Seyit Rıza’nın torunu Rüstem Polat’ın Hakk’a yürümesi derin üzüntü yarattı

Seyit Rıza’nın torunu Rüstem Polat’ın Hakk’a yürümesi derin üzüntü yarattı

Dersim Soykırımı sırasında idam edilen Seyit Rıza’nın torunu 70 yaşındaki Rüstem Polat, Almanya’nın Mainz kentinde yaşadığı evinde bu sabaha doğru Hakk’a yürüdü. Aleviler sosyal medyadan üzüntülerini dile getirerek, Rüstem Polat’ın mücadelesini devam ett

A+A-

Dersim Soykırımı sırasında idam edilen Seyit Rıza’nın torunu 70 yaşındaki Rüstem Polat, Almanya’nın Mainz kentinde yaşadığı evinde bu sabaha doğru Hakk’a yürüdü.

Rüstem Polat’ın Hakk’a uğurlanması 9 Ocak’ta saat 15.00’te Almanya’da Gustavsburg Cemevinde yapılacak. Polat’ın Dersim’ getirileceği belirtildi.

Rüstem Polat, dedesi Seyit Rıza başta olmak üzere idam edilen Dersim büyüklerinin mezar yerlerinin açıklanması ve soykırım arşivlerin açılıp tüm ayrıntılarıyla aydınlığa kavuşturulması için çabalıyordu. Polat, “Dedemin mezarını ziyaret ederek çıra yakıp dua etmek istiyorum” demişti.

ALEVİLERDEN MESAJLAR

Rüstem Polat’ın Hakk’a yürümesinin ardından Aleviler sosyal medyadan üzüntülerini dile getirdiler.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Eşit Başkanı Hüseyin Mat: Seyit Rıza’nın torunu Rüstem Polat’ı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Kendisi “70 yıldır kapanmayan yara Seyitlerimizin mezarı nerede“ çığlığı oldu. Dedesi Seyit Rıza’nın mezarının bulunması için 15 yıldır mücadele ediyordu. Dersim Tertelesi’nde hayatını kaybedenlerin anıldığı Golê Çhetu’da, DOM’da panellerde hep en öndeydi. Dersim Sözlü Tarih Projesi için şehir şehir gezen fedakar bir dava adamıydı. Alevilerin eşit vatandaşlık mücadelesinde her zaman en önde yerini alan mütevazi örnek bir kişilikti. O bize mezarsız ve kefensiz gidenlerin davasını emanet ederek aramızdan ayrıldı. Çok üzgünüm başta ailesinin ve sevenlerinin acısını yürekten paylaşıyorum. Devri daim, toprağı bol olsun.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Kurucu Başkanı Turgut Öker: Dersim soykırımını on yıllarca yıl sonra her alanda gündeme alınmasında, mütevazi kişiliği ile gerek Avrupa gerekse de Türkiye ‘de yürütülen her girişimde yer alan Seyit Rıza’nın torunu Rüstem Polat canımızın çok erken yaşta fiziki olarak aramızdan ayrılması bizleri derinden üzmüştür. Tüm sevenlerinin başı sağolsun, toprağı bol, devri daim, yıldızlar yoldaşı olsun.

19. dönem Erzincan Milletvekili Ali İbrahim Tutu: SEYİT RIZA’nın torunu RÜSTEM POLAT yaşamını yitirdi…37’de Elazığ Buğday Meydanı’nda diğer Seyitlerle birlikte haksız-hukuksuz idam edilirken “Ayıptır, zulümdür, cinayettir” diyerek gökyüzünü çınlatan Seyit Rıza ve yoldaşları için yapılan anmalarda, “Dedem Seyit Rıza’nın ve seyitlerimizin kemikleri nerede?” derken tüm Dersim mazlumlarınında sözcülüğünü yapıyordu…En son 2019 Munzur Festivali Anmalarında görüşmüş,çeşitli etkinliklere katılmıştık….Çok üzüldüm.Işıklar içinde uyusun rayver, devri daim, yattığı yer gülistan olsun…Büyük Ailesinin ve sevenlerinin başı sağ olsun…Başımız sağ olsun…Dersim’in başı sağ olsun… Güle güle rayver; yolun açık olsun…Seyit Rıza’ya ve tüm Dersim mazlumlarına -38’de Erzincan Zini Gediği’nde 100’e yakın Alevi, Kırmanc’la birlikte kurşuna dizilip kurda-kuşa yem edilen dedelerimize selamlarımızı, sevgilerimizi, hürmetlerimizi götür… Onları, unutmadığımızı, unutturmayacağımızı, devlette devamlılık gereği taleplerimiz gerçekleşene kadar mücadelemizi devam ettireceğimizi söyle!

Akademisyen Ayfer Karakaya: Seyit Rıza’nın torunu Rüstem Polat Hakk’a yürümüş. Çok üzüldüm; menzili kutlu olsun, Alevi toplumu olarak hepimizin başı sağolsun.

Müzisyen Nedim Şahin: Dersim’in onurlu insanı Seyit Rıza’nın torunu Rüstem Polat Hakk’a yürümüştür üzgünüz. Kendisi ile bir çok kez muhabbet etmişliğim oldu, karakter olarak alçak gönüllü ve onurlu bir insandı. Devrin daim olsun güzel insan yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum.

Yazar Mehmet Kabadayı: 15 Kasım 1937’de Elazığ Buğday Meydanı’nda adaletsiz bir mahkemede 7 yoldaşıyla birlikte idam (katledilen) edilen SEYİT RIZA’nın torunu saygıdeğer büyüğümüz Rüstem POLAT Hakk’a yürümüş, Rüstem POLAT, uzun yıllar boyunca Dedesi SEYİD RIZA’nın ve yoldaşlarının gizlenen mezarlarını bulmak için mücadele etti! Sevgiyle ve saygıyla anıyorum.

PİRHA/ İSTANBUL

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.