Silaha teşvik, alkole yasak

Silaha teşvik, alkole yasak

Silaha teşvik, alkole yasakMehveş EvinDinci medya, merkez medyanın ‘içki düşkünlüğü’nden dem vurmaya bayılır. Moda İskelesi’nde alkollü içki...

A+A-

Silaha teşvik, alkole yasak

Mehveş Evin

Dinci medya, merkez medyanın ‘içki düşkünlüğü’nden dem vurmaya bayılır. Moda İskelesi’nde alkollü içki satışının kaldırılmasını protesto eden insanların haber yapılması bile ‘alkolikler destek çıkıyor’ diye yansıtıldı. Benzer şekilde Keçiören’de alkol satan Alevi esnafı yaka paça döven zabıtalar konusu gazetelere yansıyınca, olay ‘mezhep çatışması körükleniyor’ diye çarpıtıldı.

Bu örnekleri isterseniz münferit vaka olarak değerlendirin. Ancak resmin tamamına bakınca, hele Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun yeni yönetmeliğini inceleyince işin rengi değişiyor.

Amaç, pek masum: Gençleri ve çocukları korumak!

Bana Edibe Sözen’in önermeye kalktığı ‘Gençleri Koruma (ve Kollama) Kanun Tasarısı’ndan pek farklı gelmedi doğrusu. Hükümet, gençleri ve çocukları kötülüklere karşı korumak konusunda çok hassas ama işsizlere, üretimsizliğe çare bulamadıkça istediği kadar ‘korumaya alsın’, hiçbir şeyciği değiştiremez... İşine gelen konularda yasak dayatıp “ama Batı’da böyle” demenin de hiçbir manası ve geçerliliği yok.

EFKARLANAN ADAM

Şöyle bir bakalım, yeni alkollü içki taslağıyla çocuklarımız nasıl korunacakmış:

* Taslakta içki satışı yapan firmaların promosyon (kadeh, türbişon) vermesi bile yasak. Sanki hediyeyi gören, içmeye özenip alkolik olacak.

* Üretici firma, malını taşırken kamyonuna logosunu bile koyamayacak. Nedir, kamyonda logoyu gören koşa koşa bayiye gidip kendini içkiye mi verecek?

* Reklam tamamen yasaklanmasa da yasaktan beter uygulamalar söz konusu: ‘Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği’ gazete ve sinemalarda reklam yasak. Peki bu durumda televizyon ve internet, gençlerin yoğun ilgi göstermediği mecralar mı oluyor? Yoksa bir sonraki adım bu mu?

* Reklamlarda bir başka komik kısıtlama: Boğaz’da rakı içen keyiflenmiş görünemeyecek. Bu durumda üzgün bir kişinin alkol tüketmesi teşvik edilecek herhalde, daha mı iyi? Efkârlanma kültürü bizde pek sevildiği için daha etkili bir satış stratejisi olmaz mı?

* ’İçki içenler, içmeyenlere göre daha yetenekli, zeki, dinç, mutlu’ gösterilirse de cezalandırılacak... Yabancı dizileri, filmleri ne yapacaksınız peki? Onlar da mı yasaklanacak?

* Yıllardır bu ülkenin sporuna büyük katkısı olan Efes Pilsen gibi markalar, uluslararası turnuva düzenleyemeyecek, kendi adıyla spor kulübü kuramayacak. Peki sporu kim destekleyecek, Zemzem Suyu A.Ş. mi?

Hadi hepsini geçtim... Devlet, gençleri ve çocukları koruyalım derken, bir yandan da Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun kredi kartına taksitle silah satışı yapmasını onaylıyor!

Madem içki üretenlere bu muameleyi yapıyorsunuz, her şeyden önce silah satışını teşvik etmekten vazgeçin. Komik oluyorsunuz.

Mehveş Evin

AKŞAM - 23 Ekim 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.