"Seyit Rıza Davası Kararı 1937'deki Haksızlıkları Gidermeliydi"

"Seyit Rıza Davası Kararı 1937'deki Haksızlıkları Gidermeliydi"

"Seyit Rıza Davası Kararı 1937'deki Haksızlıkları Gidermeliydi"Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezarlarının yerinin bulunması istemiyle...

A+A-

"Seyit Rıza Davası Kararı 1937'deki Haksızlıkları Gidermeliydi""Seyit Rıza Davası Kararı 1937'deki Haksızlıkları Gidermeliydi"

Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezarlarının yerinin bulunması istemiyle açılan davada mahkemenin "bilgi-belge bulunmadığı" gerekçesiyle davayı kabul etmemesini eleştiren Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu "Devlet, Dersim’e karşı inkar politikasını sürdürüyor" dedi.

Seyit Rıza’nın kızı Leyla Ağlar ve torunu Rüstem Polat’ın avukatları Hüseyin Aygün aracılığı ile 30 Kasım 2006'da, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezarlarının yerinin bulunması, emanetlerin yakınlarına teslim edilmesi istemiyle açtıkları davanın sonucu Elazığ İdare Mahkemesi tarafından geçen hafta açıklandı.

Mahkeme özetle “davalı idarenin kayıtlarında bilgi bulunmadığı, defin ve mezarlıklar konusunda yetkili belediye başkanlığı kayıtlarında da belge-bilgi olmadığı ve her türlü araştırma yapıldığı halde belge elde edilememesi ve mevcut olmayan bir belge ve bilginin de verilemeyeceği” gerekçeleriyle davayı kabul etmedi.

Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu yaptığı yazılı açıklamada "Mahkeme kararı umut kırıcı. Dersim söz konusu olduğunda, bugün, tıpkı 1937-38’deki gibi farklı bir hukuk ve “yargı” anlayışı hakim. Bu karar ile 1937/38 tarihinde yapılan tarihi haksızlıkların giderilmesi için bir fırsat heba edilmiştir" diyor.

İmza kampanyası sürüyor

Hukuki mücadeleden vazgeçmediklerini açıklayan Federasyon, Tunceli Dernekleri Federasyonu (TUDEF) ile ortak “70 yıldır kapanmayan yara / Seyitlerimizin mezarları nerede?” başlıklı imza kampanyasını sürdürüyor.

Toplanan imzalar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayip Erdoğan ve TBMM’ye teslim edilecek.

Federasyon "Ankara'dan da sonuç alamazsak konuyu Berlin’e, Paris’e, Londra’ya, Viyana’ya ve nihayetinde Brüksel’e Avrupa Parlamentosu’na, Strasbourg’a, AİHM’e taşıyacağız" diyor.(EZÖ/EÜ)
 
BİA Haber Merkezi - İstanbul
01 Eylül 2008, Pazartesi

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.