PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş'ün 2 Temmuz Sivas Anma Törenleri Konuşma Metni

PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş'ün 2 Temmuz Sivas Anma Törenleri Konuşma MetniKONUŞMA METNİPir Sultan Abdal Kültür Derneği...

PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş'ün 2 Temmuz Sivas Anma Törenleri Konuşma Metni

KONUŞMA METNİ

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı

Av. Fevzi Gümüş

2 Temmuz 2010 Cuma günü /  Sivas-Madımak Oteli önü

*****

Madımak katliamının üzerinden 17 yıl geçti. Ancak hala Madımak katliamında birinci derecede rol üstlenen katiller 17 yıldır Avrupa’da tatil yapıyorlar.

Katliam hala bütün boyutları ile ortaya çıkarılmadı, devletin katliamdaki sorumluluğu, hukuki olarak tanımlanmadı. Katliamın karanlıkta kalmış gerçek failleri henüz bulunamadı.

Ve ne yazık ki Madımak hala müze yapılmadı.

Bize göre Madımak katliamı, Şeyh Bedrettin’i asıp binlerce Canı kılıçtan geçirenlerin, Alevileri katleden Yavuzların, Yol Ulumuz Pirimiz Pir Sultan Abdal’ı asan Hızır Paşaların, Koçgiri’de Alevileri katletmek için görevlendirilen Topal Osman’ların, Dersimde binlerce canımızı mağaralara doldurup yakanların, Maraş, Çorum, Gazi katliamlarını yapanların yaptığı insanlık dışı bir katliamdır. 

Madımak’ta Metin Altıok ve Behçet Aysan şahsında şiirimiz, Koray Kaya Canımız şahsında çocukluğumuz, 17 genç kızımız ve kadın canımız şahsında kadınlarımız ve semahımız, 70 yaşındaki Asım Bezirci ve Nesimi Çimen şahsında kültürel belleğimiz, Muhlis Akarsu, Hasret Gültekin canlarımız şahsında deyişlerimiz, türkülerimiz yakılmıştır.

*****

Katliamdan önce ozanlar anıtını tekbir getirerek yerlerde sürükleyen ırkçı, gerici, şeriatçı, faşist sürüsü bu pervasızca cesareti kimlerden, nereden almıştı?

Başta dönemin Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Başbakan Yardımcısı, İçişleri Bakanı, Valisi, Komutanı neden katliamı seyretmişler ve katliamcılara müdahale etmemişlerdi?

Katliamın hemen ardından Başbakanın “Çok şükür halkımıza bir zarar gelmedi!” demesi, katliamı onaylayan bir siyasi tavır değil miydi?

Katliamın üzerinden 17 yıl geçmiş olmasına karşın neden hiçbir hükümet Madımak Oteli’nin müze olması konusunda somut bir çalışma yapmadı?

****

8 yıldır tek başına iktidarda olan AKP Hükümeti neden “açılımların” içinde boğulmaya başladı?

Açılımlarının” ilkini “Alevi Açılımı” diye başlatan AKP Hükümeti’nin “Alevi açılımından” amacı, Aleviliği Diyanete ve ilahiyatçılara tanımlatarak sünnilik içinde eritip asimilasyon yapmaktan öteye gitmemiştir.

Alevi açılımı” yapıyorum diyen AKP Hükümeti hala Alevi Köylerine cami yapıyor. “Zorunlu Din derslerini” kaldırmıyor. “Siyasal İslam’ı” sadece Türkiye’de değil Ortadoğu’da bir siyasi proje olarak yaşama geçirmenin çabasını yürütüyor. AKP “Alevi Açılımı” konusunda samimi olsaydı Madımak Oteli bu gün müze olmalıydı. Ama hala “Anı evi, kütüphane, çiçekçi, park” vb. teranelerle oyalama politikasına devam ediyorlar. Madımak otelini müzeye çevirmeyerek, katliamın izlerini yok etmeye çalışıyorlar.

*****

Yaşadığımız yüzyıl temel haklar ve özgürlükler çağıdır. Devlet ve hükümetler şeffaf ve insan haklarına hizmet eden, demokratik politika yürüten kurumlar olmalıdır. Kendi yurttaşına tek tip “Türk, İslam” gömleği giydirme politikası artık tutmaz. Bu ilkel ve ırkçı bir politikadır. Türkiye’de her toplum kendi kimliği ve kültürü ile özgür, demokratik bir ortamda yaşayabilmelidir.

Bizler, Alevi Sorununa demokratik çözüm isterken bunun temel göstergesinin Madımak olduğunu ısrarla vurguluyoruz.

Türkiye, geçmişindeki bu utancı temizlemek, geleceğini de aydınlatmak zorundadır. Evet, Madımak Müze olmalıdır : burada yakılan canlarımızın anısına saygı için, şiire, semaha, sanata, edebiyata, kültürel değerlerimize ve Alevi İnancına saygı için Madımak Müze olmalıdır. Bir daha böylesine bir katliamı yaşamayı engellemek için Madımak Müze olmalıdır.

Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesi, Yeni Madımaklar yaşamamak için 2 Temmuz’un unutturulması yönündeki girişim ve çabalara set çekmek, toplumun ve devletin yüzleşmesini sağlamak bu açıdan önem taşımaktadır.

Bizler 17 yıldır kararlı bir şekilde Madımak katliamının, sadece Madımak’ın da değil, bir arada yaşama kültürünü tahrip eden karanlıkta kalmış bütün katliamların aydınlığa kavuşturulması için mücadele veriyor ve laikliği, bireyin ve emeğin özgürleştirilmesini, devletin demokratikleştirilmesini savunan güçlerle omuz omuza olmayı önemsiyoruz.

Bu gün burada sağladığımız birliktelik farklı kültürlerin ve inançların bir arada yaşayabileceği eşit, özgür, demokratik bir Türkiye özleminin gerçekleşmesine umut oluyor. Birliğimiz Madımak katliamını unutturmak isteyen çevrelere etkili bir cevap oluyor.

Pir Sultan Abdal ve 33 Canımızın yolundan yürüyen yüzü ak, bilinci berrak insanlar Laik, Demokratik Türkiye’nin yaratılması yürüyüşümüzde hepinizi saygıyla selamlıyorum.

KAYNAK : Alevihaber.com - 2 Temmuz 2010

Güncel Haberleri

Kendi kaleminden: Rabia Mine kimdir?
‘Bizim Yunus’ genelgesine tepki
Önlü: Dersim’in doğası talan edilirken itiraz edilmesin istiyorlar!
Diyanet: 'Kadın-erkek el ele olmasın'
Seyahat yasağı mağdurları isyan ediyor