Tartışmalı AKP iftarı yarın

Tartışmalı "AKP iftarı" yarın....Masraflarını Abdal Musa Vakfı'nın üstlendiği iftar yarın akşam Ankara Bilkent Oteli'nde gerçekleştirilecek....

Tartışmalı "AKP iftarı" yarın....

Masraflarını Abdal Musa Vakfı'nın üstlendiği iftar yarın akşam Ankara Bilkent Oteli'nde gerçekleştirilecek. Yemeğin davetli listesinde yaklaşık 900 kişi görünüyor. Bunların 400'ü protokolden, 500'ü de Alevi örgütlerinin temsilcileriyle, Alevi inanç önderleri.

Ancak, iftar öncesi yapılan açıklamalar katılımın çok düşük olacağını gösteriyor. Alevi Birlikleri Federasyonu, Cem Vakfı, Şah Kulu Sultan Dernekleri, Ehl-i Beyt Derneği, Hubyar Vakfı’nın da aralarında bulunduğu önde gelen Alevi örgütleri şimdiden yemeğe katılmayacağını açıkladı.

Yemeğe katılacağını açıklayan birkaç Alevi örgütü var.

Ehl-i Beyt Vakfı, kısa bir süre önce kurulan Ateş Tuğla Hacıbektaş Derneği ve Malatya'daki Hacıbektaş Derneği. İftarın masraflarını üstlenen Ehl-i Beyt Vakfı içinde de görüş ayrılığı yaşanıyor. Vakfın üyelerinin bir bölümünün, iftara katılmaması bekleniyor.

Öte yandan, Pir Sultan Abdal Derneği ve Alevilik Araştırma Merkezi’nin çağrısıyla biraraya gelen 12 Alevi dedesi, “iftara katılmayın” çağrısı yaptı.

Dedeler, katılanları “düşkün” ilan etti. Alevi inancına göre, düşkün ilan edilenlerle her türlü ilişki kesiliyor.

TARTIŞMA SÜRÜYOR

Alevi örgütlerinin iftara karşı çıkmalarının nedenlerinden bir Alevi inancında iftarın olmaması. Nedenlerden biri de Alevilerin oruçlarını gösterişten uzak, mütevazı sofralarda açmaları. Konuya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Kazım Genç, bu nedenlerin yanında iftarı Alevilerin asimile edilmesinin bir parçası olarak gördüklerini söyledi.

İftara ilişkin tartışmaları değerlendiren Recep Tayip Erdoğn ise, kendisini eleştiren Alevi örgütlerine tepki gösterdi. Erdoğan “Benim böyle bir davete gidip gitmemem kararını herhalde onlar verecek değil.” Dedi.

Görüşlerine başvurduğumuz AKP’nin Alevi kökenli milletvekillerinden İbrahim Yiğit ise kendilerini düşkün ilan dedeleri Alevi inancını bilmemekle suçladı.

YÖN RADYO
http://www.yonfm.com.tr/
10.01.2008

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR