Şimdi reklamlar 'can'lar

Şimdi reklamlar 'can'lar

Şimdi reklamlar 'can'larTRT Şeş, Kürtçe reklam derken sıra Alevi reklamlarına geldi. Özellikle “Munzur Su” reklamı çok...

A+A-

Şimdi reklamlar 'can'larŞimdi reklamlar 'can'lar

TRT Şeş, Kürtçe reklam derken sıra Alevi reklamlarına geldi. Özellikle “Munzur Su” reklamı çok tutuluyor. Son sayısında “Alevi medyasını” kapak yapan Marketing Türkiye’ye göre, kendisini Alevi olarak tanımlayan altı kanal var: Cem TV, Su TV, Ekin TV, Kanal 12, Dem TV ve Yol TV. İlk yıllarda reklam verenlerin çoğunu mahalle esnafı oluştururken artık Baktat, Keyveni Catering, Sevenhill ve Munzur Su reklamları günboyu dönüyor, yeni markalar sırada

Pir Sultan Abdal’ın ‘gelin canlar bir olalım’ deyişini hayat tarzlarının bir parçası haline getiren Aleviler, Kürtlere yönelik pazarlama çalışmalarıyla gündeme gelen ‘etnik pazarlama’ kulvarına girdi. Alevi işadamları bir yandan kendi medyalarını yaratırken, diğer yandan pazarlama iletişimiyle tanışıyor. Alevi hassasiyeti olan kanallar ise kebapçı ve türkü barların reklâmlarıyla geçinemeyeceklerini anlayıp, reklâm departmanları kuruyor, pazarlama müdürleri atıyor. Yayına devam eden ve kendisini Alevi veya Alevi hassasiyetli televizyon olarak tanımlayan altı televizyon var: Cem TV, Dem TV, Ekin TV, Kanal 12, Su TV ve Yol TV. İlk kurulan iki Alevi kanalı olan, TV Avrupa’nın ve Düzgün TV’nin ise yayın hayatı geçtiğimiz yıllarda durduruldu.

Cepte Zülfikar fotoğrafları

Marketing Türkiye dergisi, 1 eylülde çıkacak yeni sayısını Alevi reklâmlarına ayırdı. Çok sayıda TV kanalı kurmanın giderek kolaylaşmasıyla Alevi medyası da aldı başını gidiyor. Yıllardır kendilerini bölgesel radyolar ve aylık dergiler dışında ifade edemeyen Aleviler, ‘birkaç yüz bin doların lafı mı olur’ deyip ardı ardına TV kanalları kurmaya ve satın almaya başladı. Artık bu kanallar Malatya’nın köyündeki bir Alevi dedesine, yıllardır tutmadığı, izleyemediği “Cem”leri izleme fırsatı sunarken, cep telefonlarına Zülfikar fotoğrafları, “Ya Ali” deyişleri indiriyor. Özel içerikli kanallar Aleviler’in kumandasında ilk 10’da yerini çoktan aldı. Hatta bazı izleyiciler kendilerini o kadar ‘bir’ hissettiler ki, Alevi hassasiyeti olan kanalları sabah evden çıkarken sesini kısarak açık bırakmaya başladı. Amaç, reytinglerde gözükmek ve ‘biz de varız’ demekti. Ulusal kanallar da bu hedef kitlenin farkında. İlk yıllarda Alevi televizyonlarına reklâmverenlerin çoğunu mahalle esnafı oluştururken Baktat, Keyveni Catering, Sevenhill ve Munzur Su gibi Alevi işadamlarının sahip olduğu markalar da destek amacıyla reklâm vermeye başladı. Beş yıldır yayın yapan Alevi TV’leri küçümsenemeyecek bir reklâm alanı yarattı. Bu kanallar, Next&Next Star, Evkur, Türk Telekom, Denizbank, Vodafone ve THY gibi şirketlerden reklâm almaya başladı.

Cem TV Sorumlu Yayın Danışmanı  Enver Aysever, ekrandaki kalitenin reklâmlara yansıdığını, kurumsal müşterilerden reklâm almaya başladıklarını, kanalın Cem Vakfı’ndan destek almadan yoluna devam ettiğini ve birkaç yıla kadar merkez reklâm pastasından önemli ölçüde pay alacağını söyledi.

TV’ler kültürü yeniden inşa ediyor

Aysever, “Aleviler, Cem tutmayı dahi unutma durumuna gelmişler. Kendi şenliklerini, reklâmlarını burada görüyorlar. Bu TV’ler kültürü de yeniden inşa ediyor. Kurumsal reklâmverenlerle ısrarla görüşüyoruz, onlara önemli bir mecra olduğumuzu anlatıyoruz. Alevi medyasının artık bilinir olması ve Cem TV ekranının kalitesi onları ikna etmemizi kolaylaştırıyor. Merkez medyanın reklâm aldığı pastadan bizim de pay almamız uzun sürmeyecek. Yine de bize en çok reklâm veren şirketlerin KOBİ’ler olacağını öngörüyorum” diye konuştu.

Yol TV Genel Müdürü Vedat Kara da, Alevi kanallarının televizyonu açan her Alevi’nin üç saniye de olsa kendi kanallarına baktığını belirtti. “Kitlemiz bize olan bağlılığını reklâmverene de gösteriyor” diyen Kara, şöyle devam etti: “Majör kanallarla yarışmıyoruz. Şimdiye kadar kitlemizin verdiği reklâmlarla idare ettik. Programlara Alevi dernekleri sponsor oldu ama artık televizyonculuğu, reklâmı öğrendik. En geç 1 ekimde Türkiye stüdyolarımızdan canlı yayına başlayacağız ve o zamana kadar bir reklâm ajansıyla da anlaşmış olacağız. Biz de kanal olarak kendi reklâmımızı yapacağız. Kurumsallaşma hedefiyle ilerleyeceğiz.”

‘Terör suyu’ başlangıç oldu

Kanallara reklâm veren şirketlerden birisi de, Tunceli’de üretim yapan Munzur Su. Çoğu Avrupa’da yaşamış Tunceli kökenli 200 yatırımcının eşit hisselerle kurduğu Munzur Su, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun birçok ilinde pazar lideri olmasının yanı sıra Ankara, İstanbul ve İzmir’de de pazarda kendine yer açmaya başlamış. Munzur Su Genel Müdürü Haydar Kaya, “Kimisi terör suyu diyor, kimisi Alevi’nin suyu içilir mi diyor. Yine de son hızla ilerliyoruz. Gelecek aylarda damacana ve bardak suyu da çıkaracağız” dedi. Zaman zaman Alevi TV’lerine reklâm verdiklerini belirten Kaya, “Aleviler kalabalık bir toplum. Bu mecraya reklâm vermek önemli. Ama ulusal kanallar her zaman daha etkili. Yeni yılda bir reklâm kampanyası yapacağız. Önce ulusal kanallara sonra Alevi TV’lerine reklâm vereceğiz” dedi.

Nokta atışı gerek

Reklâmverenler Derneği Başkanı Hakan Gören, günümüz şartlarında toplu ve genel iletişimden daha çok nokta atışı yaparak hedef kitleye ulaşmaya çalıştıklarını belirterek, “Bu nedenle tematik kanalların önemli olduğunu düşünüyorum. Fakat bu Alevi, Kürt temalı kanalların medya planlarında yer alması her üye markamızın kendi tasarruflarında olan bir konudur” değerlendirmesi yaptı.

Taraf - Istanbul - 30 Ağustos 2009

İLGİLİ HABERLER :

Televizyonda "Alevi" açılımı

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.