Sevenleri ozanı Berçenek'te selamladı

Sevenleri ozanı Berçenek'te selamladı

Sevenleri ozanı Berçenek'te selamladı BERÇENEK ÂŞIK MAHZUNİ FESTİVALİÂşık Mahzuni, köyü Berçenek’te...

A+A-

Sevenleri ozanı Berçenek'te selamladıSevenleri ozanı Berçenek'te selamladı

BERÇENEK ÂŞIK MAHZUNİ FESTİVALİ

Âşık Mahzuni, köyü Berçenek’te bu yıl beşincisi düzenlenen törenle anıldı. İki gün süren “Berçenek Âşık Mahzuni Festivali”nde binlerce insan sabahın ilk ışıklarına kadar Mahzuni türkülerine eşlik etti.

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesine bağlı Berçenek köyü, Mahzuni sayesinde Türkiye’nin en ünlü köylerinden biri haline geldi. Herkes doğup büyüdüğü yere hayrandır. Ancak Mahzuni’nin köyüne sevdası, türkülerine yansımıştır. Sayesinde Türkiye halkı sadece köyü Berçenek’i değil, o köyün ilginç insan portrelerini de tanımıştır. Çırık Baba’yı, Şakir Baba’yı, Ala Deli’yi, köylünün toprağına el koyan Kerim Ağa’yı bilmeyen yoktur.

Berçenek’ten çıktım yayan/ Aman doktor bak bebeğe”, “Vay göresim geldi Berçenek seni/ Dumanlı dumanlı oy bizim eller”, “Satılıyor Berçenek”, “Hani Berçenek’in Ala Delisi” türküleri ile birlikte Berçenek köyü de dillere düşmüştür.

Bu yıl da köyün yanı başındaki geniş arazide on bine yakın insan Mahzuni türküleriyle coşup, Hacıbektaş’ta yatan Mahzuni’ye selam gönderdi. Günün ilk ışıklarına kadar süren konsere traktör ve kamyonlarla insan taşınıp durdu iki gün boyunca. Sanatçı dostları da koşup geldiler, İstanbul’dan, Ankara’dan. İlknur Kaplan’ın sunduğu Arif Sağ, Erdal Erzincan, Cengiz Özkan, Mustafa Özarslan, Hüseyin Turan, Güler Duman, Erensoy Akkaya, Taner Özdemir, Engin Nurşani ile oğulları Ali Mahzuni, Emrah Mahzuni ve torunu Birkan Yiğit Özdemir türküleriyle ona saygılarını sundular. Mahzuni Festivali’nde politikacılar da yalnız bırakmadı Berçenek halkını. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil, CHP Genel Sekreter Yarndımcısı Mehmet Ali Özpolat, CHP MKYK Üyesi Sırrı Özbek, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse, CHP Kahramanmaraş İl Başkanı Galip Yılışın da ilk gecede hazır bulundular.

ANADOLU OZANLIK GELENEĞİ VE MAHZUNİ ŞERİF

Anadolu ozanlık geleneğinin en önemli kilometre taşlarından biridir Mahzuni Şerif. Büyük Kızılbaş ozanları Pir Sultan Abdal ve Şah Hatayi’yi saymazsak eserleri günümüzde başka sanatçılar tarafından en çok okunan Alevi ozanı Âşık Mahzuni Şerif olmuştur. Ufak tefek boyu, mahcup yüz ifadesi, etkileyici ses tonu ile karşısındaki insanı hemen etkilerdi.

Asıl adı Şerif Çırık olan Mahzuni Şerif, 1943’te doğdu. 12 yaşından itibaren amcası Âşık Fezali’den (Behlül Baba) saz çalmayı öğrenen Şerif Çırık, Alevi yol ve erkânı ile tasavvuf bilgisini Şakir ve Cırık Baba’dan öğrenmiştir. Cırık Baba, saz çalıp nefesler de söyleyen bu kara kuru mahcup delikanlıya “Mahzuni” mahlasını verdi. İlk plağı “İşte Gidiyorum Çeşmi Siyahım”ı yaptığı 1967’den 1980’li yılların başına kadar Türkiye’de bir “Mahzuni Şerif kasırgası” estirdi. Ozanın onlarca sanatçı tarafından okunan “Seher Vakti Elinize”, “Beni Yücelerden Seyreden Dilber”, “Dom Dom Kurşunu”, “Merdo”, “Ey Erenler”, “Aman Doktor”, “Yuh Yuh” ilk akla gelenlerden.

MİYASE İLKNUR / Cumhuriyet - 28.07.2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.