Sevilay YÜKSELİR : AKP sayesinde CHP Alevileri tanıdı!

Sevilay YÜKSELİR : AKP sayesinde CHP Alevileri tanıdı!

Sevilay YÜKSELİR : AKP sayesinde CHP Alevileri tanıdı!AKP’nin “Alevi Açılımı” belki Alevi toplumunda yankı bulamadı ama CHP’de...

A+A-

Sevilay YÜKSELİR : AKP sayesinde CHP Alevileri tanıdı!Sevilay YÜKSELİR : AKP sayesinde CHP Alevileri tanıdı!

AKP’nin “Alevi Açılımı” belki Alevi toplumunda yankı bulamadı ama CHP’de infial yarattı. Dün, Alevileri dış kapının dış mandalı gibi gören ve onlar için elini bile kıpırdatmayan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bugün, “Aleviler bizimdir” diye bas bas bağrınıyor.

Daha önce de yazmıştım bu köşede. Yine yazıyorum ve yazmaya devam edeceğim. Deniz Baykal, 22 Temmuz seçimleri öncesinde Alevilerin TV’lerine yüzlerce kez söyleşi için davet edildiği halde neden gitmedi?

O tarihlerde Alevilerin pür dikkat izlediği CEM TV’de, “Çapraz Ateş” adlı programı yapıyordum. Ekranım herkese açıktı. AKP’nin üst düzey yöneticilerin tek bir telefon davetiyle icabet ettiği program Aleviler için çok önemliydi. Çünkü, ben onların duygularına, söylemek istediklerine, sormayı düşündüklerine bire bir tercümandım. Ve o programı izleyenlerin büyük çoğunluğu Baykal’ı o ekranda görmek istiyordu. Ve ben de CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı onlarca kez o programa davet ettim. Talebimi özel kalem müdiresi Nesrin Baytok, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen ve bugün İstanbul İl Başkanı olan Gürsel Tekin aracılığı ile defalarca ilettim.

Yanıt hep olumsuz oldu. O tarihlerde hemen hemen her TV kanalında boy gösteren Baykal neden CEM TV’nin bu talebini geri çeviriyordu. Sonunda Özyürek, dilinin altındaki baklayı çıkardı. Özyürek’in, “Genel Başkanımızın etnisizm yapan TV kanallarına çıkmama kararı var” sözleri bıçak gibi beynime saplanmıştı. İşe bakın Allah aşkına.Yeşil sermayenin olduğunu bildiğimiz Samanyolu TV, Kanal 7 gibi yayın kuruluşlarına giden Baykal, her daim çantada keklik gördüğü Alevilerin TV’sine çıkmıyordu. Her ne kadar gerekçe Özyürek tarafından, “Etnisizim” olarak ortaya konmuş olsa da asıl nedenin bu olmadığını biliyordum.

Baykal, Alevilerden uzak durmaya özen gösteriyordu. Çünkü, CHP’nin bir Alevi partisi olduğu imajından kurtulması gerekiyordu. Kaldı ki bunun için yavaş yavaş Alevi kadrolarını tasfiye etti ve Alevi partilileri aktif siyasetin dışına itti.

Elbette ki bunun tek nedeni partinin bir Alevi partisi olduğu imajını temizleme sorunu değildi. Baykal, Alevi siyasetçilerin her daim kendisine sorun yarattığını düşünüyordu. Sorgulayan, karşı durmayı becerebilen, kendisine eyvallah etmeyen bir zümreyle yol yürümesi çok zordu.

Peki, şimdi ne oldu da birden bire Alevileri hep birlikte Aşure kaynatmaya çağırıyor CHP Lideri?

Paçaları tutuştu da ondan.

Çünkü, hiç olmaması gereken bir şey oldu ve hiç ummadık birileri Alevilerle ilgilenmeye başladı ve Aleviler Türkiye’nin gündemine oturdu. Herkes, AKP’nin Alevi Açılımını konuşmaya başlayınca Baykal ve ekibi yeni açılımların peşine düştü.

Ama çok geç…

Çok net olarak şunu söylemeliyim ki; Başbakan Erdoğan’ın bile Aleviler konusunda samimi olduğunu düşünebilirim belki ama Baykal’ın asla! Çünkü ne o, ne de ekibi bugüne kadar Aleviler ve Alevilik adına bir arpa boyu yol alacak bir politikayı ortaya koymadılar. Aleviler için her zaman ilk adres olmuş CHP’yi, samimiyetsiz ve art niyetli davranışlarla yavaş yavaş eritmeyi başaran bu yönetimin Alevileri yeniden kazanma şansları ne yazık ki yok!

Sevilay YÜKSELİR
GAZETEPORT   - 16 Ocak 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.