Seyfi Oktay'ın Evinde Ne Arandı?

Seyfi Oktay'ın Evinde Ne Arandı?

Seyfi Oktay'ın Evinde Ne Arandı?Demirel ve Çiller Başbakanlığındaki koalisyon hükümetlerinde Adalet Bakanlığı yapan Seyfi Oktay’ın...

A+A-

Seyfi Oktay'ın Evinde Ne Arandı?Seyfi Oktay'ın Evinde Ne Arandı?

Demirel ve Çiller Başbakanlığındaki koalisyon hükümetlerinde Adalet Bakanlığı yapan Seyfi Oktay’ın evinde, “Yargıdaki Alevi savcı ve hakimlerin” listesinin arandığı öne sürüldü. Arama sırasında mutfaktaki bulgur ve pirinçlerin içine dahi bakıldığı öğrenildi.

Dün ev ve ofisinde arama yapılan eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay’ın gözaltına alınma gerekçesi hakkında pek çok iddia var. Oktay’ın, “Ergenekon terör örgütünün hukuk yapılanması lideri” olduğu, HSYK seçimlerinde kulis yaptığı, Danıştay ve Yargıtay’daki bazı davalarda rüşvet, şantaj ve tehditte bulunduğu bilgisi sızdırılıyor. Bir başka iddiaya göre ise Oktay, HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ve bazı HSYK üyelerini Ergenekon davasında baskı altına almakla suçlanıyor. Buna ilişkin birçok telefon görüşmesinin dinlemeye takıldığı belirtilen Oktay’ın, “Yargı camiası üzerinde hakimiyet kurarak, adaleti engelleme” gerekçesiyle gözaltına alındığı bildiriliyor.

Ancak Odatv’nin arama ve gözaltına ilişkin olarak Oktay’ın yakın çevresinden aldığı bilgiler, önemli ve vahim bir şüpheyi gündeme getirdi. Aramalar sırasında en küçük kağıt parçasına kadar sadece evrak, kitap, not vs. gibi yazılı belgelere bakıldığını belirten Oktay’ın yakınları, “Yargıdaki Alevi savcı ve hakimlerin listesinin arandığına inanıyoruz” dediler. Aile, evden hiçbir şeyin götürülmemesini de buna bağlıyor.

Seyfi Oktay’ın hayatında hiçbir zaman bilgisayar kullanmadığı, el konulan bilgisayarın ise Oktay’ın Meclis’te çalışan MS hastalığı bulunan kızına ait olduğu belirtiliyor. Gözaltına alındıktan sonra tansiyonu yükseldiği için hastaneye kaldırılan Seyfi Oktay’ın yanında da halen kızı duruyor.

Oktay Ailesinin önemli bir iddiası daha var. Seyfi Oktay’ın Anayasa değişiklik paketine karşı açıklamalar yaptığını ve bazı konferanslara katıldığını hatırlatan aile, bu çalışmaların da iktidar cephesinde büyük rahatsızlık yarattığını düşünüyor.

ERDOĞAN HEDEF GÖSTERMİŞTİ

Başbakan Erdoğan başta olmak üzere iktidar mensupları “yargı reformunu” savunurken, sık sık “yargıdaki kadrolaşmaya” dikkat çekmişti. Bunun altı da özellikle MHP’nin Anayasa değişikliğine karşı çıkması üzerine dönemin bir diğer Alevi kökenli Adalet Bakanı Mehmet Moğultay’ın, “Açık kadrolara MHP’lileri mi alsaydım” sözleriyle doldurulmuştu.

Erdoğan ilk kez 2008 yılı bütçe görüşmelerinde TBMM kürsüsünde Moğultay’ın bu sözlerini içeren gazete kupürünü göstermişti.

Bu açıklamaları hatırlayan Alevi vatandaşlar, “Sıra Moğultay’a mı geliyor?” derken, siyasi çevreler Seyfi Oktay’la ilgili gelişmelerin muhtemel Anayasa referandumunun çok şiddetli geçeceğinin göstergesi ve gözdağı olduğu yorumunu yapıyor.

BAYKAL'DAN TEPKİ

Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın Angora'daki evinde yapılan arama sırasında buraya giden CHP eski lideri Deniz Baykal, olayla ilgili duygu ve düşüncelerini Odatv'ye şöyle dile getirdi:

"Seyfi Oktay marjinal bir insan değil, hukuk ve demokrasi anlayışına sahip biri. Yapılan, tamamen siyasi bir hesaplaşmadır. Türkiye bir hukuk, akıl, gönül ve vicdan tutulması yaşıyor. Umarım kısa sürer."

Müyesser Yıldız / Odatv.com - 02.06.2010

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.