Sirmen'in Kur'an Kursu açılımına Aleviler'den tepki

Sirmen'in Kur'an Kursu açılımına Aleviler'den tepki

Sirmen'in Kur'an Kursu açılımına Aleviler'den tepkiPir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin Olağan Danışma Kurulu, dinin...

A+A-

Sirmen'in Kur'an Kursu açılımına Aleviler'den tepkiSirmen'in Kur'an Kursu açılımına Aleviler'den tepki

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin Olağan Danışma Kurulu, dinin siyasallaştırıldığını belirterek, “Sayın Sirmen, ‘Her mahalleye Kur’an kursu açacağız’ derken herkese ‘Alevilik dersleri vereceğiz’ diyebilme ihtiyacını duymamaktadır. Böyle bir vaat verilse bile Pir Sultan örgütlülüğü bunu doğru görmez. Tıpkı Kur’an kursu açılımını doğru bulmadığı gibi" açıklamasında bulundu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin Olağan Danışma Kurulu tüm şube yöneticilerinin katılımıyla Ankara’da 7-8 Şubat 2009 tarihlerinde toplandı. Yerel seçimlerin tartışıldığı toplantı sonrası yapılan açıklamada, AKP iktidarı aracılığı ile merkezi düzeyde Türkiye’nin karanlık bir geleceğin içine itildiği ifade edildi. Son zamanlarda oy alabilmek için AKP’ye benzeme, AKP’nin politikalarını taklit etme çabası içine girildiğinin görüldüğüne işaret edilen açıklamada şöyle denildi:

“CHP’nin İstanbul Belediye Başkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun propaganda çalışmalarını yürütürken ‘Bizim adalet anlayışımız. Hazreti Ömer’in adalet anlayışıdır. Devletin işini yaparken devletin mumunu, kendi işini yaparken kendi mumunu yakıyor’ demiştir. Mersin’in Mut ilçesinde aday gösterilen Selahattin Arslan’ın tarikat yurtlarının açılmasına izin verdiği, hatta bir toplantıda ‘Süleymancılar bu ülke için tehlike değildir’ dediği bilgileri gelmektedir. CHP başta İstanbul’da olmak üzere çarşaflı kadınların katılımını çok öne çıkararak, yıllarca reddettiği dinsel bir sembolü meşrulaştırmakta ardından, CHP Kocaeli Milletvekili Adayı Sefa Sirmen. her mahalleye Kur’an kursu açacağı vaadinde bulunmaktadır. CHP’nin Doğudaki bazı örgütlerinde yöneticilerin ‘bizler muhafazakar sosyal demokratız’ dedikleri bilinmektedir Bu örnekler, siyaset dilinin giderek daha fazla dinselleştiğini göstermektedir ki, bu değişim gerçek anlamada laiklik için çaba gösteren mücadele yürüten toplumsal kesimler için kaygı verici bir gelişmedir.

-“DİNİN SİYASALLAŞTIRILMASINI DOĞRU BULMUYORUZ

CHP lideri Baykal’ın değişimi onaylayan bir tavır içinde olduğu belirtilen açıklamada, sayısal açıdan azınlıkta olan demokratik ve eşitlik taleplerinin gözardı edildiği vurgulandı. Açıklamada, “Sayın Sirmen, ‘Her mahalleye Kur’an kursu açacağız’ derken herkese ‘Alevilik dersleri vereceğiz’ diyebilme ihtiyacını duymamaktadır. Böyle bir vaat verilse bile Pir Sultan Örgütlülüğü bunu doğru görmez. Tıpkı Kur’an kursu açılımını doğru bulmadığı gibi" denildi.

Kaçak veya resmi yüz binlerce Kur’an kursu varken, belediyeler eliyle Kur’an kursu açılmasının demokrasi ve laiklik açısından sapma olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Siyasetin ve toplumun dinselleştirilmesine, dinin de siyasallaştırılmasına karşı çıkan örgütlülüğümüz, oy alabilmek adına yaşanan bu gelişmelerin karşısındadır" ifadelerine yer verildi

MİLLİYET - ANKA - 10 Şubat 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.