Sivas Katliamı İçin İzmir'e Anıt

Sivas Katliamı İçin İzmir'e Anıt

Afişi Büyültmek için tıklayın >>>2 TEMMUZ ANITI AÇILIŞ VE ANMA TÖRENİAnma KonuşmalarıKATILIMCILARAli BALKIZ - Alevi...

A+A-

Sivas Katliamı İçin İzmir'e Anıt
Afişi Büyültmek için tıklayın >>>

2 TEMMUZ ANITI AÇILIŞ VE ANMA TÖRENİ

Anma Konuşmaları

KATILIMCILAR

  • Ali BALKIZ - Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı
  • Fevzi GÜMÜŞ - Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı
  • Serdar DOĞAN - Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ankara Şube Başkanı

Hidayet KARAKUŞ - Şair ve Yazar

Selda BAĞCAN Konseri

Semah - Hacı Bektaş Veli Kültür Tanıtma Derneği Karşıyaka Şube Semah Ekibi

Şiir Dinletisi

Bağlama Dinletisi

  • Doç.Dr Sait EĞRİLMEZ - Ege Ünv. Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları ABD öğretim üyesi
  • Gani PEKŞEN - Ege Ünv. Devlet Türk Müziği Konservatuarı Öğr.Görevlisi

Tarih : 3 Temmuz 2008 Perşembe

Saat : 18:30

Yer: 7171 Sokak - Org. Nafiz Gürman Mah. Dünya Barış Anıtı

KARŞIYAKA BELEDİYESİ

Sivas Katliamı İçin İzmir'e Anıt

İzmİr Karşıyaka Belediyesi, Sivas Katliamı’nda yakılarak öldürülen 34 aydın ve  sanatçının anısına, Dünya Barış Anıtı önüne bağımsız bir anıt yaptırdı. Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’ın girişimi ile heykeltıraş Ozan Ünal tarafından tasarlanan "2 Temmuz Anıtı" 3 Temmuz 2008 tarihinde düzenlenecek bir törenle açılacak.

Belediye Başkanı Cevat Durak, yaptığı açıklamada  “Hepimizin birlik ve beraberliğe ihtiyacı var. Keşke böyle bir olay olmasa idi. Biz bu anıtla kimseyi rencide etmek istemiyoruz ama böyle bir olayın da asla unutulmamasını hatta bir daha yaşanmamasını diliyoruz.  Hepimizin yolu çağdaşlık yoludur” dedi. Heykelin yapımının yaklaşık 3 ay sürdüğü öğrenildi.

Birgün - 25 Haziran 2008

Sivas Katliamı İçin İzmir'e AnıtKARŞIYAKA BELEDİYESİ  SİVAS’TA YAKILAN AYDINLARIMIZI UNUTMADI.

ONLARIN ANISINA  2 TEMMUZ  ANITI YAPTI.

Karşıyaka Belediyesi,  2 Temmuz 1993 yılında Sivas Madımak Otelinde yakılan 33 vatandaşımızı unutmadı. Onların anısına Dünya Barış Anıtı önüne bağımsız ayrı bir anıt kazandırdı.  Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat  Durak’ın girişimi ile  heykeltıraş Ozan Ünal tarafından tasarlanan 2 Temmuz Anıtı içeriği  ile büyük anlam taşıyor.

3 Temmuz 2008 tarihinde düzenlenecek bir törenle açılacak olan anıt olayın üzerinden 15  yıl geçmesine ve Türkiye’yi derinden yaralamasına rağmen; olayla ilgili yapılmış ilk anıt olma özelliği taşıyor.  Konik bir kaide üzerinde duran heykel; birbirine kenetlenmiş ama hiçbir şekilde birbirinin üzerine basmayan; bilinçli ve isteyerek birbirlerini yukarıya taşıyan insanlardan oluşan dev bir alev formunda. Alevin üzerinde kollarını iki yana açmış olan figür  kaidede yazan; Nazım’ın meşhur “sen yanmasan, ben yanmasam, biz yanmasak; nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa” dizelerini vurgularcasına başı dik bir şekilde gücünü hissettiriyor.

Belediye Başkanı Cevat Durak Tasarımında herhangi bir provakasyona ya da bir duygu sömürüsüne meydan vermeden; ama yananlara da saygıyı elden bırakmadan; birlik ve beraberlikle sıkıntılardan kurtulunabileceğini anlatmaya çalışan bir anıt yaptıklarını ifade ederek “Hepimizin birlik ve beraberliğe ihtiyacı var. Keşke böyle bir olay olmasa idi. Biz bu anıtla kimseyi rencide etmek istemiyoruz ama böyle bir olayın da asla unutulmamasını hatta  bir daha yaşanmasını diliyoruz.  Hepimizin yolu çağdaşlık yoludur” dedi.

Heykelin yapımı yaklaşık 3 ay sürmüş olup yaklaşık 4 ton çamur kullanılarak yapılmıştır. Kaide doğal çimlendirilmiş toprağın üzerinde pirinç bir plaka ile çevreleniyor ve üzerinde Nazım’ın dizeleri yer alıyor. Heykelin en alt kaidesinde, çember şeklinde, yanan vatandaşlarımızın isimleri ve bu feci olay olduğunda kaç yaşında oldukları yazıyor.

www.karsiyaka.bel.tr

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.