Meclis İnsan Hakları Komisyonu, Alevi Öğrenciye Şiddet Uygulandı

Meclis İnsan Hakları Komisyonu, "Alevi Öğrenciye Şiddet Uygulandı" - Meclis İnsan Hakları Komisyon Başkanı AKP'li Prof Zafer Üskül...

Meclis İnsan Hakları Komisyonu, "Alevi Öğrenciye Şiddet Uygulandı"
 
- Meclis İnsan Hakları Komisyon Başkanı AKP'li Prof Zafer Üskül başkanlığındaki alt komisyon, İstanbul Büyükçekmece Esenler'de Ali Kul Çok Programı Lisesi'nde Ramazan ayında Alevi bir öğrencinin Edebiyat öğretmeni Z.Y.'den "en az bir kez" dayak yediğini belirledi.

-Öğretmen ZY'nin başka bir okula atandıktan sonra açığa alındığı belirtilen alt komisyon raporunda, öğretmenin davranışının anayasaya aykırı olduğu ve ayrımcılık olarak kabul edildiğini bildirildi.

-Alt komisyonda bulan CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ise, "Başbakan'a ricada bulunuyorum, türbanı nedeniyle azarlanan öğrenciyi aradığı gibi, nezaket göstersin, dayak yiyen Alevi öğrenciyi de arasın. Alevilerle temas kurmak adına sahte açılımında Başbakan samimiyse bu öğrencilerden özür dilesin" dedi

ANKARA (ANKA ) - Meclis İnsan Hakları Komisyon Başkanı AKP'li Prof Zafer Üskül başkanlığındaki alt komisyon, İstanbul Büyükçekmece Esenler'de Ali Kul Çok Programı Lisesi'nde Ramazan ayında Alevi bir öğrencinin Edebiyat öğretmeni Z.Y.'den "en az bir kez" dayak yediğini belirledi.

Alt komisyonda yeralan Üskül ile komisyon başkanvekili ve MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici, komisyon üyesi CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Meclis'te bir basın toplantısı düzenleyerek hazırladıkları raporu açıkladılar.

CHP'li Özdemir ise son zamanlarda Alevilere karşı tavırda artış olduğunu belirterek, "Başbakan'a ricada bulunuyorum, türbanı nedeniyle azarlanan öğrenciyi aradığı gibi, nezaket göstersin, dayak yiyen Alevi öğrenciyi de arasın. Alevilerle temas kurmak adına sahte açılımında Başbakan samimiyse bu öğrencilerden özür dilesin" dedi.

-"BENDEN ÇEKECEĞİN VAR" -

Üskül, Edebiyat öğretmeni Z.Y.'nin Ramazan ayının sonlarına doğru sınıfta bir şeyler yiyen bir kız öğrenciye neden oruç tutmadığını, Alevi olup olmadığını sorduğunu ve ardından "Başka Alevi var mı?" diye sorduğunu ve bir öğrencinin kendisinin de Alevi olduğunu söylediğini belirlediklerini ifade etti. Üskül, bu öğrencinin babasının komisyona başvurarak, öğretmen Z.Y.'nin oğlu B.K.'ye şiddet uyguladığını ve "Benden çekeceğin var" dediğini ve düşük not verdiğini bildirdiğini söyledi.

Üskül, alt komisyon olarak okul yönetimi, İlçe Milli Eğitim Müdürü, şikayetçi baba, sınıftan rastgele 6-7 öğrenci ve öğretmenlerle görüştüklerini ifade etti.

- "DİN VE VİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜ" -

Alt komisyon raporunda, öğretmenle ilgili iddiaların "inandırıcı" bulunduğu belirterek, "Kaldı ki, öğretmen Z.Y. de, hakkındaki iddialara bir açıklık getirememiş, aynı sorulara farklı zamanlarda değişik yanıtlar vermiş, aleyhindeki iddiaları çürütmede yetersiz kalmıştır. Hatta öğretmen Z.Y. bir beyanında, sınıfta Alevilik ile ilgili oluşan gerilimin müfredattan kaynaklandığını bile söylemiştir" denildi.

Öğretmen Z.Y.'nin Ramazan ayında, sebebi ne olursa olsun oruç tutmayan bir öğrenciye neden oruç tutmadığını sormasının, "din ve vicdan özgürlüğü ile bağdaşmaz" bir yaklaşım olduğu belirtildi.

Raporda, öğretmenin, Alevi olduğu için B.K.'nin notlarını düşürdüğü iddiasının inandırıcı bulunmadığını çünkü sınıfın neredeyse tamamının bu dersten sıfır aldığı ve bu öğretmenin daha önceki görev yerlerinde de not verirken aynı tutumda olduğu bildirilrdi.

-AYRIMCILIK-

Raporda, "Ramazan ayında sınıfta gerçekleşen Alevilik ile ilgili konuşmalardan sonra B.K.'nin, öğretmen Z.Y.'den en az bir kez dayak yediği anlaşılmıştır. Öğretmen Z.Y.'nin,'içinizde Alevi var mı?' şeklindeki sorusunun, din ve vicdan özgürlüğü ile kimsenin dini inanç ve kanaatlerini açıklamak zorunda olmadığı şeklindeki açık anayasa hükümlerine aykırılık teşkil ettiği saptanmıştır" denildi.

Raporda, bu davranışın,"ayrımcılık" olduğu belirtilerek, "İçinizde Alevi var mı" sorusu, Alevi mezhebine bağlı herhangi bir öğrenci üzerinde, daha sonradan ayrımcı nitelik taşıyan eylemlerle desteklenmese bile, alta komisyon tarafından ayrımcılık olarak kabul edilmiştir" denildi.

Raporda,İlçe MilliEğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen soruşturmacı tarafından öğretmen Z.Y.'nin,soruşturmanın selameti bakımından başkabir okulda görevlenderilmesini önerdiği, bunun üzerine Z.Y.'nin hemen başka bir okulda görevlendirildiği, ardından yapılan değerlendirme sonucunda da açığa alındığı bilgisi edinildiği bildirildi. Raporda, "Olayda kusurubulunan öğretmen Z.Y. hakkında yetkili makamlarca başlatılan işlemler en kısa zamanda sonuçlandırılmalıdır" denildi.

- "ATATÜRK, HZ ALİ RESİMLERİ KALDIRILDI" -

CHP'li Özdemir, Sivas Merkeze bağlı Çatalköyü'nün, Valilikten cenaze kaldırmak için imam istediği ve Valiliğin çok kısa zamanda bir imam gönderdiğini ve imamın cemevinde kalmaya başladığını ancak imamın cemevindeki Atatürk, Hz Ali ve diğer büyüklerin resimlerini kaldırdığını söyledi.

Özdemir, imamın bu tavrının köyde sıkıntı yarattığını ve 115 kişilik köyde 90 kişinin imzasıyla imamın görevden alınmasının istendiğini belirtti.

Özdemir, "Bu süreçte bu tavır içinde giren bu insanların kimden cesaret aldıkları cevaplandırılmalı. Başbakan'dan ricada bulunuyorum, türbanı nedeniyle azarlanan öğrenciyi aradığı gibi, nezaket göstersin, dayak yiyen Alevi öğrenciyi de arasın. Amasya'da okuldan ayrılmak zorunda kalan Alevi öğrencileri arasın. Alevilerle temas kurmak adına sahte açılımında Başbakan samimiyse bu öğrencilerden özür dilesin" dedi.

ANKA - 7 Aralık 2007

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR