksi taktirde eğitim emekçilerinin ek ders ücretleriyle birlikte sağlık haklarını da kısıtlayan bu hukuksuz düzenlemenin iptal edilmesi için yargıya taşıdık Ayrıca örgütlü gücümüzle eğitim ve bilim emekçilerinin kazanılmış haklarını savunmaya devam edeceğiz.

Eğitim-Sen - 23 Mayıs 2008 Cuma

Eğitim-Sen'den MEB önünde protesto

Milli Eğitim Bakanlığı önünde toplanan Eğitim-Sen üyeleri, “sevk alan eğitimcilere ek ders ücreti ödenmemesine ilişkin düzenleme”yi protesto etti.
 
ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde toplanan Eğitim-Sen üyesi bir grup adına açıklama yapan Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, “Bakanlar Kurulunun yeni kararı ile sevk alan eğitimcilerin ek ders ücretlerini gasp eden düzenlemeden vazgeçilmesini istiyoruz. Hükümeti bu haksız uygulamadan en kısa zamanda geri dönmeye çağırıyoruz. Eğitim emekçilerinin ek ders ücretleriyle birlikte sağlık haklarını da kısıtlayan bu hukuksuz düzenlemenin iptal edilmesi için yargıya taşıdık” dedi. 

Eğitim-Sen Ankara Şubeleri Sözcüsü Tuğrul Culfa ise okulların tatile gireceği 13 Haziranda “Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e karne vereceklerini” söyledi.
 
AA - NTV-MSNBC - 23 Mayıs 2008 Cuma

Güncel Haberleri

Kendi kaleminden: Rabia Mine kimdir?
‘Bizim Yunus’ genelgesine tepki
Önlü: Dersim’in doğası talan edilirken itiraz edilmesin istiyorlar!
Diyanet: 'Kadın-erkek el ele olmasın'
Seyahat yasağı mağdurları isyan ediyor