Sivas Davasında Yakınlar da Müdahil

Sivas Davasında Yakınlar da Müdahil

Sivas Davasında Yakınlar da Müdahil    SİVAS’ta Madımak Oteli’nin 2 Temmuz 1993’te yakılması ve 35 kişinin ölümüyle...

A+A-

Sivas Davasında Yakınlar da MüdahilSivas Davasında Yakınlar da Müdahil
   
SİVAS’ta Madımak Oteli’nin 2 Temmuz 1993’te yakılması ve 35 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylara ilişkin ana davadan dosyaları ayrılan firari 7 sanığın yargılanmasına devam edildi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın dünkü duruşmasına, sanık İhsan Çakmak’ın avukatı Gökhan Öztürk ile müdahil avukatları Fevzi Gümüş, Şenal Sarıhan, Mehdi Bektaş, Kazım Genç, Süleyman Ateş, Üzüm Ateş ve Ankara Barosu adına avukat Onur Tatar katıldı.

Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, hakkında yakalama emri bulunan Cafer Erçakmak’ın yakalanamadığını bildirdi. Bazı müdahil avukatları söz alarak, katılma talebinde bulundu ve soruşturmanın genişletilmesini istedi. Savcı Mustafa Bilgili, mağdur ve müşteki vekillerinin, davaya müdahil olma talebinin kabulüne karar verilmesini talep etti.

Savcı Bilgili, sanık Cafer Erçakmak hakkındaki yakalama emrinin devamına karar verilmesini ve Yargıtayda bulunan "Sivas Davası" ana dosyasının beklenilmesini istedi. Mahkeme Heyeti, ara kararında, katılma isteminde bulunan vekillerin dilekçelerinde adları geçen kişilerin, suçtan zarar görme ihtimallerine karşı Fevzi Gümüş, Şenal Sarıhan, Mehdi Bektaş, Kazım Genç, Süleyman Ateş, Üzüm Ateş ve Onur Tatar’ın müdahil vekili olarak kabullerine oy birliği ile karar verdi.

'GÖRÜNTÜLER İNCELENSİN'

Avukat Şenal Sarıhan, "Sivas olayları sırasında çekilen video kaydı ve emniyetçe çekilen fotoğraflar ile müdahiller tarafından sunulan fotoğrafların ana dava dosyasında yer aldığını belirterek, Yargıtaydaki ana dava dosyası içindeki söz konusu fotoğraf ve görüntülerin mahkemeye getirilmesini, sanıkların buralarda yer alıp almadığının bilirkişi heyetince tespit edilmesini" istedi. Görgüye dayalı bilgileri olan mağdurlar ile olayın tanığı polis görevlilerinin hazır edilerek, sanıklar ile ilgili teşhis işlemi yaptırılmasını, olaylara katıldığı tespit edildiği halde bugüne kadar yargı önüne çıkarılamamış ve haklarında iddianame düzenlenmemiş kişilerle ilgili hazırlık soruşturması yapılıp yapılmadığının, Sivas ve Ankara Emniyet müdürlüklerinden sorulmasını talep etti.

BİRGÜN - 27 Şubat 2009

16 yıl sonra müdahillik

Sivas Katliamı davasında, katliamda öldürülenlerin yakınlarının müdahillik talebi kabul edildi. ‘Dava derinleştirilsin’ talebi ise Yargıtay’daki ana dava dosyasının incelenmesinden sonra değerlendirilecek.

Sivas Madımak Oteli’nde gerçekleştirilen katliam davasında yakınların müdahillik talebi, 16 yıl sonra kabul edildi. Firari sanıkların yargılanmasına Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Dün görülen duruşmada, öldürülenlerin yakınları da dahil 124 mağdur, davaya müdahillik talebinde bulundu. Önceki duruşmada, dosyanın zaman aşımından düşürülmesi istenmişti.

Davanın dün görülen duruşmasına, katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları ve avukatları ile sanık İhsan Çakmak’ın Avukatı Gökhan Öztürk katıldı. Duruşmada aralarında ölenlerin yakınlarının da bulunduğu katliam mağduru 124 kişi davaya müdahillik talebinde bulundu. Mahkeme ara kararında müdahillik talebini kabul etti.

DERİNLEŞTİRİLMESİ İSTENDİ

Mağdur avukatları, ana davada bulunan video kayıtları ve fotoğrafların, sanıkların teşhisi için bilirkişi heyeti tarafından incelenmesini ve inceleme sırasında sanıkların mahkemeye getirilmesini talep etti. Ayrıca, olay mağdurları ve görgü tanığı polislerin de mahkemede sanıkları teşhis etmeleri istendi. Mağdurların avukatları, hiç yargılanmamış ancak olayla ilgili, haklarında dava dosyası hazırlanmış kişilerin var olup olmadığı konusunda Ankara ve Sivas Emniyet Müdürlükleri ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nden bilgi alınmasını talep ettiler.

Sanık İhsan Çakmak’ın Avukatı Gökhan Öztürk ise, Çakmak hakkında teşhis işleminin ana davada yapıldığını savunarak, davanın zaman aşımı nedeniyle düşürülmesini, düşürülmediği takdirde ise Çakmak’ın beraatını istedi. Bunun üzerine mahkeme heyeti, ana dava dosyasının 20 Ocak 2008’de Yargıtaya’a gittiğini hatırlattı.

YARGITAY BEKLENECEK

Duruşmada, Firari Sanık Cafer Erçakmak hakkındaki yakalama emrinin devamını isteyen mahkeme, mağdur avukatların olayın derinleştirilmesine ilişkin talepleri için Yargıtay’daki ana dosyanın beklenmesine karar verdi. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü ile Ankara ve Sivas Emniyet Müdürlüklerinden konuyla ilgili, hakkında davaya hazırlık soruşturması başlatılan başka isimlerin olup olmadığının sorulmasını istedi.

Bir sonraki duruşma 26 Mayıs’ta görülecek.

NE OLMUŞTU?

Sivas’ta Madımak Oteli’nde 2 Temmuz 1993’te 35 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylarla ilgili dönemin Ankara 1 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde görülen dava, 3 kez Yargıtay’da bozulduktan sonra 7 yılda karara bağlanmıştı. 34 kişi ağırlaştırılmış müebbet, 4 kişi müebbet, 15 kişi de 5 yılla 20 yıl arasında değişen cezalar almıştı. Ancak olayların en büyük sorumlusu olarak gösterilen Cafer Erçakmak’ın da aralarında bulunduğu 7 sanık uzun süre yakalanamayınca dosyaları 2004’te ayrılmış, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren yargılamada, davanın zaman aşımından düşürülmesi talep edilmişti. (ANKARA)

EVRENSEL - 27 Şubat 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.