Sıhhiye dar geldi

Sıhhiye dar geldi

Sıhhiye dar geldiAnkara'da toplanan Aleviler, zorunlu din derslerinin kaldırılmasını, cemevlerinin ibadethane sayılmasını, Diyanet'in lağvedilmesini...

A+A-

Sıhhiye dar geldiSıhhiye dar geldi

Ankara'da toplanan Aleviler, zorunlu din derslerinin kaldırılmasını, cemevlerinin ibadethane sayılmasını, Diyanet'in lağvedilmesini ve Alevi köylerine cami yapılmamasını istedi

Alevi vatandaşlar, ilk kez taleplerini dile getirmek için meydana indi. Alevi Bektaşi Federasyonu'nun öncülüğünde, zorunlu din derslerinin kaldırılması, cemevlerinin ibadethane sayılması, Diyanet'in lağvedilmesi, Sivas katliamının gerçekleştirildiği Madımak Oteli'nin müze yapılması, Alevi köylerine cami yapılmaması gibi taleplerle düzenlenen "Büyük Alevi Yürüyüşü", Ankara'daki "Eşit Yurttaşlık" mitingiyle sonuçlandı.

Sıhhiye Meydanı'daki kitlesel mitingde, AKP'nin "Alevi açılımı" eleştirilirken, cemevi yapmayı planlamayan partilere oy verilmeyeceği bildirildi.

Partilerden destek

Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya gelen yurttaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren Tren Garı'nda toplanmaya başladı. Gruplar, buradan mitingin yapılacağı Sıhhiye Meydanı'na yürüdü.

CHP, DSP, DTP, ÖDP ve EMEP'in de destek verdiği mitingte konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Cemevi cümbüşevidir" benzetmesiyle çok ayıp ettiğini söyledi.

Askeri kurumlar ile devlet dairelerinde Alevilere ayrımcılık yapıldığını öne süren Balkız, AKP'nin Reha Çamuroğlu öncülüğünde başlattığı "Alevi açılımı"nı da eleştirdi. Balkız, "Dilekçe devri bitti, meydan devri başladı" diye konuştu.

100 bin anonsu

Hacı Bektaş-ı Dergâhı postnişini Veliyettin Ulusoy da masumane taleplerle bir araya geldiklerini belirterek, "İsteklerimiz Anayasa'nın 10. maddesinde var" diye konuştu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Başkanı Fevzi Gümüş, Madımak'ın müze yapılması talebine karşı çıkıldığını belirterek, "Çünkü aynaya baktıkları zaman o gerici yüzlerini görecekler. Kerbela'da Hüseyin'i susuz bırakanlar da bunlardı.

Bu Kasımpaşalı şerif ne diyor? 'Ya sev ya terk et' diyor. Tahammül edeceksiniz ya da sizler gideceksiniz. Hem de nereye gideceksiniz, Amerika'ya Fethullah'ın (Gülen) yanına."

Kürsüden, polis telsizlerinden mitinge katılanların sayısının 100 bin olduğunun anons edildiği duyuruldu.

Mitinge, CHP milletvekilleri Durdu Özpolat, Malik Ecder Özdemir, DSP milletvekili Süleyman Yağız, DTP'li milletvekilleri Hasip Kaplan, Sırrı Sakık, Osman Özçelik, Aysel Tuğluk, Sevahir Bayındır, Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel ile ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras da katıldı. / Fotoğraf: ALTAN BURGUCU

MİTHAT YURDAKUL, TÜRKER KARAPINAR Ankara - Fotoğraf: AA
MİLLİYET - 10 Kasım Pazartesi 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.