Madımak'ın açılışı seçim yasaklarına takıldı

Madımak'ın yeni yüzüyle açılışı seçim yasaklarına takıldıKamulaştırılarak Çocuk Kütüphanesi ve Bilim Kültür...

Madımak'ın yeni yüzüyle açılışı seçim yasaklarına takıldı

Kamulaştırılarak Çocuk Kütüphanesi ve Bilim Kültür Merkezi'ne dönüştürülen Madımak Oteli'ndeki çalışmalar son aşamaya geldi. Kütüphane ve merkezi, miting için Sivas'a gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da gezmesi bekleniyor. Vali Ali Kolat, seçim yasaklarına denk geldiği için açılışı Başbakan Erdoğan'ın yapmayacağını söyledi.
   
37 kişinin ölümüyle sonuçlanan Sivas olaylarının yaşandığı Madımak Oteli'ndeki çalışmalar hummalı bir şekilde sürüyor. Otelin dış cephesi, dışarıdan içeriyi göstermeyen aynalı cam ve kirli beyaz renkte sac giydirme ile tamamen değiştirildi. Otel lobisi olarak kullanılan zemin kat da olayda ölen kişilerin isimlerinin bulunacağı bir anı köşesine dönüştürüldü. Ölenlerin her biri için duvara 37 çeşme konduğu öğrenildi. Daha önce et lokantası olarak faaliyet gösterirken boşaltılan otelin yan tarafındaki bölüm de çocuk kütüphanesi olarak düzenlendi. Kütüphanenin rafları ve masaları yerleştirilirken çocukların faydalanacağı kitapların da geldiği belirtildi. Otelin birinci katı da bilimsel deneylerin yapılacağı bir merkez haline dönüştürüldü. Otelin üçüncü ve dördüncü katında ise henüz bir çalışma başlatılmadı. Bu katların nasıl değerlendirileceği henüz netlik kazanmadı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce 1 Mayıs'ta Sivas'ta miting yapacağı göze alınarak oteldeki çalışmalar bu tarihe yetiştirilmeye çalışılmıştı. Miting programı 9 Haziran'a alınınca çalışmaların bitirilmesi de bu tarihe göre ayarlandı. Açılış için gün sayan Çocuk Kütüphanesi ve Bilim Kültür Merkezi'ni Erdoğan'ın da ziyaret etmesi bekleniyor. Sivas Valisi Ali Kolat, çalışmalarda sona gelindiğini ve miting için kente gelecek Başbakan Erdoğan'a da otelin yeni halini görmesi için teklifte bulunacaklarını açıkladı. Resmi açılışı seçim yasaklarına girdiği için Erdoğan'ın yapmayacağını belirten Kolat, "Başbakanımız ve Devlet Bakanı Faruk Çelik'in de burasını görmesini istiyoruz. Çalışmalar tam olarak bitirilmedi. Onların yeni düzenleme talepleri olursa bunları da yerine getireceğiz." dedi.
   
Bu arada yeniden düzenlenen otel içinden basın mensuplarına görüntü aldırılmıyor. Bazı ulusal medya kuruluşlarında yayınlanan içeriden fotoğrafların, gazetecilerin zorla içeri girerek ve görevlilerle yaşadıkları arbede sırasında çektikleri fotoğraflar olduğu belirtildi.
   
MADIMAK OLAYLARININ GEÇMİŞİ
   
2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta yapılan Pir Sultan Abdal'ı anma etkinlikleri sırasında çıkan olaylarda Madımak Oteli yanmış, toplam 37 kişi hayatını kaybetmişti. Bir kesimin otelin müzeye dönüştürülmesi talepleri Alevi Çalıştayı çerçevesinde değerlendirilerek sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katıldığı toplantıda ele alındı. Devlet Bakanı Faruk Çelik başkanlığında yapılan toplantıda otelin kamulaştırılarak kütüphaneye dönüştürülmesi kararı çıktı. 5 milyon 601 bin 225 lira 10 kuruşa kamulaştırılan otel il özel idareye devredildi

TIMETURK - 25 Mayıs 2011

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR