Maaş gitti, arama emri gitmedi mi?

Maaş gitti, arama emri gitmedi mi?Sivas katliamı döneminde Refah Partili Sivas Belediye Meclis Üyesi Cafer Erçakmak’ın kalabalığı kışkırtması...

Maaş gitti, arama emri gitmedi mi?

Sivas katliamı döneminde Refah Partili Sivas Belediye Meclis Üyesi Cafer Erçakmak’ın kalabalığı kışkırtması görüntülenmişti. Katliam davasında aranan Erçakmak Fransa’da yaşıyormuş.

Sivas katliamının kışkırtıcılarından Erçakmak'a SSK'nın beş yıl maaş ödediği ortaya çıkarken 'Fransa'da yaşadığı belirtilen firari sanığı yakalatmak için ne yapıldı?' sorusu ortada kaldı

ANKARA - 35 kişinin yanarak can verdiği Sivas katliamıyla ilgili yakalanamayan sanıklar hakkında açılan davada yeni skandallar ortaya çıktı. Sosyal Sigortalar Kurumu’nun (SSK) mahkemeye gönderdiği belgeler, olayın kışkırtıcılarından dönemin Refah Partili (RP) Sivas Belediye Meclisi Üyesi Cafer Erçakmak’a arandığı süre içerisinde beş yıl boyunca devletin maaş ödediği anlaşıldı. Son ikamet adresi Fransa olan Erçakmak’ın yakalanıp Türkiye’ye getirilmesi için devletin bir girişimde bulunup bulunmadığı ise meçhul.

Sivas’ta, Madımak Oteli’nin yakılması sonucu 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylara ilişkin açılan ana davadan, dosyaları ayrılan yedi firari sanığın yargılanmasına dün devam edildi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, sanık İhsan Çakmak’ın avukatı Gökhan Öztürk ile müdahillerin avukatı Şenal Saruhan katıldı. Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, sanıklardan Cafer Erçakmak’ın yakalanamadığının bildirildiğini söyledi. Avukat Saruhan, mahkemeye, üç sayfadan oluşan dilekçe vererek, kovuşturmanın genişletilmesini istedi. Saruhan, dilekçesinde, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 19 Eylül 2007’de bir nüfus müdürlüğüne firari sanık Cafer Erçakmak’ın Fransa’da ikamet ettiği, Erçakmak’ın nüfus kayıt örneğinde de ikamet adresi olarak Fransa’nın gösterildiğinin öğrenildiğini belirtti. 

Yaptıkları araştırma sonucunda, Fransa ve Almanya’nın Erçakmak’a vize vermediğinin öğrenildiğini belirten Saruhan, dilekçesinde, Erçakmak’ın yeşil pasaport ile ya da yasadışı yollardan yurtdışına çıkma olasılığına işaret etti. Erçakmak’ın, firari olarak aranırken, 26 Mayıs 1998’e kadar SSK’dan emekli aylığı aldığının öğrenildiğini ifade eden Saruhan, dilekçesinde, Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği ve Fransa Yabancılar Dairesi’nden Erçakmak’ın Fransa’da ikamet edip etmediğinin, ikamet ediyorsa adresinin ve TÜİK’in Fransa’da ikamet ettiği bilgisini nasıl edindiğinin sorulmasını istedi. İçişleri Bakanlığı’ndan, sanığın yurtdışına giriş-çıkış kayıtları ile bulunduğu ülkelerin sorulmasını isteyen Saruhan, dilekçesinde, Erçakmak’a ödenen emekli aylığının 26 Mayıs 1998’de neden kesildiğinin, bu tarihten önceki ödemelerin nereden yapıldığının ve aylığı kimin tahsil ettiğinin sorulmasına ilişkin talepleri de yer aldı.

Mahkeme, avukat Saruhan’ın talebi doğrultusunda Erçakmak’ın yurtdışında bulunup bulunmadığının ilgili kurumlara yazı yazılarak araştırılmasına, ayrıca TÜİK’e yazı yazılarak, Erçakmak’ın Fransa’da ikamet ettiği kaydına nasıl ulaşıldığına, buna ilişkin kayıtta kullanılan bilgi ve belgeler varsa onaylı suretlerinin gönderilmesinin istenmesine karar verdi. Mahkeme duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Radikal - 2 Eylül 2009

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR