"Hacı Bektaş, siyasi şov alanı değildir"

"Hacı Bektaş, siyasi şov alanı değildir"Alevilerin Serçeşmesi Hacı Bektaş-ı Veli, 15-19 Ağustos tarihleri arasında büyük bir...

"Hacı Bektaş, siyasi şov alanı değildir"

Alevilerin Serçeşmesi Hacı Bektaş-ı Veli, 15-19 Ağustos tarihleri arasında büyük bir kalabalığa ev sahipliği yaptı. Hacı Bektaş Veli'yi anma törenleri kapsamında Belediye'nin düzenlediği etkinliklere tepki gösteren Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, "Hacı Bektaş, siyasilerin rant alanı olmaktan çıkarılmalıdır. Burası siyasi şov alanı değildir" dedi.

Cumhuriyet Haber Portalı- Hacı Bektaş Veli’yi anma etkinliklerine binlerce yurttaşın katılımıyla gerçekleşti. Etkinlikler kapsamında buluşan Alevi ve Bektaşi yurttaşlar yapılan paneller ve söyleşilerle seslerini duyurmaya çalıştı. Büyük bir coşku ve heyecan içinde geçen anma törenleri, yurttaşların Hacı Bektaş Veli’nin öğretilerini bir kez daha tazelemelerini sağladı.

İlçede etkinlikler 2 farklı koldan yürütüldü. Hacı Bektaş Belediyesi’nin yürüttüğü resmi törenlerin haricinde alternatif etkinlikler de düzenlendi. Alternatif etkinliklerin düzenlenmesine öncülük eden Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız ve Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Fevzi Gümüş konuyla ilgili yaptıkları açıklamalarda Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu’nun uygulamalarına ilişkin sıkıntılarını dile getirdiler.

Belediye Başkanı’nın göreve geldiği 6 yıldan bu yana Alevi Bektaşi örgütlerinin Hacı Bektaş Veli etkinliklerinden dışlandığını söyleyen Balkız, Alevilerin etkinliklerde söz sahibi olmalarının engellenemeyeceğini ve Hacı Bektaş Veli de söyleyecek sözlerini olduğunu belirtti. Başkanların bugün var olup yarın olmayacaklarını vurgulayan Balkız, Alevi kuruluşlarının demokratik yapılar olduğuna dikkat çekerek siyasilerin sözlerinin Alevilere mâl edilemeyeceğini bildirdi.

Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Fevzi Gümüş ise konuyla ilgili olarak “Her türlü söz hakkımız elimizden alındı. Alevi örgütü temsilcilerinin taleplerini anlatmasına izin verilmedi.  Etkinlik programının hazırlanmasında Türk İslam sentezli bir bakışın hâkim olduğunu gördük. Daha evvel Hacı Bektaş’a girmeleri mümkün olmayan isimlerin etkinliklerimizde etkin olmaya başladığını gözlemledik. Genel anlaşmazlık organizasyonun yapımında yöntem değişikliğinden kaynaklanıyor. Alevi Bektaşi örgütlerini yok sayılmaya çalışılıyor. Türk İslam sentezli olduğuna inandığımız Başkan demokratik hayattan, demokratik terbiyeden, Alevi kültüründen anlamıyor. Hacı Bektaş’ı kışla sanıyor. Kışla disipliniyle yönetmek istiyor. Bu yönetim anlayışından dolayı biz farklı bir program uyguladık” açıklamasında bulunarak alternatif etkinliklerin nedenini kamuoyuyla paylaştı.

Belediyenin, tüm iyi niyet çağrılarına rağmen Hacı Bektaş Veli etkinliklerini kendi başına yapmak istemesine anlam veremediklerini belirten Balkız ise, düzenledikleri alternatif etkinliklerin de engellenmek istendiğini bildirdi. Valilikten izin alarak kiralanan kapalı spor salonun Belediye Başkanı'nın girişimleri dolayısıyla kendilerine verilmekten vazgeçildiğini savunan Balkız, Hacı Bektaş’a dağıtılan tüm afişlerin de görevlilerce yırtıldığını söyledi. İlçeye, İstanbul’dan gelen Şişli Belediyesi’ne bağlı zabıta araçlarının afişlerin toplanmasında yardımcı olduğunu belirten federasyon başkanı 6 yıldır yaptıkları boykota törenlerin düzenlenmesinde federasyona hak verilmedikçe devam edeceklerini bildirdi.

Balkız sözlerine şu şekilde devam etti, “Bu böyle olmuyor ve olmamalı. Biz Belediye Başkanı'na çağrılarımızı yineliyoruz. Burası onun babasının malı değil. Burası Alevilerin ‘serçeşmesi’. Kendisi bugün var yarın yok ama Alevi örgütleri Alevilik var olduğu müddetçe var olacaktır. Burayı demokratik bir yapıya kavuşturmak lazım. Başkan kim olursa olsun ki bu etkinlikleri belediye tüzel kişiliği düzenlemiyor. İşin bir gerçeği de bu. Başkanının öncülüğünde ve onun çevresinden seçilmiş belli kişilerce oluşturulmuş bir komite tarafından yapılıyor. Bu etkinlikleri belediyenin de içinde olacağı Alevi Bektaşi Federasyonu ve diğer örgütlerimiz birlikte yapmalıdır. Bu dergâhın yönetimi, bakımı, korunması ki hükümetten temel taleplerimizden biridir, bu Alevilere bırakılmalıdır. Burası siyasilerin rant alanı olmaktan çıkarılmalıdır. Siyasi şov alanı olmaktan çıkarılmalıdır.”

Alevilerin yaşadıkları duygusal günlerde siyasi partilerin gövde gösterisi yapmalarını istemediğini söyleyen Balkız yapılanın Alevi-Bektaşi dostluğu olmadığını vurguladı. Federasyon Başkanı, “Burası bayram yeri değil. Burası Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin öğretilerinin, düşüncelerinin anımsandığı, anıldığı ve aynı zamanda ibadet edilen bir yer. Burada her politikacı adıyla soyadıyla bulunabilir ama siyasi kimliğiyle asla” dedi.

Siyasilerin anma törenlerine katılmasıyla ilgili görüş bildiren Fevzi Gümüş ise, “Hacı Bektaş etkinliklerinin Alevilerin düşsel ruhsal dünyasını yansıtan etkinlikler olmasını istiyoruz. Siyasi yapıların iktidar da olsa burada cirit atmasından rahatsız oluyoruz. Alevi toplumuna siyasi iktidarın hafızasından çıkan düşüncelerin yansımasından rahatsızlık duyuyoruz” ifadesini kullandı.

Konuşmalarının sonunda olumlu mesajlar vermekten kaçınmayan Gümüş ve Balkız, seneye aynı sıkıntıları yaşamak istemediklerini bildirdiler. Balkız, Alevi Çalıştayı’nda bir araya gelen 35 Alevi sözcünün 5 talep üzerinde fikir birliği yapmayı başardığını sözlerine ekledi ve bu becerinin etkinliklerin yapılmasında da gösterilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Cumhuriyet Haber Portalı / Damla Yılmazkaya - 21 Ağustos 2009

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR