Seyit Rıza nın mezarı nerede?

Seyit Rıza nın mezarı nerede?

Seyit Rıza’nın mezarı nerede? Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu, 70 yıl önce idam edilen ve aralarında Seyit Rıza’nın da bulunduğu Dersim...

A+A-

Seyit Rıza’nın mezarı nerede? Seyit Rıza’nın mezarı nerede?

Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu, 70 yıl önce idam edilen ve aralarında Seyit Rıza’nın da bulunduğu Dersim İsyanı’nın önde gelenlerinin mezarlarının nerede olduğunu sordu. Seyit Rıza, Usenê Seydi, Fındıq Ağa, Hesen Ağa, Resık Usen, Ali Ağa ve Hesenê İvraimê Qız, 14-15 Kasım 1937 yılında Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edilmişlerdi.

Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, 26 Ekim 2006 yılında Seyit Rıza’nın kızı Leyla Ağlar, torunu Rüstem Polat ve Avukat Hüseyin Aygün aracılığı ile Elazığ Valiliği’ne ve diğer ilgili kurumlara başvurularak mezarın yerinin sorulduğu hatırlatıldı. Açıklamada, yapılan başvuruya; Elazığ Sağlık Müdürlüğü tarafından “Bizde herhangi bir bilgi veya belge yoktur”, Elazığ Belediyesi’nden, “1958 öncesine ait kayıt bizde yoktur”, Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan ise “Adı geçene ait bir kayıt arşivimizde bulunmamaktadır” cevaplarının verildiği belirtildi.

Kurumların bilgilerinin olmamasının mümkün olmadığı ifade edilen açıklamada, “Zira, infaz işleminde yetkili olan kurumların en başında Cumhuriyet Başsavcılığı geliyor” denildi.

İdamların üzerinden 70 yıl geçmesine karşın mezarların nerede olduğunun hâlâ açıklanmadığı ifade edilen açıklamada, “Türk devleti kendi tarihi ile yüzleşmekten korkmamalıdır. Bu karanlık ve kanlı kesitin aydınlatılması için Genelkurmay’ın arşivi mutlaka açılmalıdır. Dersim seyitlerinin mezarlarının yeri açıklanmalıdır. Mezarlar kutsal Dersim toprağına taşınmak suretiyle, Dersim seyitleri de huzura kavuşturulacaktır. 70 yıldır kanayan bu yara, daha ne kadar vicdanları sızlatmaya devam edecek” diye soruldu.

15.11.2007
EVRENSEL - (HABER MERKEZİ)

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.