Sivas katliamı 16. yıldönümünde anılıyor

Sivas katliamı 16. yıldönümünde anılıyor

Sivas katliamı 16. yıldönümünde anılıyorSivas'ta 2 Temmuz 1993'te gerçekleştirilen katliamda hayatını kaybedenler olayların...

A+A-

JKJKKJSivas katliamı 16. yıldönümünde anılıyor

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te gerçekleştirilen katliamda hayatını kaybedenler olayların 16. yılında anılıyor

FOTO GALERİ : SİVAS'TAN ORTAK SES: MADIMAK MÜZE OLSUN

FOTO GALERİ : DEVLET İZLEDİ, 33 AYDIN YAKILDI

Sivas'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde Madımak Oteli'nin yakılması sonucu ve 35 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların 16'ıncı yıldönümü nedeniyle kentti iki ayrı anma programı yapıldı. Programa katılan tüm konuşmacılar, otelin müzeye dönüştürülmesi konusunda çağrıda bulundu.

Sivas olaylarının 16'ıncı yıldoönümü nedeniyle çeşitli sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve dernekler Madımak Oteli önünde anlam programı düzenledi. İlk program Alevi Vakıfları Federasyonu, Cem Vakfı, Atatürkçü Düşünce Derneği, Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği, Eğitim-iş Sendikası, Türkiye gençilr Birliği ve İşçi Partisi tarafından gerçekleştirildi. Atardürk anıtına çelenk bırakan yaklaşık 300 kişilik grup daha sonra yürüyşerek otel önüne geldi. Burada otele karanfil bırakan grup adına konuşan Alevi Vakıfları Federasyonları Başkanı Doğan Bermek, otelin müzeye dönüştürülmesi yönünde açıklamalar yaptı. Bermek, "Laik ve çağdaş Cumhuriyetei karşı yapılan saldırılar karşısında devletin suskunluğu son bulmak zorundadır. Devleti yönetenler bu katliamı önleyemeyen devlet adına 2 Temmuz anma törenlerine katılmalı ve tüm insanlık önünde bu katliamları kınamalıdır. Kültür Bakanı alevi İşadamlarına para toplatarak Madımak Oteli'ni satın aldırmak yerine hükümetieni ikna ederek buranın bir an önce devletleştirilmesini sağlamaladır." diye konuştu.

YAKLAŞIK 10 BİN KİŞİ KATILDI

Sivas olaylarının 16'ıncı yıldönümümü nedeniyle ikinci anma programı ise Hacı-Bektaşi Veli Kültür Vakfı, Avrupa Alevi Birlikleri Konfedarasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Vakfı, KESK, DİSK, CHP, EMEP, TKP, DTP çeşitli sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu 2 Temmuz Tertip Komitesi tarafından gerçekleştirildi. Programa Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in yanı sıra, sanatçılan Ferhat Tunç, Emre Saltık ve Mustafa Özarslan da katıldı. Anma programı için kente gelen yaklaşık 10 bin kişi Alibaba Mahallesi'ndeki Cemevi önünde toplandı. Mevlana Caddesi'ni takip eden grup, "Sivas'ın ışığı sönmeyecek", "Katillar halka hesap verecek." sloganları eşliğinde kent meydanına geldi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) aynı anda 500 kişilik bir grup ile parti binasından hareket ederek kent meydanın daki Atatürk Anıtı önüne geldi. Törene CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir ve partililer katıldı. CHP'liler çalank sunma programının ardından Mevlana Caddesi'nden gelen kalabalığa katıldı. Gruplar hükümet meydanını takip ederek Atatürk Caddesi üzerinden Eski Belediye Sokak üzerinde bulunan Madımak Oteli'ne yürüdü. Bu esnada otel önünde kısa süreli gerginlikler yaşandı. Otel yanındaki inşaat halindeki binaya çıkarak pankart asan kişiler, karşı binadan tepki gösterenlere taş fırlattı. Anonslar ile yatıştırılan kalabalığa polis kısa sürede müdahale etti. Programda Sivas olaylarında hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okunurken, kalabalık ise "Burada" diye karşılık verdi.

