"Şimdiye kadar Aleviler öldürülüyordu, şimdi ise Alevilik öldürülmek isteniyor"

"Şimdiye kadar Aleviler öldürülüyordu, şimdi ise Alevilik öldürülmek isteniyor"

"Şimdiye kadar Aleviler öldürülüyordu, şimdi ise Alevilik öldürülmek isteniyor"Hacı Bektaş Veli Dergâhı Postnişini...

A+A-

"Şimdiye kadar Aleviler öldürülüyordu, şimdi ise Alevilik öldürülmek isteniyor""Şimdiye kadar Aleviler öldürülüyordu, şimdi ise Alevilik öldürülmek isteniyor"

Hacı Bektaş Veli Dergâhı Postnişini Sayın Veliyettin Ulusoy’un, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı İstanbul Şubesinde gerçekleştirilen II. Dedeler ve Babalar İstişare Toplantısına göndermiş olduğu mesaj;

(...) Üzerinde önemle ve dikkatle duracağımız en önemli konulardan biriside dedelere zakirlere maaş verilmesidir. Bu teklif ancak Alevi-Bektaşi inancını içinde özümsemeyen veya bilmeyenler tarafından yapılabilir. Alevi-Bektaşi yolu, bir rızalık yoludur. (Buyruk’ta ‘Rıza Şehri” ni okuyun) Orada maaş olmaz. İnanç hizmetleri yapanlar (dedeler zakirler vs. ) hizmetlerinin karşılığı bir beklentisi asla olamaz. Hakullah, sadece karşılıklı rızalıktır, kesinlikle amaç değildir.

Eğer Dedelere maaş gerçekleşir ve toplumumuzdan buna heves eden olur ise bunlar yolumuza ihanet edenlerdir. Alevi-Bektaşi inancı ve toplumu tarafından asla kabul görmeyecektir. Bunlar ancak kendi Alevi’sini yaratmak isteyen zihniyetin ürünü olur. Şimdiye kadar Aleviler öldürülüyordu, şimdi ise Alevilik öldürülmek isteniyor. Alevi-Bektaşi tarihinin beklide en tehlikeli döneminden geçiyoruz...

"Şimdiye kadar Aleviler öldürülüyordu, şimdi ise Alevilik öldürülmek isteniyor"

Hacı Bektaş Veli Dergâhı Postnişini Sayın Veliyettin Ulusoy’un, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı İstanbul Şubesinde gerçekleştirilen II. Dedeler ve Babalar İstişare Toplantısına göndermiş olduğu mesaj;

Merhaba Dostlar,

Özel nedenlerden dolayı aranızda bulunamıyorum. Ancak bütün benliğimle sizlerle birlikteyim ve beraberim.

Bu yol ve toplumumuz için büyük bir özveri ile çalışan dostlar vasıtasıyla sizlerle düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

Alevi-Bektaşi tarihinde ilk defe gerçekleşen 9 Kasım yürüyüşümüz basına; Sonunda Alevileri de sokağa döktünüz” Şeklinde yansıdı.

İsteklerimiz gerçekten çok masumane, sadece anayasa uygulansın ve haklarımız verilsin, fazla bir talebimiz yok. Bu yürüyüşün bizim için önemi ise sadece şu; “ bir ve beraber olur isek sonuca ulaşabiliriz”

Türkiye’nin inanç bakımından bu kadar homojen olmasının, demokrasiye büyük zararları vardır.

Şu gerçek önümüzde duruyor; bugün ki iktidarın içine düştüğü hoşgörüsüz zihniyetinde bu homojen inanç ikliminin biat anlayışından kaynaklandığına inanıyorum.

İşte bu sebepten ilerde kendini bunlarında dışında hisseden her insanın, hayat tarzının kültürel farklılığını dikkate alarak zarif bir yaklaşımının herkesin menfaatine olacağın eminim.
 
Üzerinde önemle ve dikkatle duracağımız en önemli konulardan biriside dedelere zakirlere maaş verilmesidir. Bu teklif ancak Alevi-Bektaşi inancını içinde özümsemeyen veya bilmeyenler tarafından yapılabilir. Alevi-Bektaşi yolu, bir rızalık yoludur. (Buyruk’ta ‘Rıza Şehri” ni okuyun) Orada maaş olmaz. İnanç hizmetleri yapanlar (dedeler zakirler vs. ) hizmetlerinin karşılığı bir beklentisi asla olamaz. Hakullah, sadece karşılıklı rızalıktır, kesinlikle amaç değildir.

Eğer Dedelere maaş gerçekleşir ve toplumumuzdan buna heves eden olur ise bunlar yolumuza ihanet edenlerdir. Alevi-Bektaşi inancı ve toplumu tarafından asla kabul görmeyecektir. Bunlar ancak kendi Alevi’sini yaratmak isteyen zihniyetin ürünü olur. Şimdiye kadar Aleviler öldürülüyordu, şimdi ise Alevilik öldürülmek isteniyor. Alevi-Bektaşi tarihinin beklide en tehlikeli döneminden geçiyoruz.

Diğer yandan, mevcut durumda sorunumuz, İslam içi meşruiyetimizin tescili ve başbakanlığa veya bir bakanlığa bağlı bir genel müdürlük veya diyanette temsil değil, kültürel ve bireysel düzeyde eşitlik ve özgürlük elde etmektir. Diyanet ise laiklik ve demokrasi açısından lağvedilip, inanç tercihlerinin inananlara bırakılması gerekmektedir.

Sizleri bütün kalbimle ve sevgimle selamlıyor,  Şahı Merdan ve Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin bugünlerde bize yol göstermesini ve kılavuz olmasını niyaz ediyorum. Aşk ile..

Veliyettin ULUSOY
Alevihaber.com - 12 Aralık 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.