Nüfus kağıtlarındaki 'Din hanesi' ne zaman KALDIRILACAK?

Nüfus kağıtlarındaki 'Din hanesi' ne zaman KALDIRILACAK?  "NÜFUS CÜZDANLARINDAKİ DİN HANESİNİN KALDIRILMASI UNUTULDU"Bir...

Nüfus kağıtlarındaki 'Din hanesi' ne zaman KALDIRILACAK? 

"NÜFUS CÜZDANLARINDAKİ DİN HANESİNİN KALDIRILMASI UNUTULDU"

Bir Türk vatandaşının nüfus cüzdanındaki ‘din’ hanesine ‘Alevi’ yazılmasıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) açıp kazandığı davasının uygulanması, Türkiye’nin yoğun gündemi arasında unutuldu.

İzmir’de yaşayan belediye işçisi Sinan Işık, 2004 yılında İzmir’de açtığı davada, nüfus cüzdanındaki ‘din’ hanesine ‘İslam’ yerine ‘Alevi’ yazılmasını istedi. Ancak talep reddedildi. Işık, 2005 yılında AİHM’e aynı gerekçeyle dava açtı. Dava, 2 Şubat’ta, AİHM tarafından karara bağlandı. Karara göre, ‘kimliklerde din ibaresi bulunmasının insan hakkı ihlali olduğu, devletin tarafsız olması gerektiği’ dile getirilip, bu ibarenin kaldırılmasına hükmedildi.

AİHM’in kararıyla ilgili olarak, Türkiye’ye itiraz için üç ay süre tanındı. Bu süre, 2 Mayıs 2010 itibariyle dolarken, devletin itiraz yönünde herhangi bir başvuruda bulunmadığı ortaya çıktı. İtiraz süresinin ardından ikinci üç aylık süre de önceki gün dolarken herhangi bir yasal düzenleme yapılmadı. Sinan Işık’ın avukatı Kazım Genç, “Şu an beklemedeyiz. Adli tatilin bitimiyle de bir düzenleme yapılmazsa önce Başbakanlığa ihtar çekeceğiz, ardından AİHM üst komisyona başvuracağız” dedi.

Nethaber.com - 5 Ağustos 2010

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR