Türkiye'den Alman televizyonuna Alevi çağrısı

Türkiye'den Alman televizyonuna Alevi çağrısıDışişleri Bakanlığı, Alman 1'inci televizyon kanalından yayınlanan ve Alevilere hakaret...

Türkiye'den Alman televizyonuna Alevi çağrısı

Dışişleri Bakanlığı, Alman 1'inci televizyon kanalından yayınlanan ve Alevilere hakaret edildiği gerekçesiyle tepkilere neden olan dizinin yayınından sorumlu olanları özür dilemeye çağırdı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kuzey Almanya Televizyon ve Radyo Kurumu NDR tarafından hazırlanan "Tatort (Olay Yeri)" isimli televizyon dizisi çerçevesinde Alman 1'inci televizyon kanalı ARD'de, 23 Aralık'ta Türk vatandaşlarını rencide eder nitelikte bir bölümün yayınlandığının görüldüğü kaydedildi.
 
Söz konusu yayında yer alan çirkin ima ve ithamların İslam dinine ve Türk milletinin en önemli ortak değerlerinden olan aile geleneklerine bağlı Alevi vatandaşlar başta olmak üzere bütün Türk milletini derinden üzdüğü belirtildi.

Bakanlık açıklamasında evrensel ölçekte saygı gerektiren ve gerek Türk anayasası gerek ilgili mevzuatla da koruma altına alınan inanç, fikir, ifade ve yayın özgürlüklerinin, kültürler arası diyalog ve hoşgörüyü geliştirecek şekilde kullanılması gerektiğine inanıldığının vurgulandı.
 
"Yayın özgürlüğü, bu anlayışın dışına çıkılmasına ve insan onurunun çiğnenmesine bir mazeret teşkil edemez" denilen açıklamada, yurtdışında ve özellikle söz konusu televizyon dizisinin yayınlandığı Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının haklı tepkilerini demokratik kurallar içerisinde gösterdikleri belirtildi.
 
Açıklamada "söz konusu dizinin yayınından sorumlu olan çevrelerin dikkatlerinin, yol açılan toplumsal huzursuzluğa çekilmesi ve bu çevrelerin bu hatalarından dolayı başta Aleviler olmak üzere kamuoyundan özür dilemeleri beklenmektedir" denildi.
 
Film tepki çekmişti
 
Almanya'daki NDR kanalının ''Namusuma Layık Olmak'' adlı polisiye filmi Alevilerin tepkisini çekmişti.  Aleviler, filmin yayından kaldırılması için NDR binası önünde protesto gösterisi yapmıştı.
 
Almanya'nın çeşitli kentlerinden gelen Alevi dernekleri üyelerinin Hamburg'daki NDR televizyonu önünde filmin yayından kaldırılması ile ilgili protesto gösterisi düzenlemişti.
 
Köln'de miting düzenlenmişti
 
Alman 1'inci televizyon kanalı ARD'de yayımlanan ''Tatort'' adlı polisiye dizinin, bir Alevi babanın kızına tecavüz etmesini konu alan bölümünü protesto etmek amacıyla binlerce Alevinin katılımıyla 30 Aralık 2007 tarihinde Köln'de miting de düzenlenmişti.

4 Ocak, 2008 - CNN TÜRK

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR