Sivas Valisi: Çıkan haberler gerçekçi değil

Sivas Valisi: Çıkan haberler gerçekçi değilMadımak belgeseli çeken ekibe saldırı iddiasıSivas Valisi Veysel Dalmaz, ''2...

Sivas Valisi: Çıkan haberler gerçekçi değil

Madımak belgeseli çeken ekibe saldırı iddiası

Sivas Valisi Veysel Dalmaz, ''2 Temmuz Sessiz Ölüm'' adlı belgeseli çeken yönetmen ve kameramanın Madımak Oteli önünde saldırıya uğradığı iddialarıyla ilgili olarak, ''İddia edilen olayın polise intikal ettiğine veya polis tarafından böyle bir olaya müdahale edildiğine dair herhangi bir kayıt ve bilginin bulunmadığı anlaşılmıştır'' dedi.

''2 Temmuz Sessiz Ölüm'' adlı belgeseli çeken yönetmen ve kameramanın Madımak Oteli önünde 15-20 kişilik bir grubun saldırısına uğradığı, polisin gruba müdahale etmediği, belgeseli çeken ekibin kasetlerine el konulduğu, saldırıya uğrayan ekibin hastaneden 10 günlük rapor aldığı yönünde kimi internet sitelerinde iddialar yer alması üzerine Veysel Dalmaz, Cem Vakfı Sivas Şubesi Başkanı Ali Rıza Kaçan ve Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Sivas Şubesi Başkanı Ebubekir Işık ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Kimi basın-yayın organlarında dün ve bugün ''Sivas'ta iğrenç saldırı'', ''Madımak belgeseli ekibine saldırı iddiası'' biçimindeki başlıklarla yer alan haberlerle ilgili açıklama yapmayı zorunlu gördüklerini belirten Dalmaz, çıkan haberler üzerine gerekli inceleme ve araştırmayı yaptırdıklarını, iddia edilen olayın polise intikal ettiğine veya polis tarafından böyle bir olaya müdahale edildiğine dair herhangi bir kayıt ve bilgiye ulaşamadıklarını söyledi.

Dalmaz, şöyle devam etti:

''Olay yerindeki şahıslar ve esnaflarla yapılan görüşmelerde herhangi bir çekim ya da tartışma-kavga olayının meydana gelmediği bildirilmiştir. Yine ilimizdeki hiçbir hastanede adı geçen şahıslarla ilgili herhangi bir rapor alma, müracaat ve yaralanma olduğuna dair bir müracaatın olmadığı kesinleşmiştir. Olay yerine hakim konumda bulunan Mobese kamerasının incelenmesinde de haberde iddia edilen olaya ilişkin hiçbir görüntünün yer almadığı bulgularına ulaşılmıştır. Dolayısıyla, haberde iddia edilen olaya ilişkin herhangi bir iz, eser veya emareye rastlanmadığı anlaşılmış bulunmaktadır. Tamamen asılsız ve düzmece olduğu anlaşılan söz konusu haberin, hangi maksatla ve kimler tarafından yapıldığı da tam anlaşılmamış olup, Sivas'ın ismini bu tür asılsız haber ve ithamlarla karalamaya çalışan herkesi hep beraber şiddetle kınıyoruz.''

BİRLİK-BERABERLİK MESAJLARI

Sivas'ta birlik, beraberlik ve dayanışmanın en güzel örneklerinin sergilendiğini ifade eden Dalmaz, ''Sivas'ta Alevi ve Sünni vatandaşlarımız hep beraber, her türlü etkinlikte bir ve beraberdirler. Cemevlerimizde herhangi bir etkinlik düzenlendiğinde mutlaka her kesimden katılanlar olmakta, problemlerimizi ve sıkıntılarımızı hep beraber gidermekteyiz. Artık bu birlik ve beraberlikle Sivas'ta hiçbir sıkıntının yaşanmadığı, güzel günleri hep beraber yaşıyoruz'' diye konuştu.

Kentte bir birlikteliğin olduğunu vurgulayan Dalmaz, şöyle konuştu:

''Bu birlikteliği bu şekilde sergilerken Sivas olarak da geçmişte yaşanan çok talihsiz olayların sıkıntısını ve acısını hep beraber çektiğimizi her platformda ifade ettik. Ve bu sıkıntıları aşmanın da yolunun bu birlik ve beraberliği daha da pekiştirerek en güzel dersi vermemiz noktasında olduğunu da ifade ediyoruz. Bu ve benzeri haberlerle ilimizde tüm kurumlarımız, sivil toplum örgütlerimiz ve vatandaşlarımız arasında ortaya konan kardeşlik tablosunun en ufak bir şekilde zarar görmeyeceğini herkes bilmelidir.''

Cem Vakfı'nın birlik ve beraberliği pekiştirici faaliyetlerinde Alevi-Sünni hiçbir ayrım gözetmeden tüm vatandaşlarla bu ortamları güzel biçimde paylaştıklarını ifade eden Dalmaz, ''Bu birlikteliğimiz Sivas'ımızın üzerinde oynanan, oynanacak oyunlara, prim yapmak isteyenlere, art niyetli insanlara en güzel cevaptır diye düşünüyorum'' dedi.

İlde böyle bir olay olsa, konunun ilk önce intikal edeceği kişinin kendisini olduğunu belirten Dalmaz, ''Böyle bir haber intikal etmiyor. İkincisi her ne kadar böyle bir talihsiz olay olmuşsa bile o zaman ilk müracaat edecek kişi biziz ve araştıracak insan da biziz. Fuat Doğansoy isimli arkadaşımızın telefonunu alıp ulaşmak istediğimizde telefonuna ulaşamadığımızı açıkça ifade etmek istiyorum'' diye konuştu.

Haberin doğruluğu araştırılmadan yayınlanmasını ve tek taraflı verilmesini eleştiren Dalmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

''Böyle tek taraflı haberin verilmesi açıkçası Sivas'a, Sivaslı'ya ve ülkemize bir ihanet olarak, büyük bir gaf olarak görüyorum ve geçmişte oynanan tezgahların bir örneği gibi görüyorum. Eğer bu haberler gerçek olsun veya olmasın, bu haberlerin yayılmasıyla benim insanım ayrıştırılacak olursa, birbirine karşı vuruşturulacak olursa tekrar terörün ekmeğine bir yağ sürmüş oluruz ve istenmeyen olaylara sebep olmuş olurlar birileri. Geri kalan tarafta da olaylar başladıktan sonra da önlemek çok zor. Geçmişte biz bunları çok yaşadık, Sivaslı bunu iyi biliyor, zararını iyi biliyor ve 30 yıl biz geriye doğru gittik. Yani bulunduğumuz mevkiden 30 yıl daha Sivas geriye götürüldü bu olaylar yüzünden. Biz, tekrar Sivas olarak bu acıları yaşamak istemiyoruz.''

CEM VAKFI ŞUBE BAŞKANI KAÇAN

Cem Vakfı Sivas Şubesi Başkanı Ali Rıza Kaçan ise, ''Sivas üzerinde oynanan oyunlar bitti diyorduk ama yine şerler durmuyor. Yine Sivas'ta yalan yanlış haberlerle, bu güzelim Sivas'ın birlik beraberliğini bozmak için çalışıyorlar'' dedi.

Bu durumun kendilerini üzdüğünü belirten Kaçan, ''Ama biz sağduyulu olarak, Sivaslı olarak bunlara inanmayacağız, bunlara kanmayacağız. Yine bizim birlik beraberliğimizi tüm Türkiye, dünya ve Avrupa duyacak. Bu birliğimizi ve beraberliğimizi kıskanıyorlar. İnsanlar düşer, kalkar ama bu birliğimiz, beraberliğimiz hiçbir zaman bozulmayacak. Bozdurmayacağız, hep biriz, bir olacağız'' diye konuştu.

Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı Sivas Şubesi Başkanı Ebubekir Işık, vali Dalmaz'ın, Sivas'taki birlik ve bütünlüğün tam anlamıyla pekişmesi için mücadele veren, saygıdeğer bir vali olduğunu söyledi.

Vakıf olarak kentteki birliğin, beraberliğin ve bütünlüğün bir daha bozulmaması için mücadele verdiklerini ifade eden Işık, böyle bir olay olsaydı Alevi kuruluşları olarak kendilerine de başvurunun olması gerektiğini belirterek, ''Yaşanmış eski olayları tekrar gündeme getirmek, gerçekten ortaya getirmek var. Bir de yalan yanlış haberlerle, insanları geren haberlere biz de taraftar değiliz'' dedi.

Böyle haberleri ortaya çıkaran insanların kimlere hizmet ettiğini ve ne amaçları olduğunu bilmediklerini ifade eden Işık, bu haberlerin asılsız olduğunu dile getirerek, ''Sivas'ımıza bir daha böyle bir lekenin sürülmemesi için asılsız haberleri lütfen vermesinler. Böyle yalan haber yapanları da kınıyorum'' diye konuştu.

ENSONHABER.COM - AA - 16 Mart 2009

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR