Şevval'in Barış Şarkıları

Şevval'in Barış Şarkıları

Şevval'in Barış Şarkıları Nazım ALPMANBeyoğlu’nda bulunan Ghetto nefes alıp verme bakımından Türkiye demokrasisiyle uyum içindeydi....

A+A-

Şevval'in Barış Şarkıları Şevval'in Barış Şarkıları

Nazım ALPMAN

Beyoğlu’nda bulunan Ghetto nefes alıp verme bakımından Türkiye demokrasisiyle uyum içindeydi. Şevval Sam’ın “Hrant Dink Anısına Barış Şarkıları” adını taşıyan konserinden bir saat önce mekâna gelenler, efkârlarını dağıtmak için son derece alışık olduğumuz “doğu kaderciliğiyle” sigara paketlerine taarruz ediyorlardı.

Siyasal aktivitelerinden asla kuşku duymadığımız çevreci, barışçı, devrimci ve de demokratlar, sigaralarını duman ederken, sigara içmeyen zavallı bir azınlık, ülkemize özgü sessiz kaderciliğin sarmalında uslu uslu Şevval Sam’ı bekliyorlardı.

Tam önceden ilan edilen saatte ve dakikada (21.30) müzisyenler Engin Arslan, Mümtaz Karaduman, Osman Aktaş, Oktay Üst, Onur Bolat, Akın Altıntaşı sessizce sahnede yerlerini aldılar. Onlarla birlikte beyazlar içinde bir azize duruluğu ve güzelliğiyle Şevval Sam sahnede göründü. Konuk müzisyen Ertan Pekin’inin sihirli duduğundan çıkan nameler eşliğinde Şevval’in bebeğine ninni söyleyen şefkatli anne yumuşaklığındaki sesi salonu kapladı.

Uluslararası Hrant Dink Vakfı tarafından düzenlenen Barış Şarkıları konseri böylece başlıyordu. Hissettiklerimiz bizi yanıltmamıştı, ilk şarkı bittiğinde Şavval Sam “hoş geldiniz” konuşmasında bunu açıklıyordu:

- İlk seslendirdiğimiz eser Hrant Dink yattığı yerde rahat uyusun diye Oror adlı Ermenice bir ninni idi!

Yattıkları yerde rahat uyusunlar istediğimiz Hrant dink dışında da o kadar çok canımız var ki… Bugün 24 Ocak, Uğur Mumcu’nun otomobili içinde havaya uçuruluşunun yeni bir yıl dönümü… Artık saymanın anlamı var mı, bilemiyoruz. 1993’te Uğur Mumcu’yu öldürenler, 19 Ocak 2007’de de Hrant Dink’i katlettiler.

Uğur Mumcu’yu parçalayarak öldürenler aynı yılın sıcak 2 Temmuz’unda Madımak Oteli katliamını yaptılar. Bu sefer tek vuruşta 37 kişiyi öldürdüler.

Şevval’in Barış Şarkıları onları da kapsıyordu:

- Madımak’ta yakılarak öldürülenler de Anadolu’nun çocuklarıydı. Şimdi iki Alevi değişi söyleyeceğiz ‘dostum dostum’ ve ‘madem ki’…

Şevval Sam Barış Şarkıları için kapsamlı bir çalışma yaparak Anadolu’da var olan bütün renklerin seslerini bulmuştu. Her dilden bir iki şarkı Türkü söyledi. Ermenice, Türkçe, Kürtçe, Süryanice, Hemşince, Pontusca, Lazca, Zazaca, Arapça, Rumca, Gürcüce, Azerice, Romca-Çingenece şarkılar türküler söyledikçe dinleyenler zenginliklerinin farkına varıyorlardı:

- Bunların hepsi bizim ortak kültürümüz, bağımız, dillerimiz…

Hrant Dink önceki gece ekranda gülümsüyordu.

Onun uğruna canını verdiği idealler, hayata geçiyordu.

Şevval Sam’ın Barış Türküleri geleceğe dair umudumuzun sürdüğünü de gösterdi.

Nazım ALPMAN

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy19677 = 'nazim' + '@';

addy19677 = addy19677 + 'internethaber' + '.' + 'com';

var addy_text19677 = 'nazim' + '@' + 'internethaber' + '.' + 'com';

( '' );

19677 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


KAYNAK : internethaber.com - 23 Ocak 2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.