AYNI ÇAĞRIYI YAPTILAR

Anma programında 2 Temmuz Tertip Komitesi adına konuşan KESK Şubeler Platformu Sivas Başkanı Mustafa Akyol Madımak Otelinin müzeye dönüşmesi için direneceklerini belirterek, "16 yıl önce bugün tarihe kar bir gün eklendi. Aradan 16 yıl geçtive Madımak hala yanıyor. Çünkü sorumlulardan hala hesap sorulmadı." dedi. Hükümetin bu yöndeki çalışmalarını ve Aleviliğe yaklaşımını eleştiren Akyol, 16 yıl önceki anlayışın hala devam etmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Sivas Olayları'nın aydınlığa kavuşması yönündeki mücadelelerinde kararlı olduklarını belirten Akyol, "Biz 16 yıl önce katledilen aydınlarımız için burdayız. Tüm bu yaşananlara karşı olmak için ve bir daha yaşanmaması için burdayız. Barış ve kardeşlik için burdayız. Otelin müzeye dönüştürülmesi için buradayız . Bu gün Madımağın önünde yükselen ses kardeşliğin sesidir. " dedi.

Programda Madımak'ın müze olması yönündeki isteklerini dile getiren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Gernel Başkanı Fevzi Gümüş, "16 yıl önce Pir Sultan Abdal etkinlikleri için Sivas'a gelen 35 aydın , sanatçı , genç çocuk burada Madımak'ta katledildiler. Aradan 16 yıl geçti. Sivas'ın üzerine çöken toz duman dağılmalı. Bu vahşet bu leke temizlenmeli . Bu gün buradayız. Çünkü 2 Temmuz 1993 'te yaşananları unutmadık. bu gün buradayız. Çünkü Madımak Oteli'nin hemen kamulaştırılarak müzeye dönüştürülmesini istiyoruz. Bırakın artık yalan söylemeyi. Madımak'ı artık müze yapın. Madımak mutlaka müze olacak. Madımak müze olsunki bir daha böyle katliamlar yaşanmasın.Eğer Madımak müze olmazsa gelecek yıl 100 bin kişi ile burada olacağız." dedi.

Sivas olaylarında hayatını kaybedenlerin aileleri adına konuşan Murat Gündüz'ün babası Mehmet Gündüz ise, "1993'te devletin gözü önünde bu katliam gerçekleştirildi. Bu katliamda 35 can hayatını kaybetti. Bu acıların hesabını sormak için burdayız. Madımak hala müze olmuyor. Bu memleketin ayıbıdır. Hayatını kaybedenler adına Madımak'ın müze olmasını istiyoruz." diye konuştu.

Avrupa Alevi Birlikleri konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker ise , aleviler olarak geçmişte yaşanan olayları çabuk unuttukları için 2 Temmuz Sivas olayının yaşandığını belirterek, artık unutmayacaklarını söyledi. 16 yıl önce Sivas'ta devletin katliam yaptığını ifade eden Öker, "Buradaki olayları devlet organize etti. üyesi olduğumuz, oy verdiğimiz parntiler isteklerimizi dile getirmedi. Bugün de fotoğraf vermek için otel önüne gelip daha sonra ayrıldılar. Bu ayıbın ortadan kalkması için Madımak oteli mutlaka müzeye dönüştürülmelidir." diye konuştu.

Kamu Emekçileri Konfederasyonu Genel Başkanı Sami Evren, "1993'te Madımak'ta çıkan yangın yürekleri kavurmaya devam ediyor. İsyanımız çok büyük. O gün Sivas'ta yangın tuzağında yitirdiklerimizi unutmayacağız." şeklinde konuştu.

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız da 16 yıl önceki acıyı aynen yaşadıklarını ve hiç bir zaman yüreklerinden bu acının çıkmayacağını belirterek, bunun biraz olsun dindirilmesi için otelde hayatını kaybedenlerin anısına otelin kamulaştırılması gerektiğini dile getirdi. Balkız, bugün dile getirilen isteklerin üzierine gidilmediğinde unutulacağını, bu yüzden seslerini hep yüksek tutmak zorunda olduklarını dile getirdi.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ

Anma programı öncesinde ve sırasında kentteki emniyet görevlileri geniş güvenlik önlemleri aldı. Kalabalığın geçeği güzergahlara arama ve kontrol noktaları oluşturuldu. anma programı nedeni ile kent meydanı, İnönü Bulvarı, Atatürk Caddesi, eski Belediye ve Afyon Sokak ile otele çıkan yollar kesildi. Polis ekipleri zorunlu olmayan yayaların da alana girmesine izin vermedi. Otel önüne gelmek isteyen vatandaşlar bu arama noktalarındaki kontrollerin ardından alana alındı. Yaklaşık 10 bin kişilik grubun yürüyüşü sırasında polis geniş güvenlik önlemi alırken, Ropocop giyimli polisler yol boyu kalabalığa eşlik etti. Otelin bulunduğu alanda ise yüksek yerlere keskin nişancı özel timler yerleştirilirken, Kayseri, Tokat, Malatya gibi çevre illerden takviye polisler görev yaptı.

RADİKAL - 3 Temmuz 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.