"Sivas hükümlüleri krallar gibi"

"Sivas hükümlüleri krallar gibi"

CHP: "Sivas hükümlüleri krallar gibi" Sivas katliamı davasından müebbet hapse mahkum olan 33 hükümlünün, cezaevinde...

A+A-

CHP: "Sivas hükümlüleri krallar gibi"CHP: "Sivas hükümlüleri krallar gibi"

Sivas katliamı davasından müebbet hapse mahkum olan 33 hükümlünün, cezaevinde korunup kollandıkları ve gardiyanlar üzerinde de hakimiyet kurdukları öne sürüldü.

ANKARA - Sivas’ta 2 Temmuz 1993 günü Madımak otelinin yakılması ve 37 kişinin ölümü ile sonuçlanan olaylarda, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan 33 hükümlüye " Özel ve farklı muamele " yapıldığı öne sürüldü. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, bu hükümlülerin Sivas E tipi Cezaevinde tek kişilik odalarda kalmaları gerektiği halde, korunup kollandıklarını savunarak, " Hükümlüler, cezaevi personeli üzerinde de hakimiyet kurmuşlardır " dedi.

Okay, TBMM Başkanlığına verdiği ve Adalet Bakanı Sadulah Ergin tarafından cevaplandırılmasını istediği soru önergesinde, Sivas davası hükümlülerinin bir bölümünün geçen yıl değişik cezaevlerine dağıtıldıklarını da belirterek, " Ancak Mayıs 2009’da gelen basıklar üzerine bu kişilerin yeniden Sivas Cezaevine gönderildiği iddiaları vardır " dedi. Okay " Hükümlülerin Sivas cezaevine dönmesi için kimler itiraz etmiş ve bu geri dönüş için kim baskı yapmıştır? " sorusunu da yöneltti.

33 İDAM ÇIKTI

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 günü Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında, aralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu pek çok sanatçı ve fikir insanı Sivas’a gelmişti. Kültür Merkezi içindeki karşıt grupla çıkan taşlı sopalı çatışma sonrası,Hükümet Konağı taşlanmış, Madımak Oteli önüne gelen grup da oteli ataşe vermişti.

Otele sığınan kişilerden, Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin'in de aralarında bulunduğu 35 kişi yanarak yaşamını yitirdi. Aziz Nesin ve 51 kişi de yaralı kurtuldu. Valilikçe ilan edilen iki günlük sokağa çıkma yasağı ile birlikte, güvenlik güçleri şehirde hakimiyet sağlayabildi. Olaylarla ilgili 124 kişi tutuklandı.7 yıl süren dava sonrası, 33 kişi idama 85 kişi 2-15 yıl arasında hapis cezasına mahkum edildi. 37 sanık da beraat etti. 33 idamlığın cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına dönüştürüldü.

Gazeteport - 03.02.2010

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.