Madımak Oteli'nin Kebapçıya Dönüştürülmesine Tepki

Madımak Oteli'nin Kebapçıya Dönüştürülmesine Tepki Sivas olaylarının gerçekleştiği Madımak Oteli'nin alt...

Madımak Oteli'nin Kebapçıya Dönüştürülmesine Tepki
 
Sivas olaylarının gerçekleştiği Madımak Oteli'nin alt katında kebap lokantası açılmasına tepki gösteren İnsan Hakları Derneği (İHD) Tunceli Temsilcisi Barış Yıldırım, kebapçı dükkanının işyeri açma ve çalışma ruhsatını iptal etmesi için Sivas Belediyesi hakkında dava açtı.

Sivas'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında 35 aydın, yazar ve sanatçının yakılarak öldürüldüğü Madımak Oteli'nin alt katında kebap lokantası açılmasına tepki gösteren İHD Tunceli Temsilcisi Yıldırım, Sivas Belediyesi hakkında dava açtı.

1993 tarihinde Almanya'da benzeri bir olayın yaşandığını hatırlatan Yıldırım, "Benzer olaya karşın Alman hükümeti öldürülen 5 Türk'ün anısına yakılan evi müzeye dönüştürdü. Ve her birinin anısına beş adet ceviz ağacı dikti" şeklinde konuştu.

Madımak olayının ardından siyasal iktidarların olumlu yaklaşımlarının olmadığını belirten Yıldırım şunları kaydetti: "Olaydan bu yana ne Madımak'ın müzeye dönüştürülmesi ne de başka olumlu bir yaklaşım noktasında, hükümetlerin ve devletin herhangi bir olumlu yaklaşımı olmadı. Bu durum acıyı daha da arttırdı."

Yakılan otel binasının alt katında kebapçı açıldığını ve sigara bırakılması karşılığında bir porsiyon İskender dağıtıldığını hatırlatan Yıldırım, "Biz Temmuz 2007 tarihi içerisinde Sivas Belediye Başkanlığı'na yazılı olarak başvuru yapmak suretiyle bu kebapçının ruhsatının geri alınarak iptal edilmesini talep ettik. Orada öldürülen insanların yakınlarının acısının daha da derinleştirdiğini ve toplumsal barışa da zarar verdiğini ifade ettik. Otel Binasının ise müzeye dönüştürülmesini istedik. Sivas Belediyesi'ne yazılı başvurudan herhangi bir sonuç alamayınca idare yargılama usulü kanun 2577 sayılı yasanın ilgili maddesi uyarınca 60 gün süre geçince dava açtık. Bahsi geçen et lokantasının ruhsatının iptal edilmesi için, davamız halen devam ediyor." şeklinde konuştu.

CHA - 10.12.2007

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR