Erzincan Alevi Köyleri hakkında Genel Bilgiler

REFAHIYE-Cogunlugu Türkler den olustugu Refahiye de bilinc mezhepsel acidan ele alindiginda sunniligin baskin oldugu ilce de sunni kürtler in bir kismi asimilesmistir...

REFAHIYE-Cogunlugu Türkler den olustugu Refahiye de bilinc mezhepsel acidan ele alindiginda sunniligin baskin oldugu ilce de sunni kürtler in bir kismi asimilesmistir kürtler 20% civarindadir 53 alevi köyü vardir bu köylerin 13 ü kürt köyüdür.


ILIC- Türk nüfusun yani sira savak asiretine bagli kürtleri in yasadigi ilcedir savak asireti devletci dir ilce de 24 alevi köyü vardir.

Kemaliye - Refahiye de oldugu gibi nüfusun cogunlugunu Türkler olusturur sunni bilincin etkisi ile kürt nüfusu islam i bilinci kürtlügün önünde tutar 25% e yakin kürt nüfusu vardir 28 alevi köyü vardir.Pkk nin sivas in intikamini aliyoruz diye yakip yiktiklari ve köylüleri katlettikleri Basbaglar Kemaliye ye aittir.

Kemah-Türk ve kürt ve zaza nüfusundan olusan Kemah ta cogunluk sunni Türk tür kürt nüfusu 18% civarindadi alevi Türkler zaza ve kürt alevileri arasinda yasarlar. 32 alevi köyü vardir.

Merkez- Türk nüfusun hakimiyeti altindadir kürt ve zazalarda mevcuttur nüfusun dörtte birine yakini alevi türkmen dir 56 alevi köyü vardir kürt nüfusu 15% civarindadir 2000 civarinda cingene yerlesimi vardir.

OTLUKBELI-Türk hakimiyeti belirgindir kürt yok denecek kadar azdir 4 alevi köyü vardir.

Cayirli-Türkler kürt ve zaza nüfusundan olusan ilce de zaza nüfusun en etkili oldugu ilce dir kürt nüfusu 12% civarindadir.Cayirli özellikle alevi mezhebinin etkili oldugu yerdir 41 alevi köyü vardir bu köyler den 9 u zaza alevi köyüdür.

Üzümlü- Türk nüfusu ve zaza nüfusu etkindir Türkler nüfusu cogunluktadir kürt nüfusus burada diger ilcelere oranla azdir alevi nüfus etkindir toplam 29 alevi köyü vardir.

TERCAN-Cayirli gibi Alevi genelde Alevi zaza ve kürtler etkinligi olsa da cogunluk Türk nüfusundan kimlik mezhep acisindan ele alinir 48 alevi köyü vardir
 

Alevi Köyleri Haberleri

İzmir Kınık Alevi Köyleri
Alevi Köyleri Listesi
Edirne'de Müslümanlaşan Aleviler (Asimilasyon veya Kimlik Erozyonu)
Malatya Arguvan Alevi Köyleri
Çorum Sungurlu Alevi Köyleri