Sivas Katliamı 15. yılında lanetleniyor

Sivas Katliamı 15. yılında lanetleniyor

Sivas Katliamı 15. yılında lanetleniyor Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenler 2 Temmuz günü Türkiye’nin bir çok yerinde...

A+A-

Sivas Katliamı 15. yılında lanetleniyorSivas Katliamı 15. yılında lanetleniyor

Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenler 2 Temmuz günü Türkiye’nin bir çok yerinde törenlerle anılacak

Sivas Katliamı 15’inci yıl dönümünde çeşitli etkinliklerle protesto edilecek. Katliam, Sivas Madımak Oteli başta olmak üzere Ankara, İstanbul ve İzmir’de vatandaşlar tarafından lanetlenecek.

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 yılında Madımak Oteli’nin ateşe verilmesiyle katledilen 35 kişi, katliamın 15’inci yıl dönümünde anılacak. Anma etkinlikleri kapsamında Pir Sultan Abdal Kültür Derneği başta olmak üzere Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ve çok sayıda Alevi kurum ve kuruluşu, siyasi parti ve kitle örgütleri çalışmalarını sürdürüyor.

Çalışmalarla ilgili olarak açıklama yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Avukat Fevzi Gümüş, “2 Temmuz’da Madımak Oteli’nin önünde buluşalım” çağrısında bulundu. Gümüş, Sivas olaylarının Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçtiğini belirterek Madımak Oteli’nin müze yapılmamasını eleştirdi. AKP Hükümeti’nin müze talebini görmezden geldiğini ifade eden Gümüş, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, “Madımak Oteli’nin kamulaştırılması için yeterli bütçeye sahip değilim” şeklindeki açıklamalarına tepki gösterdi. Madımak Oteli’nin bir an önce müze yapılması için hükümeti gerekli adımları atmaya çağıran Gümüş, “AKP, kendine özgü demokrasi anlayışından kurtulmak istiyorsa, Madımak Oteli’nin müze yapılması taleplerimize uzak kalmamalıdır. Orayı müze yapmak, bu iktidarın boynunun borcudur” dedi.

Türkiye’nin bu utancı temizlemesi için Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesi, katliamın karanlıkta kalmış gerçek faillerinin bulunması ve Alevilerden özür dilenmesi gerektiğini vurgulayan Gümüş şöyle dedi: “Her yıl olduğu gibi bu yıl da 2 Temmuz’da Madımak Oteli’nde karanfillerimizi bırakıp kaybettiğimiz değerleri anacağız. Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesine ilişkin mücadeledeki kararlılığımızı bir kez daha göstereceğiz.”

Yoğun katılım bekleniyor

Sivas Madımak Oteli önünde 2 Temmuz Çarşamba günü düzenlenecek anma toplantısına, on binlerce vatandaşın katılması bekleniyor. Buradaki etkinliklere siyasi parti liderleri, kitle örgütleri ve meslek örgütü temsilcileri destek verecek. Sivas’taki anma etkinliklerine çevre illerden de çok sayıda vatandaş katılacak.

Katliamın ardından 15 yıl geçmesine karşın Madımak Oteli’nin müze yapılması isteği ise yanıtsız kaldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, “müze” projesinden geri adım atmasına ilişkin tepkiler sürüyor. Anma etkinliklerinde müze talebine bir kez daha vurgu yapılacak.

İzmir’de miting

Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu, Konak Kemeraltı Girişi’nde yaptığı basın açıklaması ile 2 Temmuz’da saat 17.30’da Gündoğdu Meydanı’nda yapılacak olan mitinge katılım çağrısı yaptı. Platform Sözcüsü Ali İzzet Uğur, biz kez daha hesap sormak için alanlarda olacaklarını vurgulayarak, “Demokratik bir ülkeye olan özlemimizi, bu uğurda vereceğimiz mücadelenin kararlılığını haykıracağız” dedi. Açıklamanın ardından Kemeraltı Çarşısı içinde bildiri dağıtıldı.

Eskişehir Emek Platformu da 2 Temmuz’da kitlesel bir basın açıklaması yapacağını duyurarak, tüm Eskişehirlileri anmaya davet etti. Madımak Oteli’nin müze yapılması talebinin de yer alacağı miting, 2 Temmuz günü saat 18.00’de Kızılay İş Hanı’ndan yürüyüşle başlayacak. (HABER MERKEZİ)

Anmalar ortaklaştırıldı

Gaziantep’te birçok demokratik toplum örgütü ve siyasi parti bir araya gelerek 2 Temmuz’da katledilenler için ortak bir anma yapacak. BES Gaziantep Şubesi’nin çağrısı sonucu bir araya gelen 14 kurum bir platform oluşturdu. Platform 2 Temmuz günü saat 17.00’de Yeşilsu önünde bir basın açıklaması yapacak.

Hatay’da bir araya gelen Eğitim Sen, SES, BES, Yapı-Yol Sen, DİSK, HTO, Serinyol Pir Sultan Abdal Derneği, TÖP, ESP, ESP, İHD ve Antakya Kültür Sanat Derneği, Sivas Katliamı’nın yıl dönümü nedeniyle ortak basın toplantısı düzenledi. Yapılan açıklamada 2 Temmuz’da saat 18.00’de Ulus Alanı’nda basın açıklaması, Antakya Oda Tiyatrosu’nda anma düzenleneceği duyurdu.

Kayseri’de, 2 Temmuz Platformu, Sivas Katliamı’nı protesto etmek için 2 Temmuz’da Sivas’a gidecek.

EVRENSEL - 1 Temmuz 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.