Kaçak dolguya vatandaş mührü

Kaçak dolguya vatandaş mührüMuğla’nın Güllük Körfezi’nde uyarılara rağmen kaçak olarak denizi dolduran turistik...

Kaçak dolguya vatandaş mührü

Muğla’nın Güllük Körfezi’nde uyarılara rağmen kaçak olarak denizi dolduran turistik tesisin şantiyesini basan çevreciler, şantiye binasına temsili “vatandaş mührü” vurup mektup bıraktı

Şantiye binasına ‘vatandaş mührü’ vuran çevreciler, dolgunun kaldırılmasını, ormanlık alanda devam eden tesis inşaatına son verilerek yeniden kamuya ve devlete terk edilmesini istedi.

Pina Yarımadası’ndaki Çomça Koyu’nda 49 yıllığına tahsisli orman arazisinde beş yıldızlı turistik tesis inşaatı devam ederken, denize dolgu yaparak 45 metre genişliğinde 1200 metre uzunluğunda alan kazanan MNG Holding AŞ’ye sadece 21 bin 500 YTL “kaçak dolgu cezası” kesilmesi çevrecileri harekete geçirdi.

Çevreciler, iş makineleri bağlanıp dolgu faaliyeti durdurulan tesisin şantiye binasına ve dolgu alanına gelerek eylem yaptı. Yurtsever Cephe Bodrum Grubu tarafından organize edilen eyleme yaklaşık 60 çevreci katıldı.

Sözcü Ayhan Karahan ve Ahmet Aksüt, dört metrelik zincir ve kilidi şantiye binasının kapısına asarak, kapıyı temsili olarak mühürledi, MNG Holding yöneticilerine iletilmek üzere mektup bıraktı. Mektupta, “Bu dolgu resmen de mühürlenip kaldırılacaktır. İşlediğiniz suçun bedeli var. Bunun hesabını vereceksiniz” denildi.

Pina Yarımadası’nda geçen yıl yanan bölgenin iki yıl önceden MNG Holding’e 49 yıllığına tahsis edildiğini savunan Karahan, Turizm Teşvik Yasa Tasarısı’nın TBMM gündeminde oluşu nedeniyle yağmanın zamanlamasının tesadüf olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Kamu görevi yürüten kurum temsilcileri halk adına değil, adeta MNG Holding AŞ’nin memuru gibi hareket etti. MNG Holding AŞ de bu zafiyetten yararlanarak AKP’nin şımarık, yaramaz, söz dinlemez sermayesi gibi davrandı. Daha da ileri giderek, ‘Neyse cezası öderiz’ dedi, kamuoyu ile dalga geçti. Sadece kaçak dolgunun mühürlenmesi ve kaldırılması yetmez. Kıyı ve orman yağmasına son verilmeli. Yağmacılar, onlara yardım - yataklık yapan resmi - gayriresmi tüm kurumlar ve yetkililer mutlaka yargı önünde hesap vermeli. Türk adaleti bunlara en ağır cezayı vermezse, konuyu AİHM’ye taşıyacağız.”

Şantiye Müdürü Makine Mühendisi Sinan Karaağaçlı, verilen cezayı ödeyeceklerini belirterek, “Burası çok kötüydü, pislik içindeydi. Sahili temizledik, denizi doldurduk, bunda ne var ki. İznimizi alıp dolguya devam ederiz” dedi.

YAŞAR ANTER Muğla DHA

Bakan Günay:  İşlem başlatıldı

Antalya Belek’te turizm toplantısına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Muğla Milas’taki tatil köyü inşaatında denizi kaçak şekilde dolduran MNG Holding’le ilgili gerekli işlemlerin başlatıldığını açıkladı.

Günay, MNG’ye verilecek ceza konusunda, “Para cezası teknik bir konu, ne kadar olduğuna dair bir bilgim yok, ama bir ceza kesilecek. Bu miktar belirlendi” diye konuştu.

NEVİN DONAT Belek / MİLLİYET - 30 Mart 2008

Güncel Haberleri

Kendi kaleminden: Rabia Mine kimdir?
‘Bizim Yunus’ genelgesine tepki
Önlü: Dersim’in doğası talan edilirken itiraz edilmesin istiyorlar!
Diyanet: 'Kadın-erkek el ele olmasın'
Seyahat yasağı mağdurları isyan ediyor