Sivas davasında iade skandalı

Sivas davasında iade skandalı

Sivas davasında iade skandalıMadımak sanıklarından Cafer Erçakmak için Kırmızı Bülten’e iadeyi gerektirmeyen bir suç yazılmış...2...

A+A-

Sivas davasında iade skandalıSivas davasında iade skandalı

Madımak sanıklarından Cafer Erçakmak için Kırmızı Bülten’e iadeyi gerektirmeyen bir suç yazılmış...

2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nin yakılması ve 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan Sivas Katliamı’na ilişkin firari sanıklar hakkında açılan ek davadan “iade skandalı” çıktı

Erçakmak’ın Fransa’da yaşadığı Adalet bakanlığı’na bildirilmemiş, Kırmızı Bülten’e de suçu yanlış yazılmış.

Müdahil avukatları, 1 Eylül 2009’da Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) dilekçe vererek Erçakmak’ın adres bilgilerini sordu. TÜİK, 19 Eylül 2009’da verdiği yanıtta Erçakmak’ın Fransa’da ikamet ettiğini bildirdi. Mahkeme, bunun üzerine TÜİK’e Erçakmak’ın Fransa’da ikamet ettiği bilgisine nasıl ulaşıldığını sordu.

TÜİK Başkanvekili Ömer Toprak imzasıyla 25 Eylül’de mahkemeye gönderilen yazıda, kurum kayıtlarının incelenmesinden Erçakmak’ın Fransa’da ikamet ettiğine ilişkin bilginin Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alındığının anlaşıldığı belirtildi.

Bakanlık bilmiyor

Adalet Bakanlığı ise kısa süre önce kaleme aldığı yazıda, Erçakmak’ın nüfus kayıt örneğinde ikamet adresinin Fransa olarak görüldüğüne ilişkin haberler üzerine, konuyu Ankara Başsavcılığı’na sordu. Böylece bakanlığın Erçakmak’ın aranıp aranmadığına ilişkin bugüne kadar bilgi sahibi olmadığı ve iadesi için girişimde bulunmadığı anlaşıldı. Emniyetin de Erçakmak’ın Fransa’da olduğuna yönelik bilgiyi bakanlığa bildirmediği ortaya çıktı.

Erçakmak hakkında çıkarılan kırmızı bültende cezası 5 yıldan az olan bir suç yazıldığı ve bunun yakalanması durumunda Türkiye’ye iadesini güçleştirdiği de ortaya çıktı.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU - Milliyet Ankara - 27.12.2009

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.