Gazi Mahallesinde Öldürülenler Anılıyor, Sorumlulular Serbest

Gazi Mahallesinde Öldürülenler Anılıyor, Sorumlulular Serbest1995'te 22 kişinin öldürüldüğü Gazi ve Ümraniye...

Gazi Mahallesinde Öldürülenler Anılıyor, Sorumlulular Serbest

1995'te 22 kişinin öldürüldüğü Gazi ve Ümraniye olaylarıyla ilgili anma etkinlikleri düzenleniyor. Alevi örgütleri dosyanın yeniden açılmasını, Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

İstanbul Gazi Mahallesi'nde 17 kişinin öldüğü ve onlarca kişinin yaralandığı olayların 13. yılında bugün anma etkinlikleri düzenleniyor. Bianet'in edindiği bilgiye göre bu sabah Alibeyköy Mezarlığı ziyaret edildi ve daha sonra cemevine gidildi.

Yaklaşık bin 500 kişinin katıldığı yürüyüş cemevindeki yemekten sonra topluca Gazi Mezarlığı'na sürecek. Mahalleye kalabalık bir polis gücü gönderildi.

Ezilenlerin Sosyalist Platformu, Demokratik Toplum Partisi (DTP), Partizan, Devrimci Halk Partisi (DHP), Alınteri, Mücadele Birliği ve Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu'nun (BDSP) oluşturduğu Gazi Platformu dün akşam bir yürüyüş yaparak herkesi bugünkü anma etkinliklerine çağırdı.

Dosya tekrar açılsın

Alev Bektaşi Federasyonu (ABF) başkanı Turan Eser ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği başkanı Kazım Genç, dosyanın tekrar açılmasını ve dönemin yöneticilerinin yargılanmasını istedi.

Eser, yaptığı açıklamada Meclis'te konu üzerine bir araştırma komisyonu kurulmasını da talep etti.

Dönemin İşçişleri Bakanı Nahit Menteşe, İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ve Emniyet Müdürü'yse Necdet Menzir'di. Son üç isim de daha sonra milletvekili seçildi; Menzir İçişleri Bakanlığı da yaptı.

22 kişi öldürüldü

12 Mart 1995'te Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Gazi Mahallesi'nde kimliği belirlenemeyen kişiler üç kahvehane ve bir işyerini taramış, bir kişiyi öldürmüştü.

Polisin müdahale etmemesini protesto için toplananların üzerine polis ateş açtı; bir kişi öldü onlarca kişi yaralandı.

Ertesi gün süren gösterilerde 15 kişi öldürüldü. Sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 15 Mart'ta Ümraniye'de yapılan gösteride de polisin müdahalesi üzerine beş kişi öldü.

Olayların ardından yapılan yargılamada sadece iki polis mahkum oldu; 2002'de yattıkları süre nedeniyle serbest kaldılar. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye'yi yaşam hakkı ve yargıya etkin başvuru hakkının ihalalinden toplam 510 bin avro tazminata mahkum etti.(EÜ)

Erhan ÜSTÜNDAĞ
BİA Haber Merkezi - İstanbul
12 Mart 2008, Çarşamba

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR