Şeyh Bedreddin Caddesi'nin adı iade edildi

Şeyh Bedreddin Caddesi'nin adı iade edildi

Şeyh Bedreddin Caddesi'nin adı iade edildi  DENİZLİ (14.06.2008)- Mimarlar Odası Denizli Şubesi yaptığı açıklamada Anafartalar, Karşıyaka,...

A+A-

Şeyh Bedreddin Caddesi'nin adı iade edildi  Şeyh Bedreddin Caddesi'nin adı iade edildi 

DENİZLİ (14.06.2008)- Mimarlar Odası Denizli Şubesi yaptığı açıklamada Anafartalar, Karşıyaka, Aktepe ve Deliktaş mahallelerinden geçen Şeyh Bedreddin Caddesi'nin adının değiştirilmesine karşı açtıkları davayı kazandıklarını bildirdi.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi, yaptığı açıklamada Denizli Belediye Meclisi'nin 2005 yılında Şeyh Bedreddin Caddesi'nin adını “Gerek Denizli gerek ülkemizin tarihi geçmişi ile ilgisinin bulunmadığı, Denizli’ye hiç gelmediği, il ile bağlantısının olmadığı, isminin pek fazla tanınmadığı” gerekçesi değiştirmesine karşı açtığı davayı kazandığını bildirdi. Açıklamada Denizli İdare Mahkemesi'nin kararının yerine getirilerek caddenin adının iade edildiği kaydedildi.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Süleyman Boz , caddenin isminin değiştirilmesinin iptali için açtıkları davayı kazandıklarını duyurdu.

ATILIM - - 14 Haziran 2008

İLGİLİ HABERLER :

Denizli'de Şeyh Bedreddin ismi değiştirildi.

Denizli Belediye Meclisi, 5 mahallenin içinden geçen, kentin en uzun caddelerinden biri olan Şeyh Bedrettin Caddesinin adını"... bu kişinin Denizli ve Türkiye ile bir ilgisi olmadığı.." gerekçesi ile değiştirdi.

Şeyh Bedreddin Film Kolektifi olarak AKP'li Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi ve Belediye meclis üyelerini kınıyor Şeyh Bedreddin'in isminin yeniden iade edilmesini istiyoruz...

Denizli Mimar Odası söz konusu uygulama ile ilgili kararın iptali için Bölge Mahkemesine başvuruda bulunmuştur...

EK: Karar Metni

T.C.
DENİZLİ BELEDİYE MECLİSİ
ÇEŞİTLİ İŞLER KOMİSYONU RAPORU

Dosya: M.20.0.DEN.0.03/13489 .../09/2005
Konu: Cadde ismi.

Belediye Meclisinin 01/09/2005 tarihi ve 325 sayılı kararı ile komisyonumuza havale edilen; '' Şeyh Bedrettin Caddesi'' isminin başka bir isim ile değiştirilmesi talebi komisyonumuzca incelenmiş olup; ''Şeyh Bedrettin Caddesi'' isminin Şehrimizde pek fazla tanınmaması nedeniyle, İlimiz için önemli şahsiyetlerden Müftü Ahmet HULİSİ EFENDİ ismi ile değiştirilmesine karar verilmiştir. Konu hakkında karar alınmak üzere evrakın Belediye Meclisine havalesini arz ederim.

Belediye Meclisinin takdirlerine arz ederiz.

Ahmet MİNTAŞ, Şeyh Bedrettin Caddesi isminin aynen kalması, Müftü Ahmet HULİSİ isminin de başka bir caddeye verilmesi gerekir dedi.

İmzalar:
Komisyon Başkanı
Süleyman ÖZTÜRK

Üyeler: Yıldız AYDEMİR, MEHMET BOZKURT, Mehmet EMİROĞLU, Ahmet MİNTAŞ

Görülmüştür.

ALEVİ HABER AJANSI - 14 Haziran 2008

Caddenin adı, mahkeme kararıyla Şeyh Bedrettin

DENİZLİ Belediyesi Meclisi, 3 yıl önce adını ‘Müftü Ahmet Hulusi Efendi’ olarak değiştirdiği Şeyh Bedrettin Caddesi'nin adını, mahkeme kararı üzerine iade etti. Anafartalar, Karşıyaka, Aktepe ve Deliktaş mahallelerinden geçen Denizli'nin en büyük caddelerinden biri olan Şeyh Bedrettin Caddesi'nin adı, Belediye Meclisi'nin son oturumunda yeniden Şeyh Bedrettin Caddesi olarak kabul edildi. Daha önce Şehit Öğretmen Yusuf Batur Caddesi'nin adını Meclis Caddesi olarak değiştiren, ancak mahkeme kararıyla yine eski adı geri veren Denizli Belediye Meclisi'nin ikinci değişiklik girişimi de mahkeme kararıyla sonuçsuz kalmış oldu.

Şeyh Bedrettin Caddesi'nin adı, Denizli Belediye Meclisi'nin 7 Eylül 2005 tarihli oturumunda Denizli ve Türkiye tarihiyle ilgisi olmadığı gerekçesiyle, ‘Denizli'de milli mücadeleyi başlatan kişi’ olarak tanınan Müftü Ahmet Hulusi'nin adıyla değiştirildi. Bunun üzerine Mimarlar Odası Denizli Şubesi, Şeyh Bedrettin'in Denizli ve Honaz'a uğradığını, Türk tarihinde Şeyh Bedrettin'in yeri olduğunu belirterek meclis kararının iptali için Denizli İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Denizli İdare Mahkemesi, konunun Mimarlar Odası'nın mesleki etkinlik alanlarından, bu hizmetlerle etkileşim içinde olduğu kabul edilebilecek bir şehircilik ve planlama hizmeti olmadığını, bu nedenle odanın dava açma ehliyetine sahip olmadığı gerekçesiyle iptal istemini reddetti. Mimarlar Odası, karara itiraz etti. İtirazı inceleyen Danıştay 8'inci Dairesi, 1991 yılında Şeyh Bedrettin adı verilen caddenin isim değişikliğinin iptali için açılan davada yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu. Bozma gerekçesinde Mimarlar Odası'nın yasa uyarınca kamu yararını koruma görev ve yükümlülüğü olduğu, cadde ve sokakların isimlerinin şehir mimarisinin asıl unsurlarında olduğu ve kamu kurumu niteliğindeki odanın dava açma yetkisi olduğu belirtildi. Dosya yeniden görüşülmesi için Denizli İdare Mahkemesi'ne gönderildi.

Danıştay'ın kararı üzerine davayı yeniden görüşen İdare Mahkemesi,  yapılan inceleme sonucunda Denizli Belediye Meclisi'nin isim değişikliği kararını iptal etti ve Şeyh Bedrettin adının iadesine karar verdi. Gerekçeli kararda belediyelerin cadde, sokak, meydanlara ad vermede yetkili olduğu ancak daha önce verilmiş adların o yerlerle özdeşleşmiş olduğu, adreslerin tespiti, mülkiyet, emniyet tedbirleri, hakların tescili açısından yerleşmiş adların değiştirilmesinin zorunlu sebepler dışında hukuka uygunluğunun bulunmadığına, Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin adının, adı olmayan veya yeni oluşturulan başka cadde ya da sokaklara verilebileceği, dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı için kararın oy birliğiyle iptal edildiği belirtildi.

Mahkeme kararı üzerine Denizli Belediye Meclisi, bu ay son oturumunda üç yıl önce değişiklik yaptığı caddenin adını iade etti. Caddenin adı Şeyh Bedrettin Caddesi olarak kaldı. Davayı açan Mimarlar Odası Denizli Şubesi eski Başkanı Süleyman Boz, Şeyh Bedrettin'in Türk tarihinin zenginliklerinden olduğunu belirterek, “Bu ülkenin Bedreddin, Dadaloğlu, Pir Sultan, Köroğlu gibi asileri de bizim, Yunus, Mevlana, Hacı Bektaş gibi munisleri de. Bu kararla, Belediye Meclisi'nin aceleyle, araştırmadan, Denizli ve Türkiye tarihini tahrife yol açabilecek yanlış kararı yüce yargıdan dönmüştür. Şeyh Bedrettin gibi Osmanlı İmparatorluğu döneminde yetişmiş, kazaskerliğe kadar yükselmiş, Türk felsefe tarihinin ve evrensel toplumcu düşüncenin temel taşlarından olan bir devlet ve düşünce adamının itibarının yeniden iade edilmiştir” dedi.

Osman Nuri BOYACI/DENİZLİ, (DHA)
MİLLİYET - 16 Haziran 2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.