Sivas Davası, Yargıtay'daki Ana Dava Dosyasını Bekliyor

Sivas Davası, Yargıtay'daki Ana Dava Dosyasını Bekliyor

Madımak Oteli Davasında Mahkeme, Yargıtay'daki Ana Dava Dosyasını Bekliyor Sivas'taki Madımak Oteli yangını ile ilgili açılan ana davadan...

A+A-

Sivas Davası, Yargıtay'daki Ana Dava Dosyasını BekliyorMadımak Oteli Davasında Mahkeme, Yargıtay'daki Ana Dava Dosyasını Bekliyor

Sivas'taki Madımak Oteli yangını ile ilgili açılan ana davadan dosyaları ayrılan 7 firari sanıkla ilgili davanın görülmesine Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya müdahil avukatların yanı sıra Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras da katıldı.

Fransa'da olduğu iddia edilen ve kırmızı bültenle aranan eski Sivas Belediye Meclisi Üyesi Cafer Erçakmak'ın Türkiye'ye iadesi konusunda ne gibi bir işlem yapıldığının Adalet Bakanlığı'na sorulması kararlaştırıldı. Müdahil avukatları ise Erçakmak'ın yakalanmasının hızlandırılmasını istedi.

Avukat Şenal Sarıhan, mahkemeye 2 sayfalık dilekçe sunarak bazı taleplerde bulundu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun mahkemeye Erçakmak'ın Fransa'da ikamet ettiğine ilişkin kaydın Emniyet Genel Müdürlüğü'nden alınan idari kayıtlardan tespit edildiğini bildirdiğini dile getiren Sarıhan, TÜİK'ten Erçakmak'ın bulunduğu şehrin; Dışişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Fransa'daki Türkiye Büyükelçiliğinden açık adresinin sorulmasını talep etti.

Dilekçede Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün mahkemeye gönderdiği 1 Eylül 2009 tarihli yazıda "Sanığın Fransa'da olduğunun teyidi halinde Fransa makamlarından ülkemize iadesi amacıyla tutuklanmasının İçişleri Bakanlığı'ndan talep edecekleri" ifadesinin yer aldığını anlatan Sarıhan, bu konuda bir işlem yapılıp yapılmadığının sorulmasını istedi.

Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili ise Erçakmak hakkında çıkarılan tutuklama müzekkeresinin devamını isteyerek ana dava dosyasının Yargıtay'dan gönderilmesinin beklenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca Erçakmak'ın yakalanması için yurt dışındaki büyükelçilik ve konsolosluklar aracılığıyla gerekli araştırmaların yapılmasını da talep etti.

Mahkeme Başkanı Hasan Şatır da talep edilen Sivas olayları ana dava dosyasının Yargıtay Başkanlığı'ndan henüz dönmediğini söyledi. Talepleri değerlendirmek için duruşmaya ara veren Şatır, "Erçakmak'ın Türkiye'ye iadesi konusunda ne gibi bir işlem yapıldığının Adalet Bakanlığı'ndan sorulmasına, ana dava dosyasının Yargıtay'dan dönmesinin beklenmesine" karar verildiğini açıkladı. Erçakmak'ın Türkiye'deki mallarına zorlama amaçlı el konulmasına yönelik talebi reddeden mahkeme, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

"MARAŞ DOSYASI YARGIÇ VE SAVCILARIN ÖNÜNE KOYULSUN"

Duruşma sonrası Ankara Adliyesi önünde açıklama yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, hükümetin Kahramanmaraş olaylarıyla ilgili dava dosyasının mahzenden çıkartıp yargıçların-savcıların önüne koyması gerektiğini söyledi. 31 yıl önceki Kahramanmaraş olaylarında resmi rakamlara göre 111 kişinin öldüğünü binin üzerinde insanın yaralandığını hatırlatan Balkız, 529 evin ve 289 iş yerinin de tahrip edildiğini ifade etti.

Olaylara ilişkin görülen davanın bir numaralı sanığının daha sonra milletvekili yapıldığını iddia eden Balkız, Sivas olaylarına ilişkin davanın bir numaralı sanığı Cafer Erçakmak hakkında ise 16 yıl sonra gıyabi tutuklama kararı verildiğini savundu. Katillerin gerçekten yargılanmadığını ve hakkın yerini bulmadığını ileri süren Balkız, "Adalet tecelli etmemiş, vicdanlar rahatlamamıştır." dedi.

Kırmızı çarpı işaretli beyaz önlükler giyen federasyon üyeleri ise "Maraş, Çorum, Sivas, Gazi katliamlarının hesabı verilsin." yazılı pankart açtı.

Sondakika - (CİHAN) - 24 Aralık 2009

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.