Sivas katliamı lanetlenecek

Sivas katliamı lanetlenecek

Sivas katliamı lanetlenecekSivas katliamı 15’nci yıl dönümünde çeşitli etkinliklerle protesto edilecek. Katliam, Sivas Madımak oteli...

A+A-

Sivas katliamı lanetlenecekSivas katliamı lanetlenecek

Sivas katliamı 15’nci yıl dönümünde çeşitli etkinliklerle protesto edilecek.

Katliam, Sivas Madımak oteli başta olmak üzere, Ankara, İstanbul ve İzmir’de vatandaşlar tarafından protesto edilecek.

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 yılında Madımak Oteli’nin ateşe verilmesiyle katledilen, 33 yurttaş, katliamın 15’nci yıl dönümünde anılacak. Anma etkinlikleri kapsamında Pir Sultan Abdal Kültür Derneği başta olmak üzere, Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ve çok sayıda Alevi kurum ve kuruluşu çalışmalarını sürdürüyor.

Çalışmalarla ilgili olarak ANKA’ya açıklamalarda bulunan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Avukat Fevzi Gümüş, “2 Temmuz’da Madımak Oteli’nin önünde buluşalım” çağrısında bulundu.

Gümüş, 2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal’ı anmak üzere Sivas’a giden 33 insanın Madımak Oteli’nde yakılarak katledilmesinin, “Ortaçağ vahşetiyle Türkiye’nin aydınlığına, çağdaşlığına, demokrasi ve laikliğe, halkların kardeşliğine, bir arada yaşama kültürüne ve çok kültürlülüğe yapılan bir saldırı” olduğunu vurguladı.

-KARA LEKE-

Sivas olaylarının Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçtiğini belirten Gümüş, Madımak Oteli’nin müze yapılmamasını eleştirdi. AKP Hükümeti’nin müze talebini görmezden geldiği ifade eden Gümüş, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, “Madımak Oteli’nin kamulaştırılması için yeterli bütçeye sahip değilim” şeklindeki açıklamalarına tepki gösterdi.

Madımak Oteli’nin bir an önce müze yapılması için hükümetin gerekli adımları atmaya çağıran PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, “AKP, kendine özgü demokrasi anlayışından kurtulmak istiyorsa, Madımak Oteli’nin müze yapılması taleplerimize uzak kalmamalıdır. Orayı müze yapmak, bu iktidarın boynunun borcudur” dedi.

-SORUN HEPİMİZİN-

Madımak'taki insanlık dışı kıyımın vicdanlarda yarattığı utancın temizlenmesinin sadece Alevilerin sorunu olmadığını kaydeden Gümüş, "Madımak Katliamı'yla yüzleşmenin ve gerçek faillerin bulunmasının gerekliliğine inanıyor, 2 Temmuz'un unutulması halinde farklı kimlik ve inançtaki her insanın can ve mal güvenliğine yönelik tehditlerin artarak devam edeceğini görüyoruz" dedi.

Türkiye'nin bu utancı temizlemesi için Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmesi, katliamın karanlıkta kalmış gerçek faillerinin bulunması ve Alevilerden özür dilenmesi gerektiğini vurgulayan Gümüş şöyle dedi:

"Her yıl olduğu gibi bu yıl da 2 Temmuz'da Madımak Oteli'nde karanfillerimizi bırakıp kaybettiğimiz değerleri anacağız. Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmesine ilişkin mücadeledeki kararlılığımızı bir kez daha göstereceğiz. Türkiye'nin aydınlığına, çağdaşlığına, demokrasi ve laikliğe, halkların kardeşliğine, eşitliğe, özgürlüğe, bir arada yaşama kültürüne ve çok kültürlülüğe inanları, Alevi örgütlerimizi, sol siyasi partilerimizi, sendikalarımızı, demokratik kitle örgütlerimizi, odalarımızı, barolarımızı, emek ve demokrasi güçlerimizi kısacası ülkemizin vicdanını 2 Temmuz 2008 Çarşamba günü Alanları doldurmaya, Sivas'ta Madımak önünde buluşmaya davet ediyoruz."

-YOĞUN KATILIM BEKLENİYOR-

Sivas Madımak Oteli önünde 2 Temmuz Çarşamba günü düzenlenecek anma toplantısına, on binlerce vatandaşın katılması bekleniyor. Buradaki etkinliklere siyasi parti liderleri, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütü temsilcileri destek verecek. Sivas’taki anma etkinliklerine çevre illerden de çok sayıda vatandaş katılacak.

Madımak Oteli önünde yapılacak anma etkinliğine DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ve ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras katılacak. Anma etkinliğine, “milli görüş” geleneğinden gelen eski milletvekili Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu ve gazeteci Ahmet Hakan Coşkun da katılarak destek verecek.

Katliamın ardından 15 yıl geçmesine karşın Madımak Oteli’nin müze yapılması isteği ise yanıtsız kaldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, “müze” projesinden geri adım atmasına ilişkin tepkiler sürüyor. Anma etkinliklerinde müze talebi bir kez daha vurgu yapılacak.

-CHP’DEN AYRI ETKİNLİK-

Sivas’taki anma etkinliklerine CHP Genel Başkanı Deniz Baykal katılmazken, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay başkanlığındaki 25 kişilik milletvekili heyeti katılacak. CHP’nin çevre illerden örgütleri de anma etkinlikleri için 2 Temmuz’da Sivas’ta olacak. CHP Sivas İl Örgütü, her sene olduğu gibi bu yıl da farklı bir program uygulayacak.

CHP’liler, 2 Temmuz’da 09.30’da Atatürk Anıtına çelenk koyacak. Burada, CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir bir açıklama yapacak. CHP etkinliğine, Cem Vakfı, ADD, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Eğitim-İş üyeleri destek verecek. CHP heyeti, Atatürk Anıttı önündeki törenin ardından toplu halde Madımak Oteli’ne kadar yürüyecek. Madımak Oteli’ne karanfil bırakacak olan CHP heyeti adına Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay bir basın açıklaması yapacak.

ANKA - GERÇEK GÜNDEM - 30 Haziran 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.