Şeyh Bedreddin anıldı

Şeyh Bedreddin anıldı

Şeyh Bedreddin anıldıŞEYH Bedreddin, idamının 590. yıldönümünde Çemberlitaş'taki mezarı başında anıldı.Hubyar Sultan Alevi...

A+A-

Şeyh Bedreddin anıldı
Şeyh Bedreddin anıldı

ŞEYH Bedreddin, idamının 590. yıldönümünde Çemberlitaş'taki mezarı başında anıldı.

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği üyesi bir grup, Çemberlitaş’taki Şeyh Bedreddin’in Sultan II. Mahmut Türbesi haziresinde bulunan kabri başında toplandı. Katılımcılar, Şeyh Bedreddin’in mezarı başına karanfil bıraktı. Kırklareli’nden gelen bir ozan da saz çalarak, Şeyh Bedreddin için deyişler okudu. Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, "590 yıl önce katledilen pirimiz Şeyh Bedreddin’i anmak için burada toplandık. Tarih Şeyh Bedreddin’i farklı şekilde yorumlasa da o bizim pirimizdir. O her zaman zalimin zulmünün ve sistemin yoksulları ezmesinin karşısında olmuştur" dedi.

Kenanoğlu, Şeyh Bedreddin’e düşünsel ve inançsal olarak sahip çıkmak için anma törenlerini her yıl yaparak geleneksel hale getireceklerini söyledi.

Milliyet - Elvan EZBER/İSTANBUL, (DHA) - 26 Aralık 2010

Pirimiz yol önderimiz, Şeyh Bedrettin’i andık

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Basın Açıklaması

Katlinin 590. yılında Şeyh Bedrettin’i Mezarı Başında andık. Yarin Yanağından gayri her şeyde ve her yerde ortak paylaşım ve yaşam felsefesi ile eşitlik, özgürlük için mücadele veren;  Zalimin Zulmüne karşı mazlumun yanında yer alan ve her türlü sömürüye karşı direnen pirimiz, yol önderimiz Şeyh Bedrettin’i unutmadık.

1400 lü yıllarda Torlak Kemal ve Börklüce Mustafa ile yol kardeşliği yapan Şeyh Bedrettin, bu topraklarda Bin yıldır mücadele yürüten Baba İlyas’ın, Baba İshak’ın, Kalender Çelebinin, Abdal Musa’nın Pir Sultan Abdal’ın ve Hubyar Sultan gibi yol önderlerimizin de  musahibidir. Onlar aynı dava ve mücadele uğruna yaşamlarını yitirmişlerdir.

Şeyh Bedrettin’in kemiklerinin tarihin en büyük Alevi Bektaşi katliamcısı olan II.Mahmut türbesinin yanına gömülmesi de üzerinde düşünülmesi gereken bir ironidir. Pirimizin kemikleri 1961 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla buraya gömülmüştür. Bu topraklarda Bedrettinilerin Alevilerin ve Bektaşilerin bulunduğu bölgeler olmasına rağmen bir katliamcının yanına gömülmesi hangi mantığın ürünü olduğu üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur.

İki yıldır mezarı başında yapmış olduğumuz anmamızı sürekli hale getireceğiz. Pirimizi bu katliamcının yanında yalnız bırakmayacağız. Onu ve mücadelesini unutturmayacağız.

Bu anmamıza Kırklareli’den katılıp bize destek veren dostlar ile şeyh Bedrettin’in soyundan gelen Ali Efendiye de teşekkürlerimizi sunarız.

Saygılarımızla
Ali Kenanoğlu
Başkan

Alevi Haber - 26 Aralık 2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.