Sinemanın 'çirkin' kralını gençler andı

Sinemanın 'çirkin' kralını gençler andı

Sinemanın 'çirkin' kralını gençler andı   İSTANBUL (08.09.2008) - Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Eyüp...

A+A-

Sinemanın 'çirkin' kralını gençler andıSinemanın 'çirkin' kralını gençler andı  
 
İSTANBUL (08.09.2008) - Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Eyüp Şubesi Gençlik Komisyonu dün Konferans Salonu’nda “Yılmaz Güney’in Hayatı ve Şiirleri” etkinliği düzenledi.

Etkinlik PSAKD Eyüp Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Gençlik Komisyonu’ndan sorumlu Esra Güney’in konuşmasıyla başladı. Güney konuşmasında, Yılmaz Güney’in 9 Eylül 1984’te yaşamını yitirmesi nedeniyle bu etkinliği gerçekleştirdiklerini belirtti. Yılmaz Güney’in devrimci sanatçı kimliğine dair vurgu yapan Güney, “Onun en büyük silahı sanatı olmuştur. O sanatını devrimcilik mücadelesinde bir silah olarak kullanmıştır” dedi.

Güney’in konuşmasının ardından Yılmaz Güney’in kamera arkası görüntülerinden, konuşmalarından ve filmlerinden kısa kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. Gösterim esnasında Yılmaz Güney’in şiirleri PSAKD’li gençler tarafından seslendirildi.

“Devrimciydi, halktan yanaydı, halktan birisiydi”

Etkinlik, Yeni İnsan Yeni Sinema dergisinin editörü Zahit Atam’ın sunumuyla devam etti. Atam konuşmasında, Yılmaz Güney’in ezilenlerin sinemasını yaptığını, filmlerinin içeriğine bakıldığında bunun özellikle göze çarptığını belirtti. Bir çok ülkede darbeler döneminde muhalif film çekimlerinin kesintiye uğradığını söyleyen Atam, Güney’in '80 darbesine rağmen film çekmeye devam ettiğini vurguladı. “Üçüncü dünya ülkelerinde muhalif filmler geri planda kalmıştır ama Türkiye’de tam tersine Güney’in filmlerini milyonlar izlemiştir” diyen Atam, Yılmaz Güney’in sinemasının anti-emperyalist özelliğinin öne çıktığını, gericilik karşıtı olduğunu, eşitlik düşüncesinin vurgulandığını, ezilenlerin mücadelesini, ezilenleri savunduğunu, Kürt ve Türk halklarının kardeşliğini vurguladığı belirtti. Atam son olarak Güney şahsında, “devrimciydi, halktan yanaydı, halktan birisiydi” dedi.

Sunumun ardından soru ve cevap bölümünde etkinliğe katılanlar editöre sorular yöneltti. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı etkinlik, Yılmaz Güney’in Yol filminin gösteriminin ardından sona erdi.

ATILIM - 08 Eylül 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.