Sevgi bizim dinimizdir

Sevgi bizim dinimizdir

Sevgi bizim dinimizdirHÜKÜMETİN Alevi Açılımı’nı yeterli ve samimi bulmayan binlerce Alevi dün Kadıköy’deki “Ayrımcılığa...

A+A-

Sevgi bizim dinimizdirSevgi bizim dinimizdir

HÜKÜMETİN Alevi Açılımı’nı yeterli ve samimi bulmayan binlerce Alevi dün Kadıköy’deki “Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı” adlı mitingde buluştu. “Sevgi bizim dinimizdir” sloganı ile cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması ve zorunlu din dersinin kaldırılması talepleri öne çıktı.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) tarafından Kadıköy’de düzenlenen “Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı” mitingine katılan onbinlerce kişi cemevlerinin yasal statüye kavuşmasını ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile zorunlu din derslerinin kaldırılmasını istedi.

Kadıköy’ün farklı noktalarından yürüyüşe geçen Aleviler, “Madımak müze olsun”, “Sevgi bizim dinimizdir”, “Sivas’ın hesabı sorulacak”, “Sivas’ta canımızı verdik”, “Cemevleri ibadethanemizdir” “Sivas’ta Alevi, Hrant’la Ermeni, Ape Musa ile Kürdüz” pankartları açarak İskele Meydanı’nda biraraya geldiler.

Sanatçılardan destek

ABF’nin önderliğinde gerçekleşen mitinge birçok sivil toplum kuruluşu ve sol partinin yanı sıra  yanısıra bazı CHP ve DTP’li milletvekilleri, İstanbul Bağımsız milletvekili Ufuk Uras da destek verdi. Mitinge katılanlar en çok ilgiyi ise Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç’e gösterdiler. Sabahat Akkiraz, Ferhat Tunç, Edip Akbayram, Emre Saltık ve Şevval Sam söyledikleri türkülerle mitinge renk katarken sahneye çıkan semah ekibiyle birlikte binlerce insan aynı anda semaha döndü. Madımak Oteli’nde yakılan aydın ve sanatçılar ile Seyit Rıza’nın fotoğrafları miting boyunca elden ele dolaştı.

Hükümete inanmıyoruz

Mitingte konuşan ABF Genel Başkanı Ali Balkız, hükümetin Alevilerin taleplerine kulak vermesini istedi. Balkız şöyle dedi: “Bu Aleviler’den adam olmaz diyorlardı. Görsünler buradaki resmi. Onlara en güzel cevap sizsiniz. AKP’nin Aleviler’e yönelik çalışmalarına kesinlikle inanmıyoruz. İsteseydi Madımak’ı müze yapamaz mıydı? Sabrımız taşıyor yeter artık. Bu iş kapalı kapılar ardında yapılmaz, biz meydanlarda konuştuk, konuşmaya devam edeceğiz. Diyorlar ki şimdi burada 500 bin kişi var. Değil 500 bin milyonları sokağa taşırız.”

Balkız’ın konuşmasının ardından barış güvercinleri uçuruldu. Kontrol noktalarında arama yapan polislerin domuz gribine karşı maske ve eldiven kullanmaları dikkat çekti.

Taraf / KÜBRA DEMİR / VOLKAN KOÇ - Istanbul - 09.11.2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